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Registros recuperados : 103 | |
61. | | PIERANGELI, M. A. P.; GUILHERME, L. R. G.; OLIVEIRA, L. R.; CURI, N.; SILVA, M. L. N. Efeito da força iônica da solução de equilíbrio sobre a adsorção/dessorção de chumbo em Latossolos brasileiros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 36, n. 8, p. 1077-1084, ago. 2001 Título em inglês: Effect of ionic strength of the equilibrium solution upon lead adsorption/desorption in Brazilian Oxisols. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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64. | | MARCHI, G.; SILVA, V. A.; GUILHERME, L. R. G.; LIMA, J. M.; NOGUEIRA, F. D.; GUIMARÃES, P. T. G. Potassium extractability from soils of brazilian coffee regions. Bioscience Journal, Uberlândia, MG, v. 28, n. 6, p. 913-919, nov./dez. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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66. | | MARTINS, V.; GONÇALVES, A. S.; LEITE, M. C. A.; GUILHERME, L. R. G.; MARCHI, G.; MARTINS, E. de S. Fontes alternativas de potássio para a nutrição da Brachiaria Brizantha cv Marandu. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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67. | | GONÇALVES, A. S. F.; MARTINS, V.; LEITE, M. C. A.; GUILHERME, L. R. G.; MARCHI, G.; MARTINS, E. de S. Fracionamento de potássio em solos adubados com fontes alternativas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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68. | | PINHO, P. J. DE; GONÇALVES, V. C.; MARCHI, G.; PIERANGELI, M. A.; SOUZA, G. A. DE; GUILHERME, L. R. G. Avaliação de risco de elementos-traço à saúde após aplicação de fertilizantes inorgânicos: levantamento de Kd e PUF In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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70. | | SIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. S.; LOPES, A. S.; GUILHERME, L. R. G.; FAQUIN, V.; FURTINI NETO, A. E.; CARVALHO, J. G. (ed.). Inter-relação fertilidade, biologia do solo e nutrição de plantas. Viçosa: SBCS; Lavras: UFLA, 1999. 818p. Titulo em ingles: Soil fertility, soil biology, and plant nutrition interrelationships. Alguns trabalhos em inglês. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
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71. | | SIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. S.; LOPES, A. S.; GUILHERME, L. R. G.; FAQUIN, V.; FURTINI NETO, A. E.; CARVALHO, J. G. (ed.). Inter-relacao fertilidade, biologia do solo e nutricao de plantas = Soil fertility, soil biology, and plant nutrition interrelationships. Lavras: SBCS: UFLA, 1999. 818 p. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos. |
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72. | | AQUINO, R. F.; LIMA, J. M. de; MAGALHAES, C. A. de S.; SILVA, B. M.; CARVALHO, R. F. de; GUILHERME, L. R. G. Atrazine in a corn cultivated area and its relation with the landscape position Ciência e agrotecnologia, Lavras, v. 37, n. 5, p. 389-396, Out. 2013 37 389-396 Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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74. | | OLIVEIRA JUNIOR, J. P. de; CARVALHO, H. G. de; MALAVOLTA E.; PAULA, M. B. de; SOUZA, M. de; GUILHERME, L. R. G. Diagnose foliar em citros. I. Efeito de cultivares e de quadrantes de coleta de folhas nos teores de macronutrientes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 4, p. 579-585, abr. 1994. Título em inglês: Foliar diagnosis in citrus. I. Effect of cultivars and of leaf collecting quadrants on macronutrient amounts. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
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75. | | OLIVEIRA JUNIOR, J. P. de; CARVALHO, H. G. de; MALAVOLTA, E.; PAULA, M. B. de; SOUZA, M. de; GUILHERME, L. R. G. Diagnose foliar em citros. II. Efeito de cultivares e de quadrantes de coleta de folhas nos teores de micronutrientes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 4, p.587-592, abr. 1994. Título em inglês: Foliar diagnosis in citrus. II. Effect of cultivars and of leaf collecting quadrants on micronutrient amounts. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
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76. | | CORGUINHA, A. P. B.; GONÇALVES, V. C.; SOUZA, G. A.; PINHO, P. J.; PIERANGELI, M. A. P.; MARCHI, G.; FRANCISCO, E. A.; KAPPES, C.; GUILHERME, L. R. G. Plant uptake factors of As, Cd, and Pb for corn and soybeans cultivated in Brazilian agricultural areas under high-P fertilization. In: BMC Genomics, v. 14, n. 1, Jan. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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77. | | POZZA, A. A. A.; CURI, N.; COSTA, E. T. de S.; GUILHERME, L. R. G.; MARQUES, J. J. G. de S. e M.; MOTTA, P. E. F. da. Retenção e dessorção competitivas de ânions inorgânicos em gibbsita natural de solo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 11, p. 1627-1633, nov. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais. |
