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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
11/03/2021 |
Data da última atualização: |
11/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
AMARAL, E. F. do; PANTOJA, E.; SAVIAN, G.; FRANKE, I. L.; VIANA, J. G. de L.; MORAES, J. R. da S. C. de; MARTORANO, L. G.; SOUSA, M. L.; GUERRA, R.; BRILHANTE, S. H. C.; NASCIMENTO, W. |
Afiliação: |
EUFRAN FERREIRA DO AMARAL, CPAF-AC; EUGÊNIO PANTOJA, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia; GABRIELA SAVIAN, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia; IDESIO LUIS FRANKE, CPAF-AC; JARLENE GOMES DE LIMA VIANA, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia; JOSÉ REINALDO DA S. C. DE MORAES, Doutorado em Agronomia (Produção Vegetal) de UNESP de Jaboticabal, São Paulo; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; MARIA LUCIMAR SOUSA, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia; RAISSA GUERRA, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia; SILVIA HELENA COSTA BRILHANTE, Prefeitura de Rio Branco; WERLESSON NASCIMENTO, Bolsista PIBIC/Embrapa Amazônia Oriental/NAPT-MA. |
Título: |
Plano municipal de mitigação e adaptação às mudanças do clima de Rio Branco. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Secretaria Municipal de Meio Ambiente, 2020. |
Páginas: |
55 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Plano Municipal de Mitigação e Adaptação às Mudanças do Clima (PMMC) norteará o município de Rio Branco na definição de políticas e projetos voltados à mitigação e adaptação às mudanças climáticas. Este Plano reúne as ações prioritárias a serem implementadas, para o enfrentamento dos desafios prementes, constituindo-se em um pacto de esperança e compromisso com os moradores de Rio Branco. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Cambio climático; Reducción de riesgos; Western Amazon. |
Thesagro: |
Impacto Ambiental; Mudança Climática; Política Ambiental; Políticas Públicas; Redução. |
Thesaurus Nal: |
Climate change; Environmental policy; Public policy; Risk reduction. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221792/1/27109.pdf
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Marc: |
LEADER 01621nam a2200421 a 4500 001 2130604 005 2021-03-11 008 2020 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aAMARAL, E. F. do 245 $aPlano municipal de mitigação e adaptação às mudanças do clima de Rio Branco.$h[electronic resource] 260 $aRio Branco, AC: Secretaria Municipal de Meio Ambiente$c2020 300 $a55 p. 520 $aO Plano Municipal de Mitigação e Adaptação às Mudanças do Clima (PMMC) norteará o município de Rio Branco na definição de políticas e projetos voltados à mitigação e adaptação às mudanças climáticas. Este Plano reúne as ações prioritárias a serem implementadas, para o enfrentamento dos desafios prementes, constituindo-se em um pacto de esperança e compromisso com os moradores de Rio Branco. 650 $aClimate change 650 $aEnvironmental policy 650 $aPublic policy 650 $aRisk reduction 650 $aImpacto Ambiental 650 $aMudança Climática 650 $aPolítica Ambiental 650 $aPolíticas Públicas 650 $aRedução 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aCambio climático 653 $aReducción de riesgos 653 $aWestern Amazon 700 1 $aPANTOJA, E. 700 1 $aSAVIAN, G. 700 1 $aFRANKE, I. L. 700 1 $aVIANA, J. G. de L. 700 1 $aMORAES, J. R. da S. C. de 700 1 $aMARTORANO, L. G. 700 1 $aSOUSA, M. L. 700 1 $aGUERRA, R. 700 1 $aBRILHANTE, S. H. C. 700 1 $aNASCIMENTO, W.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
06/12/2021 |
Data da última atualização: |
15/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, A. G. M. E; LIMA, S. C. G. DE; OLIVEIRA, P. D. DE; MORAES, M. DOS S.; GUIMARÃES, C. M. C.; SILVA, M. A. R. DA; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; NERES, L. DE S.; NORONHA, G. N.; LOURENÇO JUNIOR, J. DE B. |
Afiliação: |
ANDRÉ GUIMARÃES MACIEL E SILVA, UFPA; SUELY CRISTINA GOMES DE LIMA, Federal Institute of Education, Science, and Technology (IFPA); PEDRO DANILO DE OLIVEIRA, UFPA; MICHEL DOS SANTOS MORAES, UFPA; CÉLIA MARIA COSTA GUIMARÃES, Federal Institute of Education, Science, and Technology (IFPA); JAMILE ANDRÉA RODRIGUES DA SILVA, Federal Rural University of the Amazon (UFRA); ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU; LILAINE DE SOUSA NERES, UFPA; GERLANE NUNES NORONHA, UFPA; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JÚNIOR, UFPA. |
