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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
01/12/2015 |
Data da última atualização: |
03/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SANTOS, R. C. dos; SIVIERO, A. |
Afiliação: |
Rosana Cavalcante dos Santos, Ifac; AMAURI SIVIERO, CPAF-AC. |
Título: |
História da agroecologia no Acre. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SANTOS, R. C. dos; SIVIERO, A. (org.). