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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  24/10/2019
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BACH, F.; ZIELINSKI, A. A.; HELM, C. V.; MACIEL, G. M.; PEDRO, A. C.; STAFUSSA, A. P.; ÁVILA, S.; HAMINIUK, C. H. I.
Afiliação:  Fabiane Bach, UFPR; Acácio Antonio Ferreira Zielinski, UFSC; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Giselle Maria Maciel, UTFPR; Alessandra Cristina Pedro, UFPR; Ana Paula Stafussa, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, UTFPR.
Título:  Bio compounds of edible mushrooms: in vitro antioxidant and antimicrobial activities.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 107, p. 214-220, June 2019.
DOI:  10.1016/j.lwt.2019.03.017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to optimize the extraction of total phenolics from edible mushrooms, evaluate the in vitro antioxidant and antimicrobial activities and identify the main phenolic compounds present in the extracts. A Box-Behnken design was used and the effects of temperature (X1, 25?55 °C), solvent-to-solid ratio (X2, 30?70 mL per gram) and solvent concentration (X3, 25?75%) were evaluated. In the optimum conditions of extraction, the antioxidant (DPPH, ABTS and FRAP assays) and antimicrobial activities of the extract were tested against the bacteria: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enteritidis. In addition, the phenolic compounds of the extracts were quantified. The A. brasiliensis mushrooms showed the higher phenolic contents (13.16 mgGAE/g) and antioxidant activity by DPPH and ABTS assays of 50.64 and 128.60 μmolTE/g, respectively, among the phenolic extracts of the mushrooms analyzed. The gallic acid was the main phenolic compound identified and the A. brasiliensis had the highest concentration (491.89 μg/g). All extracts presented antibacterial activity for Gram-positive strains (MIC ≤ 200 mg/mL). The high content of antioxidant compounds, extracted by a non-toxic solvent, suggested that the A. brasiliensis extract can be applied in the food industry as a natural antioxidant.
Palavras-Chave:  Ácido fenólico; Agaricus brasiliensis; Antibacterial activity; Atividade antibacteriana; Edible mushrooms; Phenolic acid; UHPLC.
Thesagro:  Cogumelo Comestível.
Thesaurus Nal:  Gallic acid.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203655/1/2019-C.Helm-LWT-Bio-compounds.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57004 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio-Norte. Para informações adicionais entre em contato com cpamn.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  17/02/2003
Data da última atualização:  05/01/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GIRAO, E. S.; MEDEIROS, L. P.; CARVALHO, J. H. de; CAVALCANTE, K. V. S.; BRANCO, R. A. C.
Afiliação:  ENEIDE SANTIAGO GIRAO, CPAMN; LUIZ PINTO MEDEIROS, CPAMN; JOSE HERCULANO DE CARVALHO, CPAMN.
Título:  Ação anti-helmíntica da erva lombrigueira (Spigelia anthelmia) em caprinos.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DA BAHIA: SEMI-ÁRIDO E DIVERSIDADE DE PLANTAS, 3., 2002. Feira de Santana. Programa e resumos. Feira de Santana: UEFS, 2002. p. 05
Idioma:  Português
Thesagro:  Fitoterapia; Verminose.
Thesaurus NAL:  Haemonchus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN16625 - 1UPCRA - PP004/032003.00004
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