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Registros recuperados : 50 | |
21. | | SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Phosphorus fractions in the vineyard soil of the Serra Gaúcha of Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 2, p. 134-140, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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22. | | CRUZ JUNIOR, N. R. F.; MUMBACH, G. L.; DE BONA, F. D.; GABRIEL, C. A.; GATIBONI, L. C. Diferentes fontes de adubação apresentam resposta similar no rendimento de trigo. In: REUNIÃO SUL BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO, 12., 2018, Xanxerê. Solo, água, ar e biodiversidade: componentes essenciais para a vida: anais. Chapecó: SBCS-NRS: Epagri-Cepaf: Unochapecó: UFFS, 2018. 4 p. Fertilizantes e Corretivos, trabalho 7 (9425-721). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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24. | | MAFRA, M. S. H.; CASSOL, P. C.; MIQUELLUTI, D. J.; ERNANI, P. R.; GATIBONI, L. C.; FERREIRA, E. Z. Atributos químicos do solo e estado nutricional de videira Cabernet Suavignon (Vitis vinifera L.) na Serra Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 10, n. 1, p. 44-53, jan./jun. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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25. | | ALBUQUERQUE, J. A.; ALMEIDA, J. A. de; GATIBONI, L. C.; ROVEDDER, A. P.; COSTA, F. de S. Fragilidade de solos: uma análise conceitual, ocorrência e importância agrícola para o Brasil. In: CASTRO, S. S. de; HERNANI, L. C. (ed.). Solos frágeis: caracterização, manejo e sustentabilidade. Brasília, DF: Embrapa, 2015. pt. 1, cap. 1, p. 25-50. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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27. | | MARTINS, R. P.; COMIN, J. J.; GATIBONI, L. C.; SOARES, C. R. F.; COUTO, R. da R.; BRUNETTO, G. Mineralização do nitrogênio de plantas de cobertura, solteiras e consorciadas, depositadas sobre um solo com histórico de cultivo de cebola. Revista ceres, Viçosa, v. 61, n. 4, p. 587-596, jul/ago, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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28. | | GATIBONI, L. C.; KAMINSKI, J.; PELLEGRINI, J. B. R.; BRUNETO, G.; SAGGIN, A.; FLORES, J. P. C. Influência da adubação fosfatada e da introdução de espécies forrageiras de inverno na oferta de forragem de pastagem natural. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 8, p. 1663-68, ago. 2000. Título em inglês: Influence of phosphorus fertilization and introduction of winter forage species on forage offer from natural pasture. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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29. | | MUMBACH, G. L.; GATIBONI, L. C.; DE BONA, F. D.; SCHMITT, D. E.; CORREA, J. C.; GABRIEL, C. A.; DALL'ORSOLETTA, D. J.; IOCHIMS, D. A. Agronomic efficiency of organomineral fertilizer in sequential grain crops in southern Brazil. Agronomy Journal, v. 112, ed. 4, p. 3037-3049, Jul/Ago 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Trigo. |
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30. | | MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G.; SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; HEINZEN, J.; OLIVEIRA, B. S.; AMBROSINI, V. G.; MORAES, M. P.; MIOTTO, A. Acúmulo de fósforo em solos cultivados com videiras na região da Campanha Gaúcha. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. 7 p. il., color. (Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 131). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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31. | | MUMBACH, G. L.; GATIBONI, L. C.; DE BONA, F. D.; SCHMITT, D. E.; DALL’ORSOLETTADE, D. J.; GABRIEL, C. A.; BONFADA, E. B. Organic, mineral and organomineral fertilizer in the growthof wheat and chemical changes of the soil. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 14, n. 1, e5618, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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32. | | SCHMITT, D. E.; COMIN, J. J.; GATIBONI, L. C.; TIECHER, T.; LORENSINI, F.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; GUARDINI, R.; HEINZEN, J.; BRUNETTO, G. Phosphorus fractions in sandy soils of vineyards in Southern Brazil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 37, p. 472-481, 2013. p. 472-481 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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33. | | GATIBONI, L. C.; NICOLOSO, R. da S.; MUMBACH, G. L.; SOUZA JUNIOR, A. A. de; DALL’ORSOLETTA, D. J.; SCHMITT, D. E.; SMYTH, T. J. Establishing environmental soil phosphorus thresholds to decrease the risk of losses to water in soils from Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 44, n. e0200018, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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34. | | SILVA, W. C. da; CASSOL, P. C.; NICOLOSO, R. da