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1.Imagem marcado/desmarcadoFUCHS, M. M.; LAZZAROTTO, M.; WENDLING, I. Desenvolvimento de metodologia para a determinação de saponinas em extratos de erva-mate. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 19., 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2020. p. 30. (Embrapa Florestas. Documentos, 343).

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  16/03/2017
Data da última atualização:  28/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  HOFFMANN, J. F.; CARVALHO, I. C.; BARBIERI, R. L.; ROMBALDI, C. V.; CHAVES, F. C.
Afiliação:  JESSICA FERNANDA HOFFMANN, UFPEL; IVAN RICARDO CARVALHO, UFPEL; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; CESAR VALMOR ROMBALDI, UFPEL; FABIO CLASEN CHAVES, UFPEL.
Título:  Butia spp. (arecaceae) lc-ms-based metabolomics for species and geographical origin discrimination.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 65, n. 2, p. 523-532, 2017.
ISSN:  0021-8561
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The metabolic variability of fruit from Butia spp. (Arecaceae) genotypes from different geographical locations was characterized using untargeted metabolomics by liquid chromatography?mass spectrometry (LC-MS) followed by multivariate data analyses. Principal component analysis (PCA) and partial least-squares discriminant analysis (PLS-DA) from LC-MS data sets showed a clear distinction among Butia catarinensis, Butia odorata, Butia paraguayensis, and Butia yatay. The major metabolites that contributed to species discrimination were primary metabolites including sugars and organic acids and specialized metabolites such as tetrahydroxy-trans-stilbene and rutin. B. odorata fruit from Tapes, RS, Brazil, showed a high content of organic acids and flavonoids, whereas B. odorata fruits from Capa?o do Lea?o, RS, Brazil, showed a high sugar content. The results demonstrate that LC-ESI-qToF-MS-based metabolic profiling coupled with chemometric analysis can be used to discriminate among Butia species and between geographical origins of B. odorata and to identify primary and specialized metabolites responsible for the discrimination.
Palavras-Chave:  Palmeira.
Thesagro:  Butiá; Fruticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT19715 - 1UPCAP - DD
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