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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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101.Imagem marcado/desmarcadoCAVALCANTE, R. S.; LIMA, H. L. S.; PINTO, G. A. S.; GAVA, C. A. T.; RODRIGUES, S. Effect of moisture on Trichoderma conidia production on corn and wheat bran by solid state fermentation. Food and Bioprocess Technology, v. 1, n. 1, p. 100-104, 2008.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.

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102.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, T. de F. G.; SANTOS, I. L. A.; GAVA, C. A. T.; PARANHOS, B. A. J. Efeito residual da aplicação de conídios Beauveria bassiana (Balsam) Vuillemin e Metarhizium anisopliae Sorokin no solo para o controle de pupas de Ceratitis capitata (Wiedemann). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 26.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 9., 2016, Maceió. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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103.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, C.; ALVES, I. L.; FREITAS, T.; CARVALHO, A. P.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; GAVA, C. A. T. Efeito da temperatura e disponibilidade de água sobre leveduras aplicadas no controle de podridões pós-colheita em uva. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 4., 2015, Petrolina. Experiências e oportunidades para o desenvolvimento. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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104.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, M. G.; ARAUJO, A. P.; ESPINDOLA, J. A. A.; GAVA, C. A. T.; NEVES, M. C. P. Efeito do teor de fósforo da semente na fixação biológica de nitrogênio em dois genótipos de feijoeiro. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.1, p. 514-516.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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105.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, M. N. F. de; LIMA, J. de S.; JESUS, F. N. de; PEREZ, J. O.; GAVA, C. A. T. Efeito de Bacillus sp. e Trichoderma sp. no crescimento micelial de Sclerotium rolfsii. Acta Brasiliensis, v. 3, n. 2, p. 79-81, 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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106.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, C. A.; CASTRO, A. P. C. de; TERAO, D.; PAZ, C. D. da; GAVA, C. A. T. Efeito de diferentes doses de isolados de levedura na severidade de podridão pós-colheita em frutos de manga. Summa Phytopathologica, v. 39, supl., 2013. Edição dos resumos do XXXVI Congresso Paulista de Fitopatologia, 2013, São Paulo. Resumo 139.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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107.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, P. F. de S.; GONÇALVES, J. S.; COELHO, R. S.; PARANHOS, B. A. J.; GAVA, C. A. T. Efeito de conservantes antimicrobianos usados em dietas de moscas-das-frutas sobre a virulência de isolados de Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 321-327. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 248).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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108.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, J. S.; TAVARES, P. F. S.; COELHO, R. S.; PARANHOS, B. A. J.; GAVA, C. A. T. Efeito de conservantes usados em dietas de moscas-das-frutas sobre a patogenicidade de fungos entomopatogênicos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 14., 2012, Curitiba. SEB - 40 anos de avanços da Ciência Entomológica Brasileira. Curitiba: SEB, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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109.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, P. de S.; MOTTA, E. F.; CASTRO, A. N. C. de; MONTEIRO, A. C.; GAVA, C. A. T. Dispersão de conídios de beauveria bassiana em soluções de surfactantes. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 11., 2009, Bento Gonçalves. Tecnologia e conservação ambiental: resumos. [Bento Gonçalves]: Sociedade Entomológica do Brasil: IRGA: Unisinos: Fiocruz, 2009. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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110.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, M. G. da; SILVA, D. J.; BASSOI, L. H.; GAVA, C. A. T.; BRANDÃO, L. da S. Dinâmica do nitrato em solo do Semiárido cultivado com videira de vinho fertirrigada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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111.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, K. L.; MENEZES, M. E. L.; ERLO, R.; BRITO, E. S.; MOTA, E. F.; GAVA, C. A. T. Efeito da formulação em diferentes óleos vegetais e surfactantes na germinação de conídios de Trichoderma harzianum LCB 47. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 2., 2007, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2007. (Embrapa Semi-Árido. Documentos 205).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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112.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. da; PEIXOTO, A. C. de M.; BORGES, E. M.; MOREIRA, M. M.; GAVA, C. A. T. Matéria orgânica e atividade microbiana em áreas com diferentes sistemas de uso do solo no Semiárido brasileiro. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 5., 2010, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. p. 259-264. (Embrapa Semiárido. Documentos, 228.).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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113.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, D. J.; MOUCO, M. A. do C.; GAVA, C. A. T.; GIONGO, V.; SILVA, J. R. Mango crop production features under organic compost cultivation in the Semiarid region, Brazil. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 10., 2013, Bávaro, Punta Cana, Dominican Republic. Mango: opportunities and challenges in the 21 century. Punta Cana, Dominican Republic: CEDAF: CONIAF, 2013. p. 83.