S.; MUMBACH, G. L.; DALL''ORSOLETTA, D. J.; GRANDO, D. L.; GATIBONI, L. C. Establishing environmental soil phosphorus thresholds to mitigate its transfer to water bodies in Mato Grosso State, Brazil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 47, ed. e0230049, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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35. | | BRUNETTO, G.; COMIM, J. J.; MIOTTO, A.; MORAES, M. P.; SETE, P. B.; SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; MELO, G. W. B. de; MORAIS, G. P. Copper and zinc accumulation, fractionation and migration in vineyard soils from Santa Catarina State, Brazil. Bragantia, v. 77, n. 1, Jan./Mar. 2018. Epub. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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36. | | CORREA, J. C.; GROHSKOPF, M. A.; CASSOL, P. C.; GATIBONI, L. C.; NICOLOSO, R. da S.; CUNHA, G. O. de M. Dinâmica do zinco no solo em razão do uso de fertilizante mineral e orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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37. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; TRENTIN, E. E.; LOURENZI, C. R.; VIEIRA, R. C. B.; GATIBONI, L. C. Produção e composição química da uva de videiras Cabernet Sauvignon submetidas à adubação nitrogenada. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 7, p. 2035-2041, out. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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38. | | OLIVEIRA, L. B. de; TIECHER, T.; QUADROS, F. L. F. de; TRINDADE, J. P. P.; GATIBONI, L. C.; BRUNETTO, G.; SANTOS, D. R. dos. Formas de fósforo no solo sob pastagens naturais submetidas à adição de fosfatos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 38, n. 3, p. 867-878, maio/jun. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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39. | | CERETTA, C. A.; LORENSINI, F.; BRUNETTO, G.; GIROTTO, E.; GATIBONI, L. C.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T, L.; CONTI, L. de; TRENTIN, G.; MIOTTO, A. Frações de fósforo no solo após sucessivas aplicações de dejetos de suínos em plantio direto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 6, p. 593-602, jun. 2010 Título em inglês: Phosphorus fractions in soil after sucessive pig slurry applications in no?tillage system. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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40. | | GATIBONI, L. C.; SCHMITT, D. E.; CASSOL, P. C; COMIN, J. J.; HEIDEMANN, J. C.; BRUNETTO, G.; NICOLOSO, R. da S. Samples disturbance overestimates phosphorus adsorption capacity in soils under long-term application of pig slurry. Archives of Agronomy and Soil Science, v. 65, n. 9, p. 1262-1272, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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Registros recuperados : 50 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/12/2023 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
SILVA, W. C. da; CASSOL, P. C.; NICOLOSO, R. da S.; MUMBACH, G. L.; DALL''ORSOLETTA, D. J.; GRANDO, D. L.; GATIBONI, L. C. |
Afiliação: |
WALQUIRIA CHAVES DA SILVA, Universidade do Estado de Santa Catarina/Lages; PAULO CEZAR CASSOL, Universidade do Estado de Santa Catarina/Lages; RODRIGO DA SILVEIRA NICOLOSO, CNPSA; GILMAR LUIZ MUMBACH, Universidade do Estado de Santa Catarina/Lages; DANIEL JOÃO DALL''ORSOLETTA, Demétrio Dall’Orsoletta Ensino Agroveterinário; DOUGLAS LUIZ GRANDO, Universidade Federal de Santa Maria; LUCIANO COLPO GATIBONI, North Carolina State University. |
Título: |
Establishing environmental soil phosphorus thresholds to mitigate its transfer to water bodies in Mato Grosso State, Brazil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 47, ed. e0230049, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.36783/18069657rbcs20230049 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Excessive phosphorus (P) applications can increase nutrient levels in the soil, facilitating its transference to aquatic environments and causing contamination. Thus, the environmental P threshold (P-threshold) is a tool to establish a sound level of P in the soil, in which P values below the threshold are harmless to the environment. This study aimed to establish a P-threshold equation for the soils of Mato Grosso State, Brazil. Twenty samples of representative soils from the main swine production regions of the State were collected. These samples were characterized chemically and in terms of P adsorption capacity, then incubated with P rates for 30 days. After incubation, the water-soluble P content (P-water) and the available P content were determined by Mehlich-1 method (P-Mehlich-1). The relationship between P-water and P-Mehlich-1 allowed the determination of the P-Mehlich-1 content from