Título: |
Production, chemical composition, and fatty acid profile of milk from buffaloes fed with cupuaçu (Theobroma grandiflorum) cake and murumuru (Astrocaryum murumuru) cake in the Eastern Amazon. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Science Journal, v.92, n.1, jan./dec. 2021, e13576. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/asj.13576 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective was to evaluate the effect of concentrate supplementation using by-products of the Amazonian industry on milk production, milk composition, and milk fatty acid profile of dairy buffaloes. Twelve lactating buffaloes (544.5 ± 35.6 kg, 6.4 ± 2.2 years old, 59 ± 6 days in milk) were allotted in a pasture of Mombaça grass and managed under rotational grazing (4 days occupancy/28 days rest). A 3 × 3 Latin square was adopted, and each animal alternately received three supplementary treatments based on corn bran + soybean meal or cupuaçu cake or murumuru cake for 21 days per treatment. Murumuru cake increased the levels of lauric acid and myristic acid in the milk (p < 0.05). Murumuru cake reduced the unsaturated fatty acid contents in the milk compared with animals fed control diet or cupuaçu cake (24.27% vs. 25.24% vs. 25.08%). The n-6/n-3 ratio was 2.6, 1.97, and 2.0 in the control, cupuaçu, and murumuru groups, respectively. Based on this parameter, cakes made from cupuaçu as well as murumuru could be considered to be adequate for inclusion in dairy water buffalo feed. However, the murumuru cake addition requires some caution because its use induces the secretion of higher levels of lauric and myristic fatty acids that are related to human cardiovascular disease. |
Palavras-Chave: |
Amazonian by products; Sustainable food production. |
Thesagro: |
Bubalus Bubalis. |
Thesaurus NAL: |
Food processing; Milk production. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02485naa a2200325 a 4500 001 2137137 005 2021-12-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/asj.13576$2DOI 100 1 $aSILVA, A. G. M. E 245 $aProduction, chemical composition, and fatty acid profile of milk from buffaloes fed with cupuaçu (Theobroma grandiflorum) cake and murumuru (Astrocaryum murumuru) cake in the Eastern Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a9 p. 520 $aThe objective was to evaluate the effect of concentrate supplementation using by-products of the Amazonian industry on milk production, milk composition, and milk fatty acid profile of dairy buffaloes. Twelve lactating buffaloes (544.5 ± 35.6 kg, 6.4 ± 2.2 years old, 59 ± 6 days in milk) were allotted in a pasture of Mombaça grass and managed under rotational grazing (4 days occupancy/28 days rest). A 3 × 3 Latin square was adopted, and each animal alternately received three supplementary treatments based on corn bran + soybean meal or cupuaçu cake or murumuru cake for 21 days per treatment. Murumuru cake increased the levels of lauric acid and myristic acid in the milk (p < 0.05). Murumuru cake reduced the unsaturated fatty acid contents in the milk compared with animals fed control diet or cupuaçu cake (24.27% vs. 25.24% vs. 25.08%). The n-6/n-3 ratio was 2.6, 1.97, and 2.0 in the control, cupuaçu, and murumuru groups, respectively. Based on this parameter, cakes made from cupuaçu as well as murumuru could be considered to be adequate for inclusion in dairy water buffalo feed. However, the murumuru cake addition requires some caution because its use induces the secretion of higher levels of lauric and myristic fatty acids that are related to human cardiovascular disease. 650 $aFood processing 650 $aMilk production 650 $aBubalus Bubalis 653 $aAmazonian by products 653 $aSustainable food production 700 1 $aLIMA, S. C. G. DE 700 1 $aOLIVEIRA, P. D. DE 700 1 $aMORAES, M. DOS S. 700 1 $aGUIMARÃES, C. M. C. 700 1 $aSILVA, M. A. R. DA 700 1 $aGARCIA, A. R. 700 1 $aNAHUM, B. de S. 700 1 $aNERES, L. DE S. 700 1 $aNORONHA, G. N. 700 1 $aLOURENÇO JUNIOR, J. DE B. 773 $tAnimal Science Journal$gv.92, n.1, jan./dec. 2021, e13576.
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