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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  24/08/2006
Data da última atualização:  24/08/2006
Autoria:  ALMEIDA, O. A. de; GISBERT, J. M.
Título:  Variación en la calidad del agua de riego en un huerto de cítricos.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.10, n.1,p.64-69,Jan./Mar., 2006.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Manejo de solo e água.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA17913 - 1ADDAP - --630.5
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  20/12/2020
Data da última atualização:  20/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  FURTADO, L. B.; ROCHA, J. C.; GOMES, J. A. C. P.; NASCIMENTO, R. C.; SEIDL, P. R.; GUIMARÃES, M. J. O. C.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; MATTOS, G. N.
Afiliação:  Luana B. Furtado, UFRJ; Janaina C. Rocha, UFRJ; José Antônio C. P. Gomes, UFRJ; Rafaela C. Nascimento, Évora University, Portugal; Peter R. Seidl, UFRJ; Maria José O. C. Guimarães, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; Gabriela N. Mattos, UFRJ.
Título:  Storage time evaluation of a residue from wine industry as a microencapsulated corrosion inhibitor for 1 M HCl.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Materials Chemistry And Physics, v. 256, 123739, dec. 2020. p. 1-15.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.matchemphys.2020.123739
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effect of a residue from wine industry was investigated as a corrosion inhibitor for API P110 steel in hy-drochloric acid. The extract was characterized using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), hydrogen nuclear magnetic resonance (1H NMR) and chromatography. The influence of temperature (303?333 K) and grape peel extract concentration were studied using gravimetric and electrochemical experiments. The coupon surfaces were evaluated using microscopy techniques, FTIR-ATR and the contact angle. The by-product exhibited high weight loss efficiencies at 303 K with 4.0 g/L of the extract (83.81%) even after storage. The inhibition increased with the addition of an inorganic enhancer, indicating a synergistic effect between the active com-pounds and maximum efficiency of 94.48%. Polarization tests indicated that the inhibitor adsorbs on anodic and cathodic regions. The surface characterization techniques confirmed the formation of an organic film and a less attacked surface was observed for the inhibited system.
Palavras-Chave:  Filme orgânico; Industrial residue; Inibição de ácido; Microencapsulated corrosion inhibitor; Organic film.
Thesagro:  Corrosão; Resíduo Industrial; Uva.
Thesaurus NAL:  Weight loss.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15092 - 1UPCAP - DD
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