which the amount of nutrient in water increases abruptly, establishing this point as the limit P (P-limit). Subsequently, the P-limit values were plotted against the clay content of the soils, and the resulting equation was used to calculate the P-threshold by adding a safety margin of 20 % to the P-limit versus clay equation. The model was tested on 120 soil samples from Mato Grosso State, and it was able to separate them into two groups with low and high P-water, classified as below or above P-threshold, respectively. Based on that, the simplified equation “P-threshold (mg dm-3) = 13 + 0.5 * % clay” was proposed. MenosAbstract: Excessive phosphorus (P) applications can increase nutrient levels in the soil, facilitating its transference to aquatic environments and causing contamination. Thus, the environmental P threshold (P-threshold) is a tool to establish a sound level of P in the soil, in which P values below the threshold are harmless to the environment. This study aimed to establish a P-threshold equation for the soils of Mato Grosso State, Brazil. Twenty samples of representative soils from the main swine production regions of the State were collected. These samples were characterized chemically and in terms of P adsorption capacity, then incubated with P rates for 30 days. After incubation, the water-soluble P content (P-water) and the available P content were determined by Mehlich-1 method (P-Mehlich-1). The relationship between P-water and P-Mehlich-1 allowed the determination of the P-Mehlich-1 content from which the amount of nutrient in water increases abruptly, establishing this point as the limit P (P-limit). Subsequently, the P-limit values were plotted against the clay content of the soils, and the resulting equation was used to calculate the P-threshold by adding a safety margin of 20 % to the P-limit versus clay equation. The model was tested on 120 soil samples from Mato Grosso State, and it was able to separate them into two groups with low and high P-water, classified as below or above P-threshold, respectively. Based on that, the simplified equation “P-threshold (mg ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Environmental pollution; P-thresholds; Swine manure. |
Thesagro: |
Conservação do Solo; Dejeto; Eliminação de Resíduo; Eutrofização; Fósforo; Poluição Ambiental; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Eutrophication. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159478/1/final10271.pdf
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Marc: |
LEADER 02593naa a2200337 a 4500 001 2159478 005 2023-12-11 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.36783/18069657rbcs20230049$2DOI 100 1 $aSILVA, W. C. da 245 $aEstablishing environmental soil phosphorus thresholds to mitigate its transfer to water bodies in Mato Grosso State, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: Excessive phosphorus (P) applications can increase nutrient levels in the soil, facilitating its transference to aquatic environments and causing contamination. Thus, the environmental P threshold (P-threshold) is a tool to establish a sound level of P in the soil, in which P values below the threshold are harmless to the environment. This study aimed to establish a P-threshold equation for the soils of Mato Grosso State, Brazil. Twenty samples of representative soils from the main swine production regions of the State were collected. These samples were characterized chemically and in terms of P adsorption capacity, then incubated with P rates for 30 days. After incubation, the water-soluble P content (P-water) and the available P content were determined by Mehlich-1 method (P-Mehlich-1). The relationship between P-water and P-Mehlich-1 allowed the determination of the P-Mehlich-1 content from which the amount of nutrient in water increases abruptly, establishing this point as the limit P (P-limit). Subsequently, the P-limit values were plotted against the clay content of the soils, and the resulting equation was used to calculate the P-threshold by adding a safety margin of 20 % to the P-limit versus clay equation. The model was tested on 120 soil samples from Mato Grosso State, and it was able to separate them into two groups with low and high P-water, classified as below or above P-threshold, respectively. Based on that, the simplified equation “P-threshold (mg dm-3) = 13 + 0.5 * % clay” was proposed. 650 $aEutrophication 650 $aConservação do Solo 650 $aDejeto 650 $aEliminação de Resíduo 650 $aEutrofização 650 $aFósforo 650 $aPoluição Ambiental 650 $aSuíno 653 $aEnvironmental pollution 653 $aP-thresholds 653 $aSwine manure 700 1 $aCASSOL, P. C. 700 1 $aNICOLOSO, R. da S. 700 1 $aMUMBACH, G. L. 700 1 $aDALL''ORSOLETTA, D. J. 700 1 $aGRANDO, D. L. 700 1 $aGATIBONI, L. C. 773 $tRevista Brasileira de Ciência do Solo$gv. 47, ed. e0230049, 2023.
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