Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  17/10/1994
Data da última atualização:  10/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF.
Título:  Effect of P, Ca, and Mg concentrations in solution culture on growth and uptake of these ions by rice.
Ano de publicação:  1976
Fonte/Imprenta:  Agronomy Journal, v. 68, n. 5, p. 726-732, Sept./Oct. 1976.
DOI:  https://doi.org/10.2134/agronj1976.00021962006800050010x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nutrient requirements during various phases of plant growth are affected by many factors. Greater knowledge of this subject is warranted by the intensification of agriculture. The present study was undertaken to determine the effect of varying concentrations of P, Ca, and Mg on the growth and uptake patterns of these ions by rice (Oryza sativa L.). Rice plants were grown in culture solution of these ions. Minimum concentrations required for maximum growth were 25 μM P, 250μM Ca, and 33 μM Mg respectively. At higher P concentrations a linear absorption isotherm was obtained with respect to P content in the plant tissue. The critical concentration of P in the tops of 100-day old plants was 0.4%. To support maximum growth, Ca content varied from 242 to 2,373 μg-atoms/five plants for 25 to 125 days of growth. Maximum growth was characterized by a relative absorption (IM) rate ranging from 14 to 320 μg-atoms of Ca/g dry weight of roots/day during the period of cultivation. To support maximum growth, plants must absorb 13.7, 7.7, 4.3, 4.0, and 2.4 μg of magnesium per g fresh weight of roots/hour at 25, 50, 75, 100, and 125 days of growth respectively. With the advancement of age, P and Ca content in plants and their utilization quotients were increased but relative growth rate and rate of Ca and Mg absorption decreased.
Palavras-Chave:  Continuous low rate; Critical percentage; Relative growth rate; Uptake efficiency; Utilization quotient.
Thesagro:  Arroz; Nutriente; Oryza Sativa.
Thesaurus Nal:  Nutrient uptake; Rice.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF6600 - 1UPCAM - DD19761976
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  28/05/2012
Data da última atualização:  30/08/2012
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  GOMES, C. B.; SOMAVILLA, L.; CARNEIRO, R. M. D. G.; CARBONARI, J. J.
Afiliação:  CESAR BAUER GOMES, CPACT; LÚCIA SOMAVILLA, UFPel; REGINA MARIA DECHECHI G CARNEIRO, CENARGEN; JAIRO JOÃO CARBONARI.
Título:  Monitoramento do nematoide-das-galhas em quivi no Rio Grande do Sul.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2011.
Páginas:  18 p.
Série:  (Embrapa Clima Temperado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 136).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Estresse; Quivi.
Thesagro:  Actinidia Deliciosa; Galha; Levantamento; Nematóide.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60629/1/boletim-136.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT15638 - 1UMTFL - PP019462011.01946
CPACT15638 - 2UMTFL - PPMT BOL01362012.00224
CPACT15638 - 3UMTFL - PPMT BOL01362012.00225
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional