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801. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VARGAS, A. M.; LIMA, M. L. P.; REIS, A.; BOITEUX, L. S.; LOPES, C. A.; CAFÉ FILHO, A. C. Variabilidade morfométrica intraespecífica de isolados de Phytophthora capsici oriundos de pimentão. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S245, ago. 2004. Suplemento. Resumo. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileira de Fitopatologia, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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803. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | QUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A.; LIMA, M. F.; BEZERRA, I. C.; LEITE JUNIOR, R. P. Variabilidade de Xanthomonas campestris pv. vesicatoria em tomate no Brasil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 22, p. 237, 1997. Suplemento. Edição dos Resumos do 30 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Poços de Caldas, 1997. Resumo, 30. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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805. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SUASTE-DZUL, A. P.; VELOSO, J. S.; COSTA, H.; BOITEUX, L. S.; LOURENÇO JUNIOR, V.; LOPES, C. A.; REIS, A. Verticillium diseases of vegetable crops in Brazil: Host range, microsclerotia production, molecular haplotype network, and pathogen species determination. Plant Pathology, v. 71, n. 6, p. 1417-1430, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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806. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AMARO, G. B.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; CARVALHO, S. I. C.; RIBEIRO, C. S. da C.; LOPES, C. A.; ULHOA, A. B. Programa de melhoramento de Capsicum da Embrapa: elementos iniciais para futura colheita mecanizada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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807. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ONOYAMA, S. S.; SILVA, G. O. da; MOITA, A. W.; VIEIRA, J. V.; LOPES, C. A.; SOUZA, G. da S. e. Principais características da raiz de cenoura na perspectiva de agentes da cadeia produtiva. Horticultura Brasileira, DF, v. 29, n. 3, p. 387-991, jul./set. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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809. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, G. O. da; BORTOLETTO, A. C.; CARVALHO, A. D. F. de; PEREIRA, A. da S.; AZEVEDO, F. Q.; EMYGDIO, B. M.; LOPES, C. A.; FELDBERG, N. P. Desempenho de clones de batata em Canoinhas-SC em plantio de outono. Revista Batata Show, ano 22, n. 63, p. 10-12, jul. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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810. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, G. O. da; BORTOLETTO, A. C.; CARVALHO, A. D. F. de; PEREIRA, A. da S.; AZEVEDO, F. Q.; EMYGDIO, B. M.; LOPES, C. A.; FELDBERG, N. P. Desempenho de clones de batata em Canoinhas-SC em plantio de outono. Revista Batata Show, ano 22, n. 63, p. 10-12, jul. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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811. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAZ LIMA, M. L.; REIS, A.; BOITEUX, L. S.; MENDONCA, J. L. de; VARGAS, A. M.; LOPES, C. A.; CAFÉ FILHO, A. C. Identificação de espécies hospedeiras de Phytophthora capsici em solanaceas e cucurbitaceas cultivadas, nativas e espontâneas. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 31, p. 75, 2005. Suplemento. Resumo 210. Trabalho apresentado no 38. Congresso Paulista de Fitopatologia, 2005, São Paulo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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812. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALMEIDA, J. C. F. de; XAVIER, A. da S.; CASCARDO, R. de S.; REZENDE, R. R. de; SOUZA, F. O. de; LOPES, C. A.; ALFENAS-ZERBINI, P. Genomic and biological characterization of Ralstonia solanacearum inovirus Brazil 1, an inovirus that alters the pathogenicity of the Phytopathogen Ralstonia pseudosolanacearum. Microbial Ecology, v. 84, p. 527-538, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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813. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LOPES, C. A.; PEREIRA, A. da S.; SILVA, G. O. da; CARVALHO, A. D. F.; CASTRO, C. M.; AZEVEDO, F. Q.; EMYGDIO, B. M. A importância do pré-melhoramento no desenvolvimento de cultivares de batata: caso da resistência à murcha bacteriana. Batata Show, ano 21, n. 59, p. 40-45, abr. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Hortaliças. |
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814. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALBUQUERQUE, G. M. R.; SOUZA, E. B.; SILVA, A. M. F.; LOPES, C. A.; BOITEUX, L. S.; BOITEUX, M. E. de N. F. Genome sequence of Ralstonia pseudosolanacearum strains with compatible and incompatible interactions with the major tomato resistance source Hawaii 7996. Genome Announcements, v. 5, n. 36, p. e00982-17, Sept. 2017. Na publicação: Maria Esther de N. Fonseca. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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815. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, P. P. da; VALENCIO, A. G. R. B.; REIS, A.; FONSECA, M. E. N.; BOITEUX, L. S.; LOPES, C. A. Identificação de isolados de Phytophthora spp. associados com queima foliar da cebola no Brasil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S267, ago. 2004. Suplemento. Resumo 906. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileira de Fitopatologia, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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816. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, M. L. P.; FONSECA, M. E. N.; BOITEUX, L. S.; REIS, A.; SILVA, P.; LOPES, C. A.; CAFÉ FILHO, A. C. Identificação de Phytophthora tropicalis em pimenta do reino utilizando a região ITS e o gene 5.8s rDNA. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 32, p. S 83, 2006. Resumo 268. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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817. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEZES SOBRINHO, J. A. de; LOPES, C. A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; CHARCHAR, J. M.; CRISÓSTOMO, L. A.; CARRIJO, O. A.; BARBOSA, S. A cultura do alho. Brasília, DF: EMBRAPA-SPI, 1993. 50 p. (Coleção Plantar, 1). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte. |
