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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
11/01/1994 |
Data da última atualização: |
06/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
SOUZA FILHO, A. P. da S.; MOCHIUTTI, S. |
Afiliação: |
ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPAF-AP; SILAS MOCHIUTTI, CPAF-AP. |
Título: |
Produção, composição química e digestibilidade "in vitro" da materia seca das pastagens nativas de cerrado do Amapá, nas idades de 10 a 90 dias. |
Ano de publicação: |
1990 |
Fonte/Imprenta: |
Macapá: EMBRAPA-UEPAE de Macapá, 1990. |
Páginas: |
20 p. |
Série: |
(EMBRAPA-UEPAE de Macapá. Boletim de pesquisa, 8). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O estudo foi desenvolvido no Campo Experimental de área de cerrado da UEPAE de Macapá, durante o período chuvoso de 1987. O clima, segundo a classificação de Koppen, e do Tipo Ami-Tropical chuvoso, com precipitação pluviometrica anual media de 2.500mm, temperatura media de 26§C e umidade relativa do ar acima de 80%. A cada 10 dias após o corte de uniformização, cortes a 10cm de altura do solo eram realizados, visando a coleta de amostras para posterior determinação da produção de materia seca, coeficientes de digestibilidade "in vitro" de materia seca, teor de lignina e concentrações de calcio, fósforo, potássio, magnesio e proteína bruta. Os resultados encontrados evidenciam o baixo potencial forrageiro das pastagens nativas de cerrado do Amapá, en função tanto dos baixos teores de minerais e a da baixa capacidade de produção de materia seca, como tambem devido aos altos teores de lignina, que refletem negativamente na digestibilidade da forragem. |
Palavras-Chave: |
Amapá; Brasil; Digestibility in vitro experimentation; Dry matter; Forage crop; Idade de corte; Natural pastures; Pastegem; Pasture; Production. |
Thesagro: |
Cerrado; Composição Química; Digestibilidade; Digestibilidade In Vitro; Matéria Seca; Pastagem; Pastagem Nativa; Pastagem Natural; Planta Forrageira; Produção. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; Brazil; chemical composition; digestibility; dry matter content; grasses; savannas. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/97878/1/CPAF-AP-1990-Seca-Pastagens.PDF
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Marc: |
LEADER 02321nam a2200469 a 4500 001 1341821 005 2022-10-06 008 1990 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSOUZA FILHO, A. P. da S. 245 $aProdução, composição química e digestibilidade "in vitro" da materia seca das pastagens nativas de cerrado do Amapá, nas idades de 10 a 90 dias. 260 $aMacapá: EMBRAPA-UEPAE de Macapá$c1990 300 $a20 p. 490 $a(EMBRAPA-UEPAE de Macapá. Boletim de pesquisa, 8). 520 $aO estudo foi desenvolvido no Campo Experimental de área de cerrado da UEPAE de Macapá, durante o período chuvoso de 1987. O clima, segundo a classificação de Koppen, e do Tipo Ami-Tropical chuvoso, com precipitação pluviometrica anual media de 2.500mm, temperatura media de 26§C e umidade relativa do ar acima de 80%. A cada 10 dias após o corte de uniformização, cortes a 10cm de altura do solo eram realizados, visando a coleta de amostras para posterior determinação da produção de materia seca, coeficientes de digestibilidade "in vitro" de materia seca, teor de lignina e concentrações de calcio, fósforo, potássio, magnesio e proteína bruta. Os resultados encontrados evidenciam o baixo potencial forrageiro das pastagens nativas de cerrado do Amapá, en função tanto dos baixos teores de minerais e a da baixa capacidade de produção de materia seca, como tambem devido aos altos teores de lignina, que refletem negativamente na digestibilidade da forragem. 650 $aAmazonia 650 $aBrazil 650 $achemical composition 650 $adigestibility 650 $adry matter content 650 $agrasses 650 $asavannas 650 $aCerrado 650 $aComposição Química 650 $aDigestibilidade 650 $aDigestibilidade In Vitro 650 $aMatéria Seca 650 $aPastagem 650 $aPastagem Nativa 650 $aPastagem Natural 650 $aPlanta Forrageira 650 $aProdução 653 $aAmapá 653 $aBrasil 653 $aDigestibility in vitro experimentation 653 $aDry matter 653 $aForage crop 653 $aIdade de corte 653 $aNatural pastures 653 $aPastegem 653 $aPasture 653 $aProduction 700 1 $aMOCHIUTTI, S.