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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114.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, C.; TAKETANI, R. G.; SILVA, J. L. da; GAVA, C. A. T.; MELO, I. S. de; MENDES, R. Metagenoma da rizosfera de mandacaru na Caatinga. VII Encontro Nacional dos Estudantes em Microbiologia e IX Fórum dos Coordenadores de Pós-Graduação em Microbiologia Agrícola, Lavras, Maio/2012.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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115.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, C; TAKETANI, R. G.; SILVA, J. L. da; GAVA, C. A. T.; MELO, I. S. de; MENDES, R. Metagenomic discovery of rhizosphere microbiome dynamics from mandacaru in Caatinga. In: SYMPOSIUM ON BACTERIAL GENETICS AND ECOLOGY, 12., 2013, Ljubljana (Slovenia). Networking and plasticity of microbial communities: the secret to success. Ljubljana: University of Ljubljana. 2013. p. 85.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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116.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, D. J.; MOUCO, M. A. do C.; GAVA, C. A. T.; GIONGO, V.; PINTO, J. M. Composto orgânico em mangueiras (Mangifera indica L.) cultivadas no Semiárido do Nordeste brasileiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 35, n. 3, p. 875-882, set. 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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117.Imagem marcado/desmarcadoLEAL, C. M.; GAVA, C. A. T.; PARANHOS, B. A. J.; GOMÉZ, M.; MOREIRA, J. O. T. Formulações de Beauveria bassiana e Metarhizium anisopliae para aplicação em machos estéreis como vetores para fêmeas de Ceratitis capitata. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 3., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 313-318. (Embrapa Semiárido. Documentos, 284).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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118.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, G. A.; SANTOS, J. L. F. dos; ESCOBAR, K. C.; PASSOS, T. O.; GAVA, C. A. T. Compatibilidade de estirpes locais de Bacillus sp. a fungicidas químicos aplicados no controle de oídio e míldio da videira. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 34. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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119.Imagem marcado/desmarcadoGAVA, C. A. T.; SAMUELS, R. I.; CORACINI, D. L. A.; PEDRA, P. C. O.; SANTOS, C. A. M. dos. The influence of environmental factors on the viability and pathogenicity of Beauvearia bassiana (BALS.) Vuill. and Metarhizium anisopliae (Metsch.) sorok to adult Blissus antillus (Hemiptera : Lygaeidae). In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 8., 2003, São Pedro, SP. Livro de resumos e programa oficial... Piracicaba : SEB, 2003. p. 82.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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120.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, P. F. S.; GONÇALVES, J. S.; COELHO, R. S.; PARANHOS, B. A. J.; GAVA, C. A. T. Seleção de fungos entomopatogênicos virulentos à Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 14., 2012, Curitiba. SEB - 40 anos de avanços da Ciência Entomológica Brasileira. Curitiba: SEB, 2012.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  05/09/2022
Data da última atualização:  05/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  CASTRO, A. P. C.; TAVARES, P. F. de S.; ARAÚJO, C. P.; PAZ, C. D. da; GAVA, C. A. T.
Afiliação:  ANA PAULA CARVALHO CASTRO, UNEB/DTCS; PAULA FERNNANDA DE SOUZA TAVARES, UNEB/DTCS; CARLIANA PEREIRA ARAÚJO, UNEB/DTCS; CRISTIANE DOMINGOS DA PAZ, UNEB/DTCS; CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA.
Título:  Semi-commercial field evaluation of yeast formulations for control of mango postharvest decay caused by Botryosphaeriacean fungi in organic production.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Fruit Science, v. 20, n. 2, p. 207-220, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1080/15538362.2019.1613469
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Botryosphaeriacean fungi usually cause mango rot in the tropics. They cause quiescent infections, and symptoms are detectable only in advanced stages of fruit ripening, imposing that control strategies begin in preharvest. Biocontrol is one of the few alternatives to control postharvest decay of mango in organic or biological production. However, there is very few research specifically designed for organic mango production. The objective of this study was to evaluate four yeast strains applied in individual formulations to control postharvest decay of mango, as part of the integrated management of postharvest fruit rot decay using preharvest spraying in an organic orchard. In a first experiment, the antagonist yeast strains Saccharomyces cerevisiae ESA45, Saccharomyces sp. ESA46, Saccharomyces sp. ESA47, and Pichia kudriavzevii CMIAT171 were applied to artificial wounds in organic mango fruits inoculated with propagule suspensions of virulent strains of Lasiodiplodia theobromae and Neofusicoccum parvum. All treatments significantly increased the period until the detection of rot symptoms and reduced rot severity. Formulations containing starch+carboxymethyl celullose and the yeast strains were applied in two different production cycles (2014 and 2015/16) in a semi-commercial organic orchard. All treatments significantly reduced mango rot. Field spraying of Pichia kudriavzevii CMIAT171 reduced disease index in 69.4% in an average for the two years.
Palavras-Chave:  Adubação organica; Botryospheriacea; Manejo integrado; Podridão de frutos.
Thesagro:  Controle Biológico; Fungo Para Controle Biológico; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita.
Thesaurus NAL:  Biological control; Postharvest technology; Postharvest treatment.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146122/1/Semi-Commercial-Field-Evaluation-of-Yeast-2020-Gava.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA59977 - 1UPCAP - DD
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