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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
04/09/2014 |
Data da última atualização: |
15/01/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. J. de; LARANJEIRA, D.; CÂMARA, M. P. S.; BARBOSA, F. F. L.; ARMENGOL, J.; MICHEREFF, S. J. |
Afiliação: |
MICHELLE JARDELINA DE OLIVEIRA, UFRPE; DELSON LARANJEIRA, UFRPE; MARCOS PAZ SARAIVA CÂMARA, UFRPE; FRANCISCO FERRAZ LARANJEIRA BARBOSA, CNPMF; JOSEP ARMENGOL, Universidad Politécnica de Valencia; SAMI JORGE MICHEREFF, UFRPE. |
Título: |
Effects of wounding, humidity, temperature, and inoculum concentrations on the severity of corky dry rot caused by Fusarium semitectum in melon fruits. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Agronomy , Maringá, v. 36, n. 3, p. 281-289, July-Sept., 2014. |
ISSN: |
1679-9275. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Corky dry rot, caused by Fusarium semitectum, is the main postharvest disease of melons in Brazil. This study investigated the effects of wounding, humidity, temperature, and inoculum concentration on the severity of corky dry rot under controlled conditions. Cantaloupe and honeydew melon types were inoculated by spraying conidial suspensions of three F. semitectum isolates. In all experiments, the tested F. semitectum isolates did not differ in relation to disease severity, but, the cantaloupe melon showed higher levels of severity. No lesions appeared on fruits that lacked wounds, and increasing wound age reduced lesion severity. Melons that were inoculated with F. semitectum developed symptoms regardless of the presence or absence of a moist chamber at the post-inoculation stage, but the lesions were larger under moist chamber conditions. There were no symptoms at 10°C, but a temperature increase from 15 to 25°C resulted in a disease severity increase. The largest lesions were observed when both melon types were inoculated with a concentration of 106 conidia mL-1, but even the lowest concentration (101 conidia mL-1) was sufficient for causing lesions. Injury reduction and/or the acceleration of melon healing, as well as environmental variable control and a reduction of inoculum sources, are essential to reducing corky dry rot severity. |
Palavras-Chave: |
Disorders; Plant diseases. |
Thesagro: |
Doença de planta; Fungo; Fusarium; Melão; Podridão. |
Thesaurus Nal: |
Fungal diseases of plants; Melons. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/10/2012 |
Data da última atualização: |
21/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
JESUS, T. S. de; GIONGO, V.; MENDES, A. M. S.; COSTA, N. D.; SILVA, D. J.; SANTANA, M. da S. |
Afiliação: |
TAMIRES SANTOS DE JESUS; VANDERLISE GIONGO, CPATSA; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO MENDES, CPATSA; NIVALDO DUARTE COSTA, CPATSA; DAVI JOSE SILVA, CPATSA; MÔNICA DA SILVA SANTANA. |
Título: |
Acúmulo de macronutrientes em coquetéis vegetais com potencial para uso em rotação com a cultura do melão no Semiárido. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho tem como finalidade verificar o acúmulo dos nutrientes nitrogênio (N), fósforo (P), potássio (K), cálcio (Ca) e magnésio (Mg) na biomassa de dois coquetéis vegetais e de plantas espontâneas como alternativa de utilização na rotação com a cultura do melão em ambiente semiárido |
Palavras-Chave: |
Ciclagem de nutrientes; Coquetel verde; Cucumis melo L; Extração de nutrientes; Melon. |
Thesagro: |
Adubação Verde; Melão; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Melons; Soil. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/68128/1/Vanderlise5.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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