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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  12/11/2024
Data da última atualização:  12/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  EVANGELISTA, V.; SCARIOT, A. O.; TEIXEIRA, H. M.; LUSTOSA JÚNIOR, I. M.
Afiliação:  VIVIANE EVANGELISTA, SCIENCE AND TECHNOLOGY OF BRASÍLIA (IFB); ALDICIR OSNI SCARIOT, CENARGEN; HEITOR MANCINI TEIXEIRA, UTRECHT UNIVERSITY; ILVAN MEDEIROS LUSTOSA JÚNIOR, SCIENCE AND TECHNOLOGY OF BRASÍLIA (IFB).
Título:  Local ecological knowledge and perception as a strategy in the management of ecosystem services.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Environmental Management, v. 368, 122095, 2024.
Idioma:  Inglês
Notas:  Na biblioteca: Aldicir Scariot.
Conteúdo:  In designing and implementing initiatives to conserve biodiversity and ensure the flow of ecosystem services, it is crucial to understand the perspectives of communities living near protected areas. Improving conservation efforts may depend on analyzing socio-ecological factors and their impact on Local Ecological Knowledge (LEK) and perceptions of ecosystem services. We employed participatory methodologies with 80 farmers from agrarian settlements adjacent to protected areas in the Cerrado biome, Brazil, we quantified LEK and assessed perceptions of ecosystem services using an adaptation of the Q-methodology. We collected data on thirteen socio-ecological variables, including age, gender, farm size, education, engagement with conservation initiatives, and interactions with protected areas and Legal Reserves. Using artificial intelligence in a Random Forest (RF) modelling approach, we identified the most influential variables on LEK and perceptions. Our findings demonstrate that engagement in nature conservation and restoration initiatives, along with the use of native areas (protected and managed areas) significantly influence LEK levels within the farmers' communities. Farmers with full participation, from conception to implementation and evaluation of the initiatives, had a significantly higher LEK level (28.5 ± 13.0) compared to farmers without participation in those initiatives (11.4 ± 5.9). Farmers who used the cerrado for leisure and education (28.2 ± 21.2) had signif... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agrarian settlements; Buffer areas; Family farmers; Random forest modelling.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN39589 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMALTA, D. S.; HELM, C. V.; JORGE, R. M. M.; MATHIAS, A. L. Composição nutricional da amêndoa do pinhão da Araucária angustifolia de seis localidades do sul brasileiro. In: EVENTOS ARAUCÁRIA: PESQUISA, INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA SISTEMAS DE PRODUÇÃO, ERVA-MATE XXI: INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA O SETOR ERVATEIRO, 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. p. 34. (Embrapa Florestas. Documentos, 344). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA-RODRIGUES, H. C.; SILVEIRA, M. P.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Gluten free edible film based on rice flour reinforced by guabiroba (Campomanesia xanthocarpa) pulp. Journal of Applied Polymer Science, v. 127,n. 41, e49254, 2020. 11 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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3.Imagem marcado/desmarcadoLAUREANTI, E. J. G.; PAIVA, T. S.; TASSO, I. de S.; DALLABONA, I. D.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Development of active cassava starch films reinforced with waste from industrial wine production and enriched with pink pepper extract. Journal of Applied Polymer Science, v. 138, e50922, 2021. 16 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin. Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoANTHERO, A. G. da S.; BACH, F.; AMARAL, B. do; JORGE, R. M. M.; MARQUETTI, I.; CLETO, P. B.; LIMA, J. M. de; HELM, C. V.; PERALTA-ZAMORA, P. G.; JORGE, L. M. Production and characterization of oat malt, and Principal Component Analysis (PCA). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoDALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M. Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive. International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020,
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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