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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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61.Imagem marcado/desmarcadoPIERANGELI, M. A. P.; GUILHERME, L. R. G.; OLIVEIRA, L. R.; CURI, N.; SILVA, M. L. N. Efeito da força iônica da solução de equilíbrio sobre a adsorção/dessorção de chumbo em Latossolos brasileiros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 36, n. 8, p. 1077-1084, ago. 2001 Título em inglês: Effect of ionic strength of the equilibrium solution upon lead adsorption/desorption in Brazilian Oxisols.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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62.Imagem marcado/desmarcadoMARCHI, G.; SPEHAR, C. R.; SOUZA-SILVA, J. C.; GUILHERME, L. R. G.; MARTINS, E. de S. Research perspectives on the use of phosphogypsum in the Brazilian Cerrado. Journal of Agriculture Food and Development, v. 6, p. 22-30, 2020. p. 22-30

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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63.Imagem marcado/desmarcadoMARCHI, G.; GUELFI-SILVA, D. R.; MALAQUIAS, J. V.; GUILHERME, L. R. G.; SPEHAR, C. R.; MARTINS, E. de S. Solubility and availability of micronutrients extracted from silicate agrominerals. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e00807, 2020. Título em português: Solubilidade e disponibilidade de micronutrientes extraídos de agrominerais silicáticos.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais.

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64.Imagem marcado/desmarcadoMARCHI, G.; SILVA, V. A.; GUILHERME, L. R. G.; LIMA, J. M.; NOGUEIRA, F. D.; GUIMARÃES, P. T. G. Potassium extractability from soils of brazilian coffee regions. Bioscience Journal, Uberlândia, MG, v. 28, n. 6, p. 913-919, nov./dez. 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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65.Imagem marcado/desmarcadoVALE, F. R. do; GUILHERME, L. R. G.; GUEDES, G. A. de A.; FURTINI NETO, A. E. Fertilidade do solo: dinâmica e disponibilidade dos nutrientes de plantas. Lavras: UFLA: FAEPE, 1997. 171 p.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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66.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, V.; GONÇALVES, A. S.; LEITE, M. C. A.; GUILHERME, L. R. G.; MARCHI, G.; MARTINS, E. de S. Fontes alternativas de potássio para a nutrição da Brachiaria Brizantha cv Marandu. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. 4 p.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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67.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, A. S. F.; MARTINS, V.; LEITE, M. C. A.; GUILHERME, L. R. G.; MARCHI, G.; MARTINS, E. de S. Fracionamento de potássio em solos adubados com fontes alternativas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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68.Imagem marcado/desmarcadoPINHO, P. J. DE; GONÇALVES, V. C.; MARCHI, G.; PIERANGELI, M. A.; SOUZA, G. A. DE; GUILHERME, L. R. G. Avaliação de risco de elementos-traço à saúde após aplicação de fertilizantes inorgânicos: levantamento de Kd e PUF In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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69.Imagem marcado/desmarcadoCURI, N.; MARQUES, GUILHERME, L. R. G.; LIMAS, J. M. de; LOPES, A. S.; ALVAREZ V.; V. H. Tópicos em ciência do solo. Viçosa: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2003. v. 3 430 p. Título equivalente conforme constante na capa: Topics in soil science. Periodicidade anual.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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70.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. S.; LOPES, A. S.; GUILHERME, L. R. G.; FAQUIN, V.; FURTINI NETO, A. E.; CARVALHO, J. G. (ed.). Inter-relação fertilidade, biologia do solo e nutrição de plantas. Viçosa: SBCS; Lavras: UFLA, 1999. 818p. Titulo em ingles: Soil fertility, soil biology, and plant nutrition interrelationships. Alguns trabalhos em inglês.

Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.

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71.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. S.; LOPES, A. S.; GUILHERME, L. R. G.; FAQUIN, V.; FURTINI NETO, A. E.; CARVALHO, J. G. (ed.). Inter-relacao fertilidade, biologia do solo e nutricao de plantas = Soil fertility, soil biology, and plant nutrition interrelationships. Lavras: SBCS: UFLA, 1999. 818 p.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos.

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72.Imagem marcado/desmarcadoAQUINO, R. F.; LIMA, J. M. de; MAGALHAES, C. A. de S.; SILVA, B. M.; CARVALHO, R. F. de; GUILHERME, L. R. G. Atrazine in a corn cultivated area and its relation with the landscape position Ciência e agrotecnologia, Lavras, v. 37, n. 5, p. 389-396, Out. 2013 37 389-396

Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.

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73.Imagem marcado/desmarcadoPOZZA, A. A. A. CURI, N.; GUILHERME, L. R. G.; MARQUES J. J. S. M.; COSTA E. T. S.; MOTTA, P. E. F.; ZULLIANI, D.; MARTINS, R. S. Adsorção e dessorção aniônicas por gibbsita pedogenética. CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Resumo

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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74.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA JUNIOR, J. P. de; CARVALHO, H. G. de; MALAVOLTA E.; PAULA, M. B. de; SOUZA, M. de; GUILHERME, L. R. G. Diagnose foliar em citros. I. Efeito de cultivares e de quadrantes de coleta de folhas nos teores de macronutrientes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 4, p. 579-585, abr. 1994. Título em inglês: Foliar diagnosis in citrus. I. Effect of cultivars and of leaf collecting quadrants on macronutrient amounts.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais.

