Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/10/2020
Data da última atualização:  17/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, S. D. A. da; BRASIL, E. C.; SILVA JÚNIOR, M. L. da.
Afiliação:  SIDNEY DANIEL ARAÚJO DA COSTA, UFRA; EDILSON CARVALHO BRASIL, CPATU; MÁRIO LOPES DA SILVA JÚNIOR, UFRA.
Título:  Influence of limestone and gypsum application on chemical attributes of dystrophic yellow latosol soil and corn yield in Eastern Amazon.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Studies, v. 8, n. 3, p. 363-383, 2020.
DOI:  10.5296/jas.v8i3.16744
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objectiveof this study was to evaluate changes in the chemical attributes of the soil caused by the use of limestone associated or not to with gypsum in no-tillage system. The experiment was conducted on a dystrophic Yellow Latosol in Pará state,Brazil. The experimental design was in randomized blocks in split plots with three replications. The treatments consisted of five doses of limestone (0, 1, 2, 3 and 4 t ha-1), with and without gypsum (0, 0.5 and 1 t ha-1). Soil samples were collected at depths of 0-20 and 20-40 cm. There was a significant effect on the analyzed variables at both depths. The doses of 3.64 and 2.19 t ha-1of limestone associated with 0.5 t ha-1of gypsum, were responsible for the largest increase in soil calcium content in the 0-20 and 20-40 cm layers, respectively. The highest increase in Ca + Mg content was found at 3.63 t ha-1limestone combined with 0.5 t ha-1gypsum. It was observed that 3.13 t ha-1of limestone combined with 0.5 t of gypsum increased soil CEC. The 2.89 t ha-1dose of limestone combined with 0.5 t of gypsum contributed to the increase in base saturation (V%). The use of limestone and gypsum promotes soil chemical conditions, as reflected by increased corn yield when compared with control (no treatment) plots.
Thesagro:  Calcário; Gesso; Latossolo Amarelo; Milho; Química do Solo; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Amazonia; Limestone; Plaster; Soil chemistry.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217113/1/Influence-of-Limestone-and-Gypsum-Application-on-Chemical-Attributes-of-Dystrophic-Yellow-Latosol-Soil-and-Corn-Yield-in-Eastern-Amazon.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56586 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO, R. W. de; MAIA, G. A.; HOLANDA, L. F. F. de; MONTEIRO, J. C. S. Caracteristicas fisicas e quimicas do jenipapo Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.4, p.421-428, abr. 1986.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO, R. W. de; MAIA, G. A.; HOLANDA, L. F. F. de; MONTEIRO, J. C. S. Processamento e estabilidade de nectares de jenipapo submetidos a diferentes metodos de conservacao. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.10, p.1077-1084, out. 1986.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, F. A. de; MAIA, G. A.; HOLANDA, L. F. F.; GUEDES, Z. B. L.; FE, J. de A. M. Caracteristicas fisicas e quimicas da graviola. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.19, n.3, p. 361-365, mar. 1984.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, M. do C. P. de; MAIA, G. A.; GUEDES, Z. B. de L.; ORIA, H. F.; HOLANDA, L. F. F. de. Amadurecimento natural e artificial do buriti. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.19, n.7, p. 891-896, jul. 1984.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, E. A. M.; MAIA, G. A.; HOLANDA, L. F. F. de; OLIVEIRA, J. C. G. J.; FIGUEIREDO, R. W. de. Processo Alternativo para Conservação do Leite de Coco Produzido para Consumo Comercial. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.24, n.6, p. 761-768, jun.1989
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional