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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, E. C. P (Coord.). A cultura da seringueira para o estado de São Paulo. 2. ed. Campinas: CATI, 2010. 163 p. (CATI. Manual Técnico, 72).

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Instrumentação; Embrapa Pantanal... Mostrar Todas

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2.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, E. C. P. (coord.). A cultura da seringueira. 2. ed. Campinas: CATI, 2010. 163 p. il. (CATI. Manual Técnico, 72).

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido.

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3.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, A. L. M.; LUCA, C. A. de; GONÇALVES, E. C. P.; BRITO, P. F. de. Produção de mudas de seringueira em bancada e substrato (viveiro suspenso). São Paulo: CATI, 2017. 44 p.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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4.Imagem marcado/desmarcadoPEREZ, R.; RIOS, J. A. D.; RAMOS, A. M.; MAGALHAES, G.; GONCALVES, E. C. Produtos vegetais minimamente processados: tecnologia e viabilidade. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE PROCESSAMENTO MINIMO DE FRUTAS E HORTALICAS, 2., 2000, Vicosa, MG. Resumos... Vicosa: UFV, 2000. p.61.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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5.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, E. C. P.; PRADO, E. de M.; CORREIA, M. A. R. Fontes de fósforo no crescimento de porta-enxerto de seringueira sob condições de viveiro. Floresta, Curitiba, v. 40, n.4, p. 813-818, out./dez. 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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6.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, R. M. S.; SILVA, E. M. M.; ASCHERI, J. L. R.; GONÇALVES, E. C. B. A.; SICILIANO, I. Análise de preferência de extrusados expandidos (snacks) a base de milho com adição de farinha de arroz. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PROCESSAMENTO DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 1., 2009, Rio de Janeiro. Alimentação, qualidade de vida e auto-sustentabilidade: anais... Rio de Janeiro: SBPFH, 2009. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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7.Imagem marcado/desmarcadoPEDROSA, C. L. F.; TADINI, A. M.; GONÇALVES, E. C.; SOUZA, E. D. de; MARTIN NETO, L. Análise da qualidade da Matéria Orgânica do Solo em sistemas de manejo de culturas de algodão. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 13., 2021, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2021. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Lea Chapaval Andri, Marcelo Mattos Cavallari, Manuel Antonio Chagas Jacinto.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. J.; SAMPAIO, Y. S.; GONÇALVES, E. C. P.; MARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C. Thermal and structural characterization of the natural fiber from rubberwood. In:

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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9.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, H. L. T.; ESPINHEIRO, R. de F.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BONFIM, S. R. K. M.; LOPES, M. L.; GONÇALVES, E. C. Aglutininas Anti-Leptospira sp. em várias espécies de animais domésticos da região Amazônica, Brasil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 106-107.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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10.Imagem marcado/desmarcadoESPINHEIRO, R. de F.; MORAES, P. H. G.; SILVA, F. D. F. da; GONÇALVES, E. C.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BOMFIM, S. R. M.; DIAS, H. L. T. Isolamento de Escherichia coli do trato gastrointestinal e fezes de caititus (Pecari tajacu) criados em cativeiro. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON WILDLIFE MANAGEMENT IN AMAZONIA AND LATIN AMERICA, 11., 2014, St. Augustine, Trinidad and Tobago. Alternative Sustainable Conservation & Utilization Methods for Neo-tropical Animals: livro de resumos. St. Augustine: UWI, 2014. p. 103-104.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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11.Imagem marcado/desmarcadoARANTES, F. C.; SCALOPPI JUNIOR, E. J. S.; GONÇALVES, P. S.; MORAES, M. L. T. de; GONÇALVES, E. C. P.; RESENDE, M. D. V. de. Adaptability and stability in rubber tree progenies under different environmental conditions. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 33, n. 73, p. 37-44, jan./mar. 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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12.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. K. N. da; SILVA, C. S.; MARQUES, J. R. F.; BARBOSA, E. M.; GONÇALVES, E. C.; SILVA FILHO, E. da. Análise do polimorfismo do gene da leptina - LEP(1620) - em búfalos da região amazônica. In: SEMINÁRIO ANUAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 15., 2017, Belém, PA. Anais... Belém, PA: UFRA, 2018. p. 51. Organizadoras: Paula Fernanda Viegas Pinheiro e Tatianne Feitosa Soares.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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13.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, H. L. T.; ESPINHEIRO, R. de F.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BONFIM, S. R. K. M.; GONÇALVES, E. C.; AGUIAR, D. C. F. A serological survey to determine the commonly occurring serovars of Leptospira sp.in herds buffaloes in the Para State, Brazil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 96-97.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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14.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. J.; BONDANCIA, T. J.; AGUIAR, J. de; GONÇALVES, E. C. P.; FARINAS, C. S.; MARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C. Cellulose nanomaterials from rubberwood obtained via enzymatic hydrolysis route. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 45., 2022, Maceió. Química para o Desenvolvimento Sustentável e Soberano. Livro de resumos. Maceió, AL: Aptor Software, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. C. P. dos; GOMES, S.; PULMONAR, M.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. de O.; GONÇALVES, E. C. B. de A. Bioactive profile of a spray-­dried supplement of fruits and vegetables and its residues: a full and sustainable exploitation. Semear, v. 2, n. 1, p. 13-18, jan./jun. 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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16.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, R. M. S. de; SILVA, E. M. M. da; SICILIANO, I.; ASCHERI, J. L. R.; GONÇALVES, E. C. B. de A. Caracterização física de extrusados expandidos (snacks) a base de grits de milho e farinha de arroz. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 23, n. 170/171, p. 549, mar./abr. 2009. Edição dos Resumos do IV Congresso Latinoamericano e X Congresso Brasileiro de Higienistas Alimentos, III Encontro Nacional de Centros de Controle de Zoonoses, II Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Florianópolis, abr. 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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17.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, P. de S.; SCALOPPI JÚNIOR, E. J.; MARTINS, M. A.; MORENO, R. M. B.; BRANCO, R. B. F.; GONÇALVES, E. C. P. Assessment of growth and yield performance of rubber tree clones of the IAC 500 series. Pesq. agropec. bras,. Brasília, v. 46, n.12, p. 1643-1649, dez. 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Unidades Centrais.

