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Registros recuperados : 30 | |
6. | | GOUVEA, L.; QUERINO, R.; SOSA-GÓMEZ, D.R. Incidência natural de Trichogramma pretiosum em ovos de Anticarsia gemmatalis coletados na soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 5.; MERCOSOJA 2009, Goiânia. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2009. p. 152, trab. 266. Editado por Adilson de Oliveira Júnior, Odilon Ferreira Saraiva, Clara Beatriz Hoffmann Campo, César de Castro Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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9. | | GOUVÊA, L. R. L.; SILVA, G. A. P.; JUNIOR, E. J. S.; GONÇALVES, P. de S. Different methods to assess yield temporal stability in rubber. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 5, p. 491-498, maio 2011 Título em português: Diferentes métodos para avaliar a estabilidade temporal do rendimento em seringueira. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. | | TAKACHI, M. T.; SIQUEIRA, F.; GOUVEA, L. M.; SOSA-GÓMEZ, D. R. Dinâmica populacional do ácaro verde Mononychellus planki em cultivares de soja. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 5., 2010, Londrina. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2010. p. 121-123. (Embrapa Soja. Documentos, 323). Editado por Odilon Ferreira Saraiva, Paula Geron Saiz Melo. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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11. | | GOUVEA, L. M.; QUERINO DA SILVA, R. B.; SOSA-GOMEZ, D. R. Incidência natural de Trichogramma pretiosum em ovos de Anticarsia gemmatalis coletados na soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 5.; MERCOSOJA 2009, Goiânia. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2009. Seção trabalhos, t. 266. 1 CD-ROM. Editado por Adilson de Oliveira Júnior, Odilon Ferreira Saraiva, Clara Beatriz Hoffmann Campo, César de Castro. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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12. | | SANT'ANNA, I. C.; GOUVÊA, L. R. L.; MARTINS, M. A.; SCALOPPI JUNIOR, E. J.; FREITAS, R. S.; GONÇALVES, P. S. Genetic diversity associated with natural rubber quality in elite genotypes of the rubber tree. ScientifIc Reports, v. 11, ed. 1, 1081, 2021. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. | | VERARDI, C. K.; SCALOPPI JUNIOR, E. J.; SILVA, G. A P.; GOUVÊA, L. R. L.; GONÇALVES, P. de S. Genetic parameters and estimated genetic gains in young rubber tree progenies. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 4, p. 411-416, abr. 2013. Título em português: Parâmetros genéticos e ganhos de seleção estimados em progênies jovens de seringueira. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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15. | | ROGGIA, S.; SOSA-GOMEZ, D. R.; KUSS-ROGGIA, R. C. R.; GOUVEA, L. M.; PEREIRA, J. P. V. Manejo racional. Cultivar Grandes Culturas, Pelotas, v. 14, n. 158, p. 8-10, jul. 2012. Caderno Técnico Soja. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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16. | | CUNHA JÚNIOR, P. C. da C.; OLIVEIRA, L. S. de; GOUVÊA, L. de P.; ALCANTARA, M. de; ROSENTHAL, A.; FERREIRA, E. H. da R. Symbiotic drink based on Brazil nuts (Bertholletia excelsa H.B.K): production, characterization, probiotic viability and sensory acceptance Ciência Rural, Santa Maria, v. 51, n. 2, e2021. p. 1-14. Bebida simbiótica à base de castanha-do-Brasil (Bertholletia excelsa H.B.K): produção, caracterização, viabilidade probiótica e aceitação sensorial. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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20. | | TEIXEIRA, A. L. de S.; SILVA, W. B. da; GOUVÊA, L. V. de; SOUZA, G. N. de; ALMOSNY, N. R. P.; ALENCAR, N. X. de. Adiponectin levels in captive Owl Monkeys (Aotus sp.). Journal of Medical Primatology, v. 52, n. 3, p. 186-189, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 30 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
10/01/2023 |
Data da última atualização: |
23/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GOUVÊA, L. DE P.; CALDEIRA, R.; AZEVEDO, T. de L.; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; SILVA, C. M. |
Afiliação: |
LUCAS DE PAIVA GOUVÊA, UFRRJ; RODRIGO CALDEIRA, UFRRJ; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; ILANA FELBERG, CTAA; JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA. |
