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Registros recuperados : 34 | |
3. | | CHAVES, A. C. S. D.; TEIXEIRA, N. S.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R. Vegan ice cream made with fava bean protein: melting rate and hardness. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157594. Eixo temático: novos processos e ingredientes. CIPCA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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4. | | RODRIGUES, F. M.; DELIZA, R.; GOTTSCHALK, L. M. F.; HIDALGO-CHÁVEZ, D. W.; ROSENTHAL, A. Uso de transglutaminase no processamento de queijo Minas frescal com teor reduzido de sódio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. 6 p. Food: the tree that sustains life. 1029. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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7. | | RODRIGUES, J. P.; COELHO, C. C. DE S.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; AMANCIO, D.; SOARES, A. G.; FREITAS-SILVA, O. Development and characterization of biocomposite films based on alginate and chitosan for use as postharvest fruit packaging. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157716.Eixo temático: Colóides para filmes comestíveis. CIPCA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | SANTOS, E.; CARVALHO, I. C.; AYRES, E. M. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CUNHA, L.; DELIZA, R.; FERNANDES, T. E. Percepção de consumidores sobre alimentos substitutos de proteína animal. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166115; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. | | HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ASCHERI, J. L. R.; MARTINS, A.; CARVALHO, C. W. P. de; BERNARDO, C.; TELES, A. Sorghum, an alternative cereal for gluten-free product. Revista Chilena de Nutricion, Santiago, CL, v. 45, n. 2, p 169-177, 2018. Review Article. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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15. | | CHAVES, A. C. S. D.; TELES, A. S. C.; ROSENTHAL, A.; BRAGANÇA, I.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MESQUITA, P. Impact of bacterial nanocellulose on the physical properties of a lowfat ice cream. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Oral 157624. Eixo temático Novos processos e ingredientes. CIPCA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | SANTOS, E.; AYRES, E. M. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CUNHA, L.; DELIZA, R.; CARVALHO, I. C.; FERNANDES, T. E. Avaliação de selos ambientais em alimentos: o que os consumidores têm a dizer? In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166114; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 34 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/08/2022 |
Data da última atualização: |
20/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GALDEANO, M. C.; GOMES, F. dos S.; HIDALGO CHAVEZ, D. W.; ALMEIDA, E. L.; MOULIN, L. C.; SÁ, D. de G. C. F. de; TONON, R. V. |
Afiliação: |
MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; DAVY WILLIAM HIDALGO CHAVEZ, UFRRJ; EVELINE LOPES ALMEIDA, UFRJ; LAÍS CORDEIRO MOULIN, UFRJ; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Lycopene-rich watermelon concentrate used as a natural food colorant: Stability during processing and storage. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 160, 11169, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A lycopene-rich watermelon (Citrullus lanatus) concentrate was incorporated into snack cracker, fusilli pasta, and extruded snacks for coloring purposes. Changes in the L* and a* color coordinates and in the lycopene content were evaluated before and after thermal processes and monitored through 90 days of storage at ambient tem- perature. The products with the maximum lycopene degradation during processing were snack cracker and extruded snack (between 30 and 45%) whereas no degradation was observed in the fusilli pasta, except during cooking into boiling water (reduction up to 41%). The change in color during processing varied substantially depending on the product, but, in general, thermal treatments applied reduced the a* values (less reddish). The degradation kinetics of the lycopene and the color during storage followed first-order kinetics, with a half-life time of 25 to 315 days for lycopene content and 65 to 210 days for a* coordinate. Snack cracker was the most stable and had more than a 4-month period before losing half of the pigment content. |
Palavras-Chave: |
Degradation kinetics; Extruded snack; Fusilli pasta; Snack cracker. |
Thesaurus NAL: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01838naa a2200253 a 4500 001 2145544 005 2022-12-20 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGALDEANO, M. C. 245 $aLycopene-rich watermelon concentrate used as a natural food colorant$bStability during processing and storage.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aA lycopene-rich watermelon (Citrullus lanatus) concentrate was incorporated into snack cracker, fusilli pasta, and extruded snacks for coloring purposes. Changes in the L* and a* color coordinates and in the lycopene content were evaluated before and after thermal processes and monitored through 90 days of storage at ambient tem- perature. The products with the maximum lycopene degradation during processing were snack cracker and extruded snack (between 30 and 45%) whereas no degradation was observed in the fusilli pasta, except during cooking into boiling water (reduction up to 41%). The change in color during processing varied substantially depending on the product, but, in general, thermal treatments applied reduced the a* values (less reddish). The degradation kinetics of the lycopene and the color during storage followed first-order kinetics, with a half-life time of 25 to 315 days for lycopene content and 65 to 210 days for a* coordinate. Snack cracker was the most stable and had more than a 4-month period before losing half of the pigment content. 650 $aFood technology 653 $aDegradation kinetics 653 $aExtruded snack 653 $aFusilli pasta 653 $aSnack cracker 700 1 $aGOMES, F. dos S. 700 1 $aHIDALGO CHAVEZ, D. W. 700 1 $aALMEIDA, E. L. 700 1 $aMOULIN, L. C. 700 1 $aSÁ, D. de G. C. F. de 700 1 $aTONON, R. V. 773 $tFood Research International$gv. 160, 11169, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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