Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  24/10/2019
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BACH, F.; ZIELINSKI, A. A.; HELM, C. V.; MACIEL, G. M.; PEDRO, A. C.; STAFUSSA, A. P.; ÁVILA, S.; HAMINIUK, C. H. I.
Afiliação:  Fabiane Bach, UFPR; Acácio Antonio Ferreira Zielinski, UFSC; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Giselle Maria Maciel, UTFPR; Alessandra Cristina Pedro, UFPR; Ana Paula Stafussa, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, UTFPR.
Título:  Bio compounds of edible mushrooms: in vitro antioxidant and antimicrobial activities.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 107, p. 214-220, June 2019.
DOI:  10.1016/j.lwt.2019.03.017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to optimize the extraction of total phenolics from edible mushrooms, evaluate the in vitro antioxidant and antimicrobial activities and identify the main phenolic compounds present in the extracts. A Box-Behnken design was used and the effects of temperature (X1, 25?55 °C), solvent-to-solid ratio (X2, 30?70 mL per gram) and solvent concentration (X3, 25?75%) were evaluated. In the optimum conditions of extraction, the antioxidant (DPPH, ABTS and FRAP assays) and antimicrobial activities of the extract were tested against the bacteria: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enteritidis. In addition, the phenolic compounds of the extracts were quantified. The A. brasiliensis mushrooms showed the higher phenolic contents (13.16 mgGAE/g) and antioxidant activity by DPPH and ABTS assays of 50.64 and 128.60 μmolTE/g, respectively, among the phenolic extracts of the mushrooms analyzed. The gallic acid was the main phenolic compound identified and the A. brasiliensis had the highest concentration (491.89 μg/g). All extracts presented antibacterial activity for Gram-positive strains (MIC ≤ 200 mg/mL). The high content of antioxidant compounds, extracted by a non-toxic solvent, suggested that the A. brasiliensis extract can be applied in the food industry as a natural antioxidant.
Palavras-Chave:  Ácido fenólico; Agaricus brasiliensis; Antibacterial activity; Atividade antibacteriana; Edible mushrooms; Phenolic acid; UHPLC.
Thesagro:  Cogumelo Comestível.
Thesaurus Nal:  Gallic acid.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203655/1/2019-C.Helm-LWT-Bio-compounds.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57004 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  06/12/2020
Data da última atualização:  25/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  TOMASSEVSKI, E. A.; JULIANO, R. S.; BOURSHEIDT, D. M.; FEIDEN, A.
Afiliação:  ELDER ANTONIO TOMASSEVSKI, UNIOESTE, PR.; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; DEISE MARIA BOURSHEIDT, UFFS; ALBERTO FEIDEN, CPAP.
Título:  Sementes crioulas: importância social e ODS's.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 4, 2020.
Páginas:  Não paginado.
Idioma:  Português
Notas:  Anais do 1º Congresso Online Internacional de Sementes Crioulas e Agrobiodiversidade: Conectando Ideias, Saberes, Sementes e Agroecologia, Dourados, Mato Grosso do Sul. Título em inglês: ODS's Creole Seeds: Social Importance and ODG's.
Conteúdo:  Resumo: A pesquisa possui como objetivo mostrar a importância histórica das Mobilizações Sociais, na conservação das sementes crioulas, e na determinação do Objetivo do Desenvolvimento Sustentável nº 2. Para o cumprimento desse objetivo foi realizada uma Pesquisa Bibliográfica acerca dos Guardiões de Sementes Crioulas, suas organizações sociais, a importância das feiras e eventos de sementes crioulas adotadas dentro das Estratégias de Conservação e o papel fundamental das Políticas Públicas. Nesse contexto, foi realizado um recorte acerca dos eventos de sementes crioulas da Rede de Sementes da Agroecologia do Estado do Paraná-RESA, e nessa configuração levantou-se os eventos realizados pela organização no ano de 2019. Desse estudo depreende-se que a mobilização histórica dos atores, resultou na adoção de políticas públicas, e no reconhecimento e inclusão das Estratégias de Conservação de Sementes Crioulas nas Agendas Internacionais. Abstract: The research aims to show the historical importance of Social Mobilizations, in the conservation of Creole seeds, and in the determination of the Sustainable Development Objective nº 2. In order to fulfill this objective, a Bibliographical Research was carried out on the Guardians of Creole Seeds, their social organizations. , the importance of creole seed fairs and events adopted within the Conservation Strategies and the fundamental role of Public Policies. In this context, a cut was made about the eventsof Creole seeds from the Paran... Mostrar Tudo
Thesagro:  Conservação; Semente.
Thesaurus NAL:  Conservation practices; Seeds.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218797/1/SementesCrioulasODS2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP60555 - 1UPCAA - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional