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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
20/02/2009 |
Data da última atualização: |
20/02/2009 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
TUPINAMBÁ, D. D.; COSTA, A. M.; COHEN, K. de O.; PAES, N. S; FALEIRO, F. G.; CAMPOS, A. V. de S.; SANTOS, A. L. de B.; SILVA, K. N. da; FARIA, D. A. |
Afiliação: |
Daiva Domenech Tupinambá, Embrapa Cerrados; Ana Maria Costa, Embrapa Cerrados; Kelly de Oliveira Cohen, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Norma Santos Paes, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Fábio Gelape Faleiro, Embrpa Cerrados; Angélica Vieira de Sousa Campos, UnB; André Lorena de Barros Santos, UnB; Karina Nascimento da Silva, UPIS; Daniela Andrade Faria, Embrapa Cerrados. |
Título: |
Teores de minerais e rendimento de polpa de híbridos comerciais de Passiflora edulis f. flavicarpa Deg - Ouro Vermelho, Gigante Amarelo e Sol do Cerrado da safra outubro/2007. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO NACIONAL CERRADO, 9.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SAVANAS TROPICAIS, 2., 2008, Brasília, DF. Desafios e estratégias para o equilíbrio entre sociedade, agronegócio e recursos naturais: anais... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. 1 CD-ROM. Organizado por Fábio Gelape Faleiro e Austeclínio Lopes de Farias Neto. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Minerais. |
Thesagro: |
Maracujá; Polpa. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01027nam a2200229 a 4500 001 1190788 005 2009-02-20 008 2008 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aTUPINAMBÁ, D. D. 245 $aTeores de minerais e rendimento de polpa de híbridos comerciais de Passiflora edulis f. flavicarpa Deg - Ouro Vermelho, Gigante Amarelo e Sol do Cerrado da safra outubro/2007. 260 $aIn: SIMPÓSIO NACIONAL CERRADO, 9.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SAVANAS TROPICAIS, 2., 2008, Brasília, DF. Desafios e estratégias para o equilíbrio entre sociedade, agronegócio e recursos naturais: anais... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. 1 CD-ROM. Organizado por Fábio Gelape Faleiro e Austeclínio Lopes de Farias Neto.$c2008 650 $aMaracujá 650 $aPolpa 653 $aMinerais 700 1 $aCOSTA, A. M. 700 1 $aCOHEN, K. de O. 700 1 $aPAES, N. S 700 1 $aFALEIRO, F. G. 700 1 $aCAMPOS, A. V. de S. 700 1 $aSANTOS, A. L. de B. 700 1 $aSILVA, K. N. da 700 1 $aFARIA, D. A.
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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Biblioteca |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
23/11/2022 |
Data da última atualização: |
23/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MEDEIROS, J. A.; OTONI, C. G.; NIRO, C. M.; SIVIERI, K.; BARUD, H. S.; GUIMARÃES, F. E. G.; ALONSO, J. D.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Alginate films as carriers of probiotic bacteria and Pickering emulsion. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Packaging and Shelf Life, v. 34, a100987, 2022. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
2214-2894 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100987 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bioactive edible films have been proposed from a calcium-crosslinked alginate matrix added with probiotic bacteria (Bacillus coagulans, as the bioactive component) and/or bacterial cellulose nanocrystal (BCNC)-stabilized palm olein Pickering emulsion (as a hydrophobizing component). The emulsion, however, instead of increasing the surface hydrophobicity and the barrier to water vapor, decreased both, due to discontinuities on the film structure and possibly the BCNC layer around the droplets minimizing the surface exposure of the hydrophobic phase (and its effects on film hydrophobicity). The probiotic bacteria, on the other hand, besides increasing the elastic modulus (which was ascribed to electrostatic interactions between teichoic acid and calcium), also enhanced both surface hydrophobicity and barrier to water vapor, probably due to the hydrophobicity of Bacillus spores. The probiotics exhibited high viability (> 8 log cfu.g− 1 , on a dry film basis) during film drying, storage, and digestion in a simulated gastrointestinal tract. |
Palavras-Chave: |
Tensile properties; Water vapor permeabilit. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01837naa a2200265 a 4500 001 2148657 005 2022-11-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2214-2894 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100987$2DOI 100 1 $aMEDEIROS, J. A. 245 $aAlginate films as carriers of probiotic bacteria and Pickering emulsion.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a1 - 8 520 $aBioactive edible films have been proposed from a calcium-crosslinked alginate matrix added with probiotic bacteria (Bacillus coagulans, as the bioactive component) and/or bacterial cellulose nanocrystal (BCNC)-stabilized palm olein Pickering emulsion (as a hydrophobizing component). The emulsion, however, instead of increasing the surface hydrophobicity and the barrier to water vapor, decreased both, due to discontinuities on the film structure and possibly the BCNC layer around the droplets minimizing the surface exposure of the hydrophobic phase (and its effects on film hydrophobicity). The probiotic bacteria, on the other hand, besides increasing the elastic modulus (which was ascribed to electrostatic interactions between teichoic acid and calcium), also enhanced both surface hydrophobicity and barrier to water vapor, probably due to the hydrophobicity of Bacillus spores. The probiotics exhibited high viability (> 8 log cfu.g− 1 , on a dry film basis) during film drying, storage, and digestion in a simulated gastrointestinal tract. 653 $aTensile properties 653 $aWater vapor permeabilit 700 1 $aOTONI, C. G. 700 1 $aNIRO, C. M. 700 1 $aSIVIERI, K. 700 1 $aBARUD, H. S. 700 1 $aGUIMARÃES, F. E. G. 700 1 $aALONSO, J. D. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $tFood Packaging and Shelf Life$gv. 34, a100987, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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