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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
30/01/2018 |
Data da última atualização: |
22/03/2018 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
CRISPIM, S. M. A.; SOARES, M. T. S.; SORIANO, B. M. A.; SANTOS, S. A. |
Afiliação: |
SANDRA MARA ARAUJO CRISPIM, CPAP; MARCIA TOFFANI SIMAO SOARES, CNPF; BALBINA MARIA ARAUJO SORIANO, CPAP; SANDRA APARECIDA SANTOS, CPAP. |
Título: |
Avaliação de pastagem nativa em áreas sujeitas a inundação com predominância de hymenachne amplexicaulis no Pantanal, MS, Brasil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Corumbá: Embrapa Pantanal, 2017. |
Páginas: |
16 p. |
Série: |
(Embrapa Pantanal. Documentos, 148). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este documento apresenta evidências sobre a importância dos campos nativos do pantanal sazonalmente inundáveis na alimentação dos ruminantes e animais silvestres. Em especial a espécie Hymenachne amplexicaulis por ser uma espécie chave na alimentação dos bovinos, equinos e herbívoros silvestres. A manutenção de serviços ecossistêmicos essenciais à manutenção da funcionalidade destes ambientes nos dá em troca a regulação hídrica e a estocagem de carbono. É indispensável ações voltadas ao monitoramento da disponibilidade de forragem nativa desta e de diferentes unidades de paisagem utilizadas por estes animais, bem como suas respectivas inter-relações com o meio abiótico, dada a importância econômica e ambiental deste recurso para a sustentabilidade do sistema de produção pecuário praticado na região. |
Thesagro: |
Gramínea; Pastagem nativa. |
Thesaurus Nal: |
Grasses; Hymenachne; Pastures. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174235/1/DOC-148-SandraMara-final.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
15/05/2018 |
Data da última atualização: |
03/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MACHADO, E. R.; MALDONADE, I. R.; RIQUETTE, R. F. R.; MENDES, V. S.; GONÇALVES, R. G.; GINANI, V. C. |
Afiliação: |
ELEUZA R. MACHADO, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ROBERTA F. R. RIQUETTE, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília; VINÍCIOS S. MENDES, BOLSISTA - CNPH; RODRIGO GURGEL GONÇALVES, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; VERONICA C. GINANI, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília. |
Título: |
Frequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Protection, v. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-358 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The objective of the present study was to perform a microbiological and parasitological evaluation of the leafy vegetables commercially sold in five regions of Brazil at public whole sale markets. The 12 types of leafy vegetables (144 samples) were curly lettuce, looseleaf lettuce, red lettuce, chives, coriander, kale, basil, arugula, parsley, iceberg lettuce, chicory, and bean sprouts. The prevalences of total coliforms (88 to 100%) and thermotolerant coliforms (37 to 100%) were high, but Salmonella was not detected in any of the analyzed samples. All open markets sold vegetables contaminated with enteroparasites, mainly Entamoeba sp., Balantidium coli, Strongyloides sp., Ascaris sp., Enterobius vermicularis, and Ancylostomidae. Contamination was detected in all the regions (north, northeast, central west, southeast, and south) and types of vegetables, with higher prevalences in the northeast region, mainly in basil, lettuce, and chives. Contamination of vegetables by potentially pathogenic microorganisms is a national problem, and the distributi on centers should improve quality control of these commercial vegetables. Considering the high frequency of enteropara sites and bacteria and the potential risk of disease transmitted by vegetables, we suggest greater enforcement of the sanitary surveillance of food offered to the public. |
Thesaurus NAL: |
Food pathogens. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02033naa a2200205 a 4500 001 2091475 005 2021-11-03 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-358$2DOI 100 1 $aMACHADO, E. R. 245 $aFrequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe objective of the present study was to perform a microbiological and parasitological evaluation of the leafy vegetables commercially sold in five regions of Brazil at public whole sale markets. The 12 types of leafy vegetables (144 samples) were curly lettuce, looseleaf lettuce, red lettuce, chives, coriander, kale, basil, arugula, parsley, iceberg lettuce, chicory, and bean sprouts. The prevalences of total coliforms (88 to 100%) and thermotolerant coliforms (37 to 100%) were high, but Salmonella was not detected in any of the analyzed samples. All open markets sold vegetables contaminated with enteroparasites, mainly Entamoeba sp., Balantidium coli, Strongyloides sp., Ascaris sp., Enterobius vermicularis, and Ancylostomidae. Contamination was detected in all the regions (north, northeast, central west, southeast, and south) and types of vegetables, with higher prevalences in the northeast region, mainly in basil, lettuce, and chives. Contamination of vegetables by potentially pathogenic microorganisms is a national problem, and the distributi on centers should improve quality control of these commercial vegetables. Considering the high frequency of enteropara sites and bacteria and the potential risk of disease transmitted by vegetables, we suggest greater enforcement of the sanitary surveillance of food offered to the public. 650 $aFood pathogens 700 1 $aMALDONADE, I. R. 700 1 $aRIQUETTE, R. F. R. 700 1 $aMENDES, V. S. 700 1 $aGONÇALVES, R. G. 700 1 $aGINANI, V. C. 773 $tJournal of Food Protection$gv. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018.
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