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75.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA JUNIOR, J. P. de; CARVALHO, H. G. de; MALAVOLTA, E.; PAULA, M. B. de; SOUZA, M. de; GUILHERME, L. R. G. Diagnose foliar em citros. II. Efeito de cultivares e de quadrantes de coleta de folhas nos teores de micronutrientes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 4, p.587-592, abr. 1994. Título em inglês: Foliar diagnosis in citrus. II. Effect of cultivars and of leaf collecting quadrants on micronutrient amounts.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais.

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76.Imagem marcado/desmarcadoCORGUINHA, A. P. B.; GONÇALVES, V. C.; SOUZA, G. A.; PINHO, P. J.; PIERANGELI, M. A. P.; MARCHI, G.; FRANCISCO, E. A.; KAPPES, C.; GUILHERME, L. R. G. Plant uptake factors of As, Cd, and Pb for corn and soybeans cultivated in Brazilian agricultural areas under high-P fertilization. In: BMC Genomics, v. 14, n. 1, Jan. 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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77.Imagem marcado/desmarcadoPOZZA, A. A. A.; CURI, N.; COSTA, E. T. de S.; GUILHERME, L. R. G.; MARQUES, J. J. G. de S. e M.; MOTTA, P. E. F. da. Retenção e dessorção competitivas de ânions inorgânicos em gibbsita natural de solo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 11, p. 1627-1633, nov. 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais.

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78.Imagem marcado/desmarcadoBOLDRIN, P. F.; FAQUIN, V.; RAMOS, S. J.; GUILHERME, L. R. G.; BASTOS, C. E. A.; CARVALHO, G. S.; COSTA, E. T. de C. Selenato e selenito na produção e biofortificação agronômica com selênio em arroz. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 6, p. 831-837, jun. 2012. Título em inglês: Selenate and selenite on yield and agronomic biofortification with selenium in rice.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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79.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, V.; SILVA, D. R. G.; MARCHI, G.; LEITE, M. C. A.; MARTINS, E. de S.; GONÇALVES, A. S. F.; GUILHERME, L. R. G. Effect of alternative multinutrient sources on soil chemical properties. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 39, p. 194-204, 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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80.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, L. G.; JORGE, A. de P.; SILVA, E. M. da; MAGALHAES, P. C.; SANTOS, H. R. B.; FARIAS, M. E. de; GUILHERME, L. R. G. Growth and biochemical responses of maize cultivated in soils contaminated with cadmium and zinc. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 16, n. 2, p. 193-203, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima.
Data corrente:  16/12/2021
Data da última atualização:  20/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA JUNIOR, E. C. da; DURAN, N. M.; LESSA, J. H. de L.; RIBEIRO, P. G.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; CARVALHO, H. W. P. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G.
Afiliação:  EDIU CARLOS DA SILVA JUNIOR, Federal University of Lavras; NÁDIA MARION DURAN, University of São Paulo; JOSIMAR HENRIQUE DE LIMA LESSA, Federal University of Lavras; PAULA GODINHO RIBEIRO, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-RR; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; HUDSON WALLACE PEREIRA DE CARVALHO, University of São Paulo; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP; GUILHERME LOPES, Federal University of Lavras; LUIZ ROBERTO GUIMARÃES GUILHERME, Federal University of Lavras.
Título:  Unraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 106, art. 104329, March 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104329
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil nuts are native from the Amazon rainforest and their nuts are consumed worldwide having good sensory acceptability. However, knowledge gaps remain concerning elemental composition, localization, and interactions in Brazil nuts. This study presents a detailed assessment regarding the concentration and localization of relevant elements in Brazil nuts using different and complementary spectroanalytical techniques. Samples were collected from six sites of the Brazilian Amazon (Acre, Rondônia, Amazonas, Roraima, Para, and Amapá) and showed results for selenium (Se) concentration ranging from 0.46 to 356 μg g− 1 and barium (Ba) from 12.5 to 7,177 μg g− 1 . Then, a linear regression model fitted between Se and Ba concentration in Brazil nuts provided an R2 = 0.30. The spatial distribution of major and trace elements in Brazil nuts varied depending on the site of origin and concentration in the sample. The 2D maps performed via μ-XRF showed that Se accumulates mainly in the outer parenchyma tissue of Brazil nuts seeds forming a “ring” shape while Ba tends to accumulate in the epidermal tissue. The possibility of forming compounds of low solubility in Brazil nuts such as BaSO4 and BaSeO4 tends to increase when Ba and Se are higher respectively in the samples studied.
Palavras-Chave:  2D mapping; Amazon rainforest; Castanha do brasil; Synchrotron; U-XRF.
Thesagro:  Bário; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Composição Química; Selênio.
Thesaurus NAL:  Barium; Brazil nuts; Chemical composition; Minerals; Nutrition; Selenium.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230398/1/cpafro-18676.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA38633 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP18420 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO18676 - 1UPCAP - DD
CPAF-RR16220 - 1UPCAP - DD
CPATU59221 - 1UPCAP - DD
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