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
02/10/2012 |
Data da última atualização: |
02/10/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PETROLLI, T. G.; ALBINO, L. F. T.; ROSTAGNO, H. S.; GOMES, P. C.; TAVERNARI, F. de C.; BALBINO, E. M. |
Afiliação: |
TIAGO GOULART PETROLLI, UFV; LUIZ FERNANDO TEIXEIRA ALBINO, UFV; HORACIO SANTIAGO ROSTAGNO, UFV; PAULO CEZAR GOMES, UFV; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; ERIC MARCIO BALBINO, UFV. |
Título: |
Herbal extracts in diets for broilers. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 41, n. 7, p. 1683-1690, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Projeto: 11.11.11.111. |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effect of feeding herbal extracts for broilers on performance and histology of the intestinal mucosa and its effects on the profiting from the metabolizable energy of experimental diets. For so, two experiments were conducted. In experiment I, the inclusion of different herbal extracts in diets on performance and intestinal histology of broilers was evaluated, and in experiment II, the values of apparent metabolizable energy and metabolizable energy corrected by the nitrogen balance of the experimental diets were studied. Treatments consisted of: positive control diet; positive control + avilamycin; negative control; negative control + 100 ppm of a complex containing three different herbal medicines (pepper, cinnamon and oregano); negative control + 75 ppm garlic extract; negative control + 150 ppm garlic extract. In the performance experiment, which comprised the period of 1 to 40 days of age, 960 male broilers were distributed in a randomized block design, with six treatments and eight replicates, with 20 birds per experimental unit. In experiment II, the method adopted was the traditional of total excreta collection with male broiler chicks in the age of 14 to 24 days, in a completely randomized design, with six treatments and eight replicates with five birds per experimental unit. The intestinal villus height was improved with addition of the composite containing the three herbal extracts; however, crypt depth and villus/crypt ratio were not affected. The use of herbal extract in diets for broilers promotes performance similar to that with the use of antibiotics. Herbal extracts can be incorporated into diets replacing antibiotics without compromising the metabolizable energy of diets, performance or intestinal mucosa for broilers in the period of 1 to 40 days of age. MenosThe objective of this study was to evaluate the effect of feeding herbal extracts for broilers on performance and histology of the intestinal mucosa and its effects on the profiting from the metabolizable energy of experimental diets. For so, two experiments were conducted. In experiment I, the inclusion of different herbal extracts in diets on performance and intestinal histology of broilers was evaluated, and in experiment II, the values of apparent metabolizable energy and metabolizable energy corrected by the nitrogen balance of the experimental diets were studied. Treatments consisted of: positive control diet; positive control + avilamycin; negative control; negative control + 100 ppm of a complex containing three different herbal medicines (pepper, cinnamon and oregano); negative control + 75 ppm garlic extract; negative control + 150 ppm garlic extract. In the performance experiment, which comprised the period of 1 to 40 days of age, 960 male broilers were distributed in a randomized block design, with six treatments and eight replicates, with 20 birds per experimental unit. In experiment II, the method adopted was the traditional of total excreta collection with male broiler chicks in the age of 14 to 24 days, in a completely randomized design, with six treatments and eight replicates with five birds per experimental unit. The intestinal villus height was improved with addition of the composite containing the three herbal extracts; however, crypt depth and villus/cr... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Energia metabolizável; Extrato de ervas. |
Thesagro: |
Alimentação; Fitoterapia; Frango de Corte; Intestino; Nutrição; Ração. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/67246/1/herbal-extracts-in-diets-for-broilers.pdf
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Marc: |
LEADER 02654naa a2200289 a 4500 001 1935242 005 2012-10-02 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPETROLLI, T. G. 245 $aHerbal extracts in diets for broilers.$h[electronic resource] 260 $c2012 500 $aProjeto: 11.11.11.111. 520 $aThe objective of this study was to evaluate the effect of feeding herbal extracts for broilers on performance and histology of the intestinal mucosa and its effects on the profiting from the metabolizable energy of experimental diets. For so, two experiments were conducted. In experiment I, the inclusion of different herbal extracts in diets on performance and intestinal histology of broilers was evaluated, and in experiment II, the values of apparent metabolizable energy and metabolizable energy corrected by the nitrogen balance of the experimental diets were studied. Treatments consisted of: positive control diet; positive control + avilamycin; negative control; negative control + 100 ppm of a complex containing three different herbal medicines (pepper, cinnamon and oregano); negative control + 75 ppm garlic extract; negative control + 150 ppm garlic extract. In the performance experiment, which comprised the period of 1 to 40 days of age, 960 male broilers were distributed in a randomized block design, with six treatments and eight replicates, with 20 birds per experimental unit. In experiment II, the method adopted was the traditional of total excreta collection with male broiler chicks in the age of 14 to 24 days, in a completely randomized design, with six treatments and eight replicates with five birds per experimental unit. The intestinal villus height was improved with addition of the composite containing the three herbal extracts; however, crypt depth and villus/crypt ratio were not affected. The use of herbal extract in diets for broilers promotes performance similar to that with the use of antibiotics. Herbal extracts can be incorporated into diets replacing antibiotics without compromising the metabolizable energy of diets, performance or intestinal mucosa for broilers in the period of 1 to 40 days of age. 650 $aAlimentação 650 $aFitoterapia 650 $aFrango de Corte 650 $aIntestino 650 $aNutrição 650 $aRação 653 $aEnergia metabolizável 653 $aExtrato de ervas 700 1 $aALBINO, L. F. T. 700 1 $aROSTAGNO, H. S. 700 1 $aGOMES, P. C. 700 1 $aTAVERNARI, F. de C. 700 1 $aBALBINO, E. M. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 41, n. 7, p. 1683-1690, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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