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Registros recuperados : 24 | |
4. | | SILVA, G. A. da; GURAK, P. D.; CASTRO, H. M. de; FARIA, D. Influência da concentração de levedura sobre o yinho tinto Cabernet Sauvignon. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 345. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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6. | | ZANUS, M. C.; GUERRA, C. C.; SILVA, G. A. da; GUGEL, G. M.; GURAK, P. D. Análise de taninos em vinhos brancos elaborados com diferentes tempos de maceração. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 262. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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7. | | ZANUS, M. C.; GURAK, P. D.; SILVA, G. A. da; GUERRA, C. C.; DALL'AGNOL, I. Efeito da maceração na capacidade antioxidante do vinho branco BRS-Lorena. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 357. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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8. | | SILVA, G. A. da; POLLETO, C.; GURAK, P. D.; POLI, J. S. Avaliação de meios de cultura para o isolamento de leveduras em vinhos. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 345. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. | | MONTEIRO, F. S.; GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; OIANO-NETO, J.; MATTA, V. M. Avaliação da qualidade do suco de tangerina var, murcott quanto ao teor de ácido ascórbico e compostos fenólicos. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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11. | | GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H. Avaliação da qualidade físico-química de sucos de uva integral comercializados no Rio de Janeiro. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 21, n. 150, p. 332, abr. 2007. Edição dos artigos do III Congresso Latinoamericano, IX Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Centros de Controle de Zoonose, I Encontro Nacional do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. | | GURAK, P. D.; SANTANA, I.; GIL, A. P.; FREITAS, S. P.; ROCHA-LEÃO, M. H.; CABRAL, L. Grapes: cultivation, varieties and nutritional uses. In: MURPHY, R. P.; STEIFLER, C. K. (Ed.). Grapes: cultivation, varieties and nutritional uses. New York: Nova Science Publishers, c2012. cap. 10, p. 201-263. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | GURAK, P. D.; MONTEIRO, F. S.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H. M. da. Avaliação de parâmetros físico-químicos de néctares de uva e nectares de uva light. In: ENAAL, 15.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 15., 2007, Fortaleza. Anais... Fortaleza: LACEN: UFC, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | GURAK, P. D.; SILVA, M. C. da; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H.; CABRAL, L. M. C. Avaliação de parâmetros físico-químicos de sucos de uva integral, néctares de uva e néctares de uva light. Revista de Ciências Exatas, Seropédica, v. 27, n. 1-2, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 24 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
25/11/2010 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; ROCHA-LEÃO, M. H. M.; MATTA, V. M.; FREITAS, S. P. |
Afiliação: |
POLIANA D. GURAK, UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; MARIA HELENA M. ROCHA-LEÃO, UFRJ; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; SUELY PEREIRA FREITAS, UFRJ. |
Título: |
Quality evaluation of grape juice concentrated by reverse osmosis. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Engineering, v. 96, n.3, p. 421-426, feb. 2010. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the concentration of grape juice by reverse osmosis (RO). Preliminarily, a factorial design was carried out in which the independent variables were transmembrane pressure (40, 50 and 60 bar) and temperature (20, 30 and 40 °C) of the process, and the dependent variables were pH, content of soluble solids, acidity, concentration of phenolic compounds and those of monomeric and total anthocyanins, colour index, colour density, and permeate flux. None of the experiments resulted in significant changes in the juice characteristics. The best process conditions, 60 bar transmembrane pressure and 40 °C, was selected based on the resulting high permeate flux value. Subsequently, a new trial was performed in order to determine whether increasing the temperature from 40 to 50 °C would result in any changes in the juice characteristics. The transmembrane pressure was kept at 60 bar, which was also the maximum value that could be applied by the equipment. Under these conditions, an increase in permeate flux was achieved with no significant difference in the physical or chemical parameters of the product compared to the best condition corresponding to the factorial design. The physical and chemical properties of the concentrated juice increased in proportion to the volumetric concentration factor, indicating the technical feasibility of reverse osmosis for pre-concentrating grape juice. |
Palavras-Chave: |
Osmose reversa; Suco de uva. |
Thesagro: |
Antocianina; Composto Fenólico. |
Thesaurus NAL: |
Anthocyanins; Grape juice; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02138naa a2200253 a 4500 001 1867972 005 2012-11-30 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGURAK, P. D. 245 $aQuality evaluation of grape juice concentrated by reverse osmosis. 260 $c2010 520 $aThe objective of this work was to evaluate the concentration of grape juice by reverse osmosis (RO). Preliminarily, a factorial design was carried out in which the independent variables were transmembrane pressure (40, 50 and 60 bar) and temperature (20, 30 and 40 °C) of the process, and the dependent variables were pH, content of soluble solids, acidity, concentration of phenolic compounds and those of monomeric and total anthocyanins, colour index, colour density, and permeate flux. None of the experiments resulted in significant changes in the juice characteristics. The best process conditions, 60 bar transmembrane pressure and 40 °C, was selected based on the resulting high permeate flux value. Subsequently, a new trial was performed in order to determine whether increasing the temperature from 40 to 50 °C would result in any changes in the juice characteristics. The transmembrane pressure was kept at 60 bar, which was also the maximum value that could be applied by the equipment. Under these conditions, an increase in permeate flux was achieved with no significant difference in the physical or chemical parameters of the product compared to the best condition corresponding to the factorial design. The physical and chemical properties of the concentrated juice increased in proportion to the volumetric concentration factor, indicating the technical feasibility of reverse osmosis for pre-concentrating grape juice. 650 $aAnthocyanins 650 $aGrape juice 650 $aPhenolic compounds 650 $aAntocianina 650 $aComposto Fenólico 653 $aOsmose reversa 653 $aSuco de uva 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aROCHA-LEÃO, M. H. M. 700 1 $aMATTA, V. M. 700 1 $aFREITAS, S. P. 773 $tJournal of Food Engineering$gv. 96, n.3, p. 421-426, feb. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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