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78. | | BOLDRIN, P. F.; FAQUIN, V.; RAMOS, S. J.; GUILHERME, L. R. G.; BASTOS, C. E. A.; CARVALHO, G. S.; COSTA, E. T. de C. Selenato e selenito na produção e biofortificação agronômica com selênio em arroz. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 6, p. 831-837, jun. 2012. Título em inglês: Selenate and selenite on yield and agronomic biofortification with selenium in rice. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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79. | | MARTINS, V.; SILVA, D. R. G.; MARCHI, G.; LEITE, M. C. A.; MARTINS, E. de S.; GONÇALVES, A. S. F.; GUILHERME, L. R. G. Effect of alternative multinutrient sources on soil chemical properties. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 39, p. 194-204, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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80. | | ALMEIDA, L. G.; JORGE, A. de P.; SILVA, E. M. da; MAGALHAES, P. C.; SANTOS, H. R. B.; FARIAS, M. E. de; GUILHERME, L. R. G. Growth and biochemical responses of maize cultivated in soils contaminated with cadmium and zinc. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 16, n. 2, p. 193-203, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 103 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
09/11/2017 |
Data da última atualização: |
10/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA JUNIOR, E. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B.; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; CARVALHO, G. S.; CARVALHO, T. S.; REIS, A. R.; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. |
Afiliação: |
E. C. Silva Junior, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-Rondonia; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-Roraima; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; G. S. Carvalho, Federal University of Lavras; T. S. Carvalho, Federal University of Lavras; A. R. Reis, São Paulo State University; G. Lopes, Federal University of Lavras; L. R. G. Guilherme, Federal University of Lavras. |
Título: |
Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Chemosphere, v. 188, p. 650-658, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil nut tree (Bertholletia excelsa) is native of the Amazon rainforest. Brazil nuts are consumed worldwide and are known as the richest food source of selenium (Se). Yet, the reasoning for such Se contents is not well stablished. We evaluated the variation in Se concentration of Brazil nuts from Brazilian Amazon basin, as well as soil properties, including total Se concentration, of the soils sampled directly underneath the trees crown, aiming to investigate which soil properties influence Se accumulation in the nuts. The median Se concentration in Brazil nuts varied from 2.07 mg kg-1 (in Mato Grosso state) to 68.15 mg kg-1 (in Amazonas state). Therefore, depending on its origin, a single Brazil nut could provide from 11% (in the Mato Grosso state) up to 288% (in the Amazonas state) of the daily Se requirement for an adult man (70 μg). The total Se concentration in the soil also varied considerably, ranging from <65.76 to 625.91 μg kg-1, with highest Se concentrations being observed in soil samples from the state of Amazonas. Se accumulation in Brazil nuts generally increased in soils with higher total Se content, but decreased under acidic conditions in the soil. This indicates that, besides total soil Se concentration, soil acidity plays a major role in Se uptake by Brazil nut trees, possibly due to the importance of this soil property to Se retention in the soil. |
Palavras-Chave: |
Amazon rainforest; Genotypic variation; Selenium accumulation; Selenium availability. |
Thesagro: |
Bertholletia Excelsa. |
Thesaurus NAL: |
nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173734/1/SilvaJr-et-al-2017-VariationSeleniumBrazilNuts.pdf
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Marc: |
LEADER 02270naa a2200313 a 4500 001 2088873 005 2021-11-10 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA JUNIOR, E. C. 245 $aNatural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. 260 $c2017 520 $aBrazil nut tree (Bertholletia excelsa) is native of the Amazon rainforest. Brazil nuts are consumed worldwide and are known as the richest food source of selenium (Se). Yet, the reasoning for such Se contents is not well stablished. We evaluated the variation in Se concentration of Brazil nuts from Brazilian Amazon basin, as well as soil properties, including total Se concentration, of the soils sampled directly underneath the trees crown, aiming to investigate which soil properties influence Se accumulation in the nuts. The median Se concentration in Brazil nuts varied from 2.07 mg kg-1 (in Mato Grosso state) to 68.15 mg kg-1 (in Amazonas state). Therefore, depending on its origin, a single Brazil nut could provide from 11% (in the Mato Grosso state) up to 288% (in the Amazonas state) of the daily Se requirement for an adult man (70 μg). The total Se concentration in the soil also varied considerably, ranging from <65.76 to 625.91 μg kg-1, with highest Se concentrations being observed in soil samples from the state of Amazonas. Se accumulation in Brazil nuts generally increased in soils with higher total Se content, but decreased under acidic conditions in the soil. This indicates that, besides total soil Se concentration, soil acidity plays a major role in Se uptake by Brazil nut trees, possibly due to the importance of this soil property to Se retention in the soil. 650 $anutrition 650 $aBertholletia Excelsa 653 $aAmazon rainforest 653 $aGenotypic variation 653 $aSelenium accumulation 653 $aSelenium availability 700 1 $aWADT, L. H. de O. 700 1 $aSILVA, K. E. da 700 1 $aLIMA, R. M. B. 700 1 $aBATISTA, K. D. 700 1 $aGUEDES, M. C. 700 1 $aCARVALHO, G. S. 700 1 $aCARVALHO, T. S. 700 1 $aREIS, A. R. 700 1 $aLOPES, G. 700 1 $aGUILHERME, L. R. G. 773 $tChemosphere$gv. 188, p. 650-658, 2017.
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Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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