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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  18/03/2024
Data da última atualização:  18/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  TAVARES, S. R. de L.; RODRIGUES, N. F.; CORRÊA, G. M.
Afiliação:  SILVIO ROBERTO DE LUCENA TAVARES, CNPS; NATÁLIA FERNANDES RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; GABRIELA MARTINS CORRÊA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE.
Título:  Use of low-cost class a evapotranspiration pan for reference evapotranspiration estimation in protected and field environments.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: WORKSHOP ON BIOSYSTEMS ENGINEERING - WEB 9.0, 9., 2023, Niterói. Proceedings [...]. Niterói: AGRHA Consulting, 2023. p. 111-117.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Currently, there are various methods for determining the Class A pan coefficient (Kp) in estimating reference evapotranspiration (ETo), which is of utmost importance for water management in agriculture. This study aimed to estimate ETo inside and outside agricultural greenhouses using a low-cost constructed Class A pan (TCA-c) method. To estimate ETo, it is necessary to establish the Kp, as ETo is the product of ECA multiplied by Kp. This study employed the calibration method, comparing ETo determined by Penman-Monteith (EToPM) with Class A pan evaporation (ECA) to determine Kp. EToPM served as the standard for correlations with reference evapotranspiration using the TCA-c method inside and outside an agricultural greenhouse, avoiding the installation of a "Class A" pan inside the greenhouse. The experiment was conducted at UFF's Gragoatá campus in Niterói - RJ. Four TCA-c pans were installed (three inside and one outside an agricultural greenhouse) and managed for one year. Principal Component Analyses (PCA) revealed significant differences in ETo throughout the seasons. Adjusted Kps were established for all pans. It was observed that ETo inside the greenhouse was lower than that estimated outside. It is recommended to install the TCA-c pan inside the greenhouse for ETo estimation, utilizing different Kps throughout the seasons.
Palavras-Chave:  Class A Pan; Pan coefficient; Reference evapotranspiration.
Thesagro:  Evapotranspiração.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162925/1/Use-of-low-cost-class-a-evapotranspiration-pan-2023.pdf
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Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS21434 - 1UPCAA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/01/2011
Data da última atualização:  17/01/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  KAIPPERT, V. C.; ROSADO, E. L.; ROSA, G.; OLIVEIRA, E. M. M.; UEHARA, S. K.; D'ANDREA, C. L.; NOGUEIRA, J.; LAGO, M. F. do.
Afiliação:  V. CHAIA KAIPPERT, UFRJ; E. LOPES ROSADO, UFRJ; G. ROSA, UFRJ; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; S. KIMI UEHARA, UFRJ; C. LIMA D'ANDREA, UFRJ; J. NOGUEIRA, UFRJ; M. FOFANO DO LAGO, UFRJ.
Título:  Influencia de la grasa de la dieta en el metabolismo glucídico de mujeres obesas con el genotipo Pro12Pro en el gen PPARgama2.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Nutrición Hospitalaria, Madrid, v. 25, n. 4, p. 622-629, 2010.
DOI:  10.3305/nh.2010.25.4.4468
Idioma:  Espanhol
Conteúdo:  Introducción: El receptor activado por proliferadores de peroxisomas (PPARγ2) es un factor de transcripción adipogénico que influye en la resistencia a la insulina (RI) en la presencia de agonistas como los ácidos grasos poliinsaturados (AGPI). Objetivo: Evaluar la influencia de la grasa de la dieta en el metabolismo glucídico de mujeres con obesidad mórbida y con el genotipo Pro12Pro en el gen PPARγ2. Métodos: Fueron seleccionadas 25 mujeres con genotipo Pro12Pro. La ingesta habitual de lípidos fue estimada por registros alimentarios, siendo utilizada para la división de los grupos, GA (hasta un 30% del valor energético total (VET)) y GB (por encima de un 30% del VET). Fueron realizadas evaluaciones bioquímicas y antropométricas en ayuno, siguiendo la comida test rica en AGPI n-6 y los análisis bioquímicos postprandiales en GA y GB. La RI y la sensibilidad a la insulina (SI) fueron evaluadas por HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment) y QUICKI (Quantitative Insulin Sensitivity Check Index), respectivamente. Resultados y discusión: GA presentó HOMA-IR y QUICKI normales. GB presentó el índice de masa corporal (IMC), HOMA-IR, ingesta de ácidos grasos saturados (AGS) y monoinsaturados (AGMI) superiores a GA (p < 0,05). En GB, los AGMI se correlacionaron negativamente con HOMA-IR, glucosa e insulina en ayuno, y positivamente con QUICKI. Los lípidios totales y AGS contribuyeron al aumento de la masa corporal y RI. Sin embargo, los AGMI parecen reducir el impacto de la di... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Lipídios dietéticos; Obesidade mórbida; PPARy2; Resistência à insulina.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/25524/1/2010-049.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA10603 - 1UPCAP - PP2010/0492011.00029
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