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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
06/11/2023 |
Data da última atualização: |
06/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SENA, E. M. N. de; SILVA, F. F. S. da; SILVA, J. de J.; GOMES, R. A.; PELACANI, C. R.; DANTAS, B. F. |
Afiliação: |
ELIZA MAIARA NOGUEIRA DE SENA, Universidade Estadual de Feira de Santana; FABRICIO FRANCISCO SANTOS DA SILVA, UNIVASF; JAILTON DE JESUS SILVA, Universidade Estadual de Feira de Santana; RAQUEL ARAUJO GOMES, Universidade Estadual de Feira de Santana; CLAUDINEIA REGINA PELACANI, Universidade Estadual de Feira de Santana; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA. |
Título: |
Germination niche of a neotropical dry forest species: seed osmotic stress and recovery. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 45, e202345028, 2023. |
ISSN: |
2317-1545 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/ 2317-1545v45272288 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Erythrina velutina Willd is a native Fabaceae with wide occurrence, mainly in the Caatinga Domain with multiple uses. This study aimed to compare the vulnerability/tolerance of seeds of four accessions of E. velutina to osmotic stresses. Four replications were conducted with 25 seeds, germinated in osmotic solutions of NaCl or PEG up to -1.73 MPa. Seeds that did not germinate after 14 days were recovered in distilled water. Obtained data were fitted in Boltzmann curves and t50 and synchrony were evaluated. A probit analysis was performed, and hydrotime and halotime models were constructed. In distilled water, the germination curve was similar for all accessions. When the concentration of salt or PEG in the substrate increased, the accessions differentiated into two groups. Two accessions - Jutaí 2012 and Jutaí 2015 - maintained high germination up to -0.86 MPa NaCl, while Caboclo 2008 and Caiçara 2011 accessions presented a lower germination speed. The hydrotime and halotime analyses separated the germination response of accessions according to their physiological quality and tolerance to osmotic and saline conditions. Seeds viability was maintained at both stresses, since germination was reestablished at distilled water, thus constituting a crucial response for this species? survival and conservation. |
Palavras-Chave: |
Estresse de sementes; Estresse osmótico; Floresta seca; Semiárido. |
Thesagro: |
Germinação; Mulungu; Semente. |
Thesaurus Nal: |
Dry forests; Erythrina velutina. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157768/1/Mulungu-Germination-niche-of-a-neotropical-dry-forest-species-seed-osmotic-stress-and-recovery-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
23/07/2013 |
Data da última atualização: |
16/08/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
HOFFMANN, A. |
Afiliação: |
ALEXANDRE HOFFMANN, CNPUV. |
Título: |
Associativismo: também uma forma inteligente para estabelecer parceria com a Embrapa. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
A Vindima, Flores da Cunha, v. 6, n. 53, p. 8, jul. 2013. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Proporcionalmente ao seu tamanho, a cadeia produtiva da vitivinicultura é uma das que possui o maior número de formas de associativismo. São associações, cooperativas, consórcios, grupos, redes e outras tantas estratégias de união de esforços por um mesmo ideal. É uma forma inteligente de trabalhar, pois permite que pequenos produtores (que são a maioria na cadeia produtiva da uva e do vinho) ganhem uma força que não teriam se trabalhassem de forma isolada. E essa força se traduz em competitividade, redução de custos, maior acesso aos mercados e apoio político, entre outros ganhos. |
Palavras-Chave: |
Embrapa Uva e Vinho; Produtor rural. |
Thesagro: |
Agricultura; Associativismo; Parceria; Tecnologia; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/200956/1/14684-2013-p.8.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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