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18.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, L. A.; ESPINHEIRO, R. de F.; NASCIMENTO, L. de C. S. do; EVERTON, E. B.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GONÇALVES, E. C.; DIAS, H. L. T. Detecção molecular de 'Candidatus Mycoplasma kahanei' em uma população de catetos mantidos em cativeiro. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON WILDLIFE MANAGEMENT IN AMAZONIA AND LATIN AMERICA, 11., 2014, St. Augustine, Trinidad and Tobago. Alternative Sustainable Conservation & Utilization Methods for Neo-tropical Animals: livro de resumos. St. Augustine: UWI, 2014. p. 107.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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19.Imagem marcado/desmarcadoESPINHEIRO, R. de F.; BONFIM, S. R. K. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; LOPES, M. L.; VASCONCELLOS, S. A.; GONÇALVES, E. C. A study of anti-Leptospira sp. antibodies in farm livestock of Para State, Brazil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 94-95.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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20.Imagem marcado/desmarcadoCOIMBRA, P. P. S.; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P. de; CARDOSO, F. de S. N.; GONÇALVES, E. C. B. de A. Ultrasound-assisted extraction of biopolymers from vegetable source with reuse of residual solution. In: SIMPÓSIO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 4., 2019, Rio de Janeiro. Sustentabilidade e inovação na ciência dos alimentos: impactos na bioeconomia: caderno de resumos. Rio de Janeiro: UNIRIO, 2019. p. 16. SIAN. 17 e 18 de junho de 2019. Oral. R006.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/11/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, M. J.; BONDANCIA, T. J.; AGUIAR, J. de; GONÇALVES, E. C. P.; FARINAS, C. S.; MARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Cellulose nanomaterials from rubberwood obtained via enzymatic hydrolysis route.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 45., 2022, Maceió. Química para o Desenvolvimento Sustentável e Soberano. Livro de resumos. Maceió, AL: Aptor Software, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Novel strategy for the production of advanced materials from the waste generated in natural rubber exploration can improve the whole production chain(PARASHAR and CHAWLA, 2021). Lignocellulosic biomass from rubberwood has the potential for several applications, being formed by cellulose, hemicellulose, lignin, and inorganic compounds in smaller amounts. In this context, this work shows the characterization of nanomaterials obtained via enzymatic hydrolysis from bleached fibers of rubber tree. The fibers were mercerized with 5% (w/w) aqueous sodium hydroxide solution for 2h at 80 °C. Afterwards, the fibers were bleached with a solution composed of equal parts (v/v) of acetate buffer (27% by weight NaOH and 7.5% (v/v) glacial acetic acid, in distilled water) and aqueous sodium chlorite (1.7% by weight NaClO2 in water). Then, the fibers were bleached twice with a solution of equal parts (v/v) of 4% NaOH (w/w) and 24% H2O2 (v/v). The bleached fiber was submitted to enzymatic hydrolysis in sodium citrate buffer (0.1 M, pH 5), with a solids load of 15% (w/v) and an enzymatic load (Cellic Ctec 3 Novozymes®) of 10 mg / g of biomass in a shaker incubator at 50 °C. and 200 rpm for 48h. The characterizations were made by AFM measurements (Dimension V microscope - Veeco); X-ray diffraction (XRD) using a Shimadzu 6000 diffractometer with CuK ( = 1,54 Å), at room temperature and with 2 angle between 5 and 40° (1° min-1); thermogravimetric analysis (TGA) in an inert... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Physicochemical characterization; Rubberwood Biomass.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149014/1/P-Cellulose-nanomaterials-from-rubberwood-obtained-via-enzymatic-hydrolysis.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18145 - 1UPCRA - DDPROCI.22/1742022/179
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