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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  20/04/2023
Data da última atualização:  20/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; CORRÊA, T. Q.; BARBOSA, T. V.; PASCHOALIN, R. T.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Obtaining poly (lactic acid) nanofibers encapsulated with peppermint essential oil as potential packaging via solution-blow-spinning.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 230, 123424, 2023.
Páginas:  1 - 13
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.123424
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of active packaging based on biodegradable material and incorporating active compounds, such as essential oil, is a new technique to ensure food safety without harming the environment. In this study, nanofiber mats of poly (lactic acid)/ polyethylene glycol (PLA/PEG) blend incorporated with peppermint essential oil (PO) at different ratios (5?20 % v/w) were produced by solution-blow-spinning (SBS) for potential packaging application. Electron microscopy showed a cylindrical and interlaced morphology for PLA/PEG/PO and a significant increase in the diameter (139?192 nm) of the nanofibers by increasing PO content. All nanofibers showed high thermal stability (278?345 ◦C) suitable for use in the food industry. Nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectrum confirmed PO in the nanofibers after SBS. ATR-FTIR spectral analysis supported the chemical composition of the nanofiber mats. PO addition led to obtaining hydrophobic nanofibers, enhancing the contact angle to 122◦ and decreasing water vapor permeability (60 % reduction compared to the PLA/PEG (3.0 g.mm.kPa− 1 .h− 1 .m− 2 ). Although the PLA/PEG/20%PO nanofibers did not show halo formation in 24 h, they effectively extended the strawberries' shelf-life at 25 ◦C, evidencing PO release over time. It also reduced weight loss (2.5 % and 0.3 % weight loss after 5 days for PLA/PEG and PLA/PEG/20%PO, respectively) and increased firmness (8?12 N) for strawberries packed with the nan... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fruit preservation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18220 - 1UPCAP - DDPROCI.23/352023/39
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1.Imagem marcado/desmarcadoGOULART, F. F.; PERFECTO, I.; VANDERMEER, J.; BOUCHER, D.; CHAPPELL, M. J.; FERNANDES, G. W.; SCARIOT, A.; SILVA, M. C. da; OLIVEIRA, W.; NEVILLE, R.; MOORE, J.; BUSTAMANTE, M.; CARVALHO, S. R.; SOARES-FILHO, B. Emissions from cattle farming in Brazil. Nature Climate Change, v. 6, p. 893-894, 2016.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, G. W.; GOULART, F. F.; RANIERI, B. D.; COELHO, M. S.; DALES, K.; BOESCHE, N.; BUSTAMANTE, M.; CARVALHO, F. A.; CARVALHO, D. C.; DIRZO, R.; FERNANDES, S.; GALETTI JR, P. M.; MILLAN, V. E. G.; MIELKE, C.; RAMIREZ, J. L.; NEVES, A.; ROGASS, C.; RIBEIRO, S. P.; SCARIOT, A.; SOARES-FILHO, B. Deep into the mud: ecological and socio-economic impacts of the dam breach in Mariana, Brazil. Natureza & Conservação, v. 14, p. 35-45, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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