Título: |
Physical and techno-functional properties of a common bean protein concentrate compared to commercial legume ingredients for the plant-based market. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Hydrocolloids, v. 137, 1083512023, april 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação: Caroline Grassi Mellinger. |
Conteúdo: |
The development of alternative sources of protein ingredients is in the hotspot, as the plant-based food market has enormously grown worldwide in the last decade. The present study aims to evaluate the physical and techno-functional properties of commercial protein ingredients from soybeans, peas, and fava beans and compare them to in-house developed flour and protein concentrate from common beans (Phaseolus vulgaris Pinto Group) the main bean variety produced in Brazil. All ingredients presented a V-type curve for solubility with higher values above pH 7.0. Pea protein concentrate was the most thermal-stable ingredient (152.96 °C), while soy protein isolate presented the highest water holding capacity (4.52 g/g) and emulsifying capacity (19.39 m2/g), although the common bean concentrate was able to keep the emulsion stable for the longest period (21.26 min). Common bean concentrate had the smallest particle size, with more than 90% of them being smaller than 9.82 μm and it also stood up in terms of foaming capacity (111%), together with the fava bean concentrate (93%). All ingredients presented a stable foam up to 60 min. Fava bean concentrate presented the least gelling concentration (12%) and the highest oil holding capacity (2.84 g/g). Both common bean concentrate and flour presented physical and techno-functional properties similar to other commercial ingredients and can be considered alternative sources of ingredients for the plant-based food market. |
Palavras-Chave: |
Food applications; Phaseolus vulgaris Pinto Group; Plant-based; Protein technological propert; Pulses morphology. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Ingredients. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02428naa a2200289 a 4500 001 2150831 005 2023-05-23 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGOUVÊA, L. DE P. 245 $aPhysical and techno-functional properties of a common bean protein concentrate compared to commercial legume ingredients for the plant-based market.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aNa publicação: Caroline Grassi Mellinger. 520 $aThe development of alternative sources of protein ingredients is in the hotspot, as the plant-based food market has enormously grown worldwide in the last decade. The present study aims to evaluate the physical and techno-functional properties of commercial protein ingredients from soybeans, peas, and fava beans and compare them to in-house developed flour and protein concentrate from common beans (Phaseolus vulgaris Pinto Group) the main bean variety produced in Brazil. All ingredients presented a V-type curve for solubility with higher values above pH 7.0. Pea protein concentrate was the most thermal-stable ingredient (152.96 °C), while soy protein isolate presented the highest water holding capacity (4.52 g/g) and emulsifying capacity (19.39 m2/g), although the common bean concentrate was able to keep the emulsion stable for the longest period (21.26 min). Common bean concentrate had the smallest particle size, with more than 90% of them being smaller than 9.82 μm and it also stood up in terms of foaming capacity (111%), together with the fava bean concentrate (93%). All ingredients presented a stable foam up to 60 min. Fava bean concentrate presented the least gelling concentration (12%) and the highest oil holding capacity (2.84 g/g). Both common bean concentrate and flour presented physical and techno-functional properties similar to other commercial ingredients and can be considered alternative sources of ingredients for the plant-based food market. 650 $aFood technology 650 $aIngredients 653 $aFood applications 653 $aPhaseolus vulgaris Pinto Group 653 $aPlant-based 653 $aProtein technological propert 653 $aPulses morphology 700 1 $aCALDEIRA, R. 700 1 $aAZEVEDO, T. de L. 700 1 $aGALDEANO, M. C. 700 1 $aFELBERG, I. 700 1 $aLIMA, J. R. 700 1 $aSILVA, C. M. 773 $tFood Hydrocolloids$gv. 137, 1083512023, april 2023.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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