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818. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEZES SOBRINHO, J. A. de; LOPES, C. A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; CHARCHAR, J. M.; CRISOSTOMO, L. A.; CARRIJO, O. A.; BARBOSA, S. A cultura do alho. Brasília, DF: EMBRAPA SPI, 1993. 50 p. (EMBRAPA-SPI. Coleção Plantar, 1). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima... Mostrar Todas |
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820. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MIRANDA, J. E. C. de; FRANÇA, F. H.; CARRIJO, O. A.; SOUZA, A. F.; PEREIRA, W.; LOPES, C. A.; SILVA, J. B. C. A cultura da batata-doce. Brasília, DF: Embrapa-SPI, 1995. 94 p. (Embrapa-SPI. Coleção Plantar, 30). Projeto Minibibliotecas. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Instrumentação... Mostrar Todas |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
25/11/2010 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; ROCHA-LEÃO, M. H. M.; MATTA, V. M.; FREITAS, S. P. |
Afiliação: |
POLIANA D. GURAK, UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; MARIA HELENA M. ROCHA-LEÃO, UFRJ; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; SUELY PEREIRA FREITAS, UFRJ. |
Título: |
Quality evaluation of grape juice concentrated by reverse osmosis. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Engineering, v. 96, n.3, p. 421-426, feb. 2010. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the concentration of grape juice by reverse osmosis (RO). Preliminarily, a factorial design was carried out in which the independent variables were transmembrane pressure (40, 50 and 60 bar) and temperature (20, 30 and 40 °C) of the process, and the dependent variables were pH, content of soluble solids, acidity, concentration of phenolic compounds and those of monomeric and total anthocyanins, colour index, colour density, and permeate flux. None of the experiments resulted in significant changes in the juice characteristics. The best process conditions, 60 bar transmembrane pressure and 40 °C, was selected based on the resulting high permeate flux value. Subsequently, a new trial was performed in order to determine whether increasing the temperature from 40 to 50 °C would result in any changes in the juice characteristics. The transmembrane pressure was kept at 60 bar, which was also the maximum value that could be applied by the equipment. Under these conditions, an increase in permeate flux was achieved with no significant difference in the physical or chemical parameters of the product compared to the best condition corresponding to the factorial design. The physical and chemical properties of the concentrated juice increased in proportion to the volumetric concentration factor, indicating the technical feasibility of reverse osmosis for pre-concentrating grape juice. |
Palavras-Chave: |
Osmose reversa; Suco de uva. |
Thesagro: |
Antocianina; Composto Fenólico. |
Thesaurus NAL: |
Anthocyanins; Grape juice; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02138naa a2200253 a 4500 001 1867972 005 2012-11-30 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGURAK, P. D. 245 $aQuality evaluation of grape juice concentrated by reverse osmosis. 260 $c2010 520 $aThe objective of this work was to evaluate the concentration of grape juice by reverse osmosis (RO). Preliminarily, a factorial design was carried out in which the independent variables were transmembrane pressure (40, 50 and 60 bar) and temperature (20, 30 and 40 °C) of the process, and the dependent variables were pH, content of soluble solids, acidity, concentration of phenolic compounds and those of monomeric and total anthocyanins, colour index, colour density, and permeate flux. None of the experiments resulted in significant changes in the juice characteristics. The best process conditions, 60 bar transmembrane pressure and 40 °C, was selected based on the resulting high permeate flux value. Subsequently, a new trial was performed in order to determine whether increasing the temperature from 40 to 50 °C would result in any changes in the juice characteristics. The transmembrane pressure was kept at 60 bar, which was also the maximum value that could be applied by the equipment. Under these conditions, an increase in permeate flux was achieved with no significant difference in the physical or chemical parameters of the product compared to the best condition corresponding to the factorial design. The physical and chemical properties of the concentrated juice increased in proportion to the volumetric concentration factor, indicating the technical feasibility of reverse osmosis for pre-concentrating grape juice. 650 $aAnthocyanins 650 $aGrape juice 650 $aPhenolic compounds 650 $aAntocianina 650 $aComposto Fenólico 653 $aOsmose reversa 653 $aSuco de uva 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aROCHA-LEÃO, M. H. M. 700 1 $aMATTA, V. M. 700 1 $aFREITAS, S. P. 773 $tJournal of Food Engineering$gv. 96, n.3, p. 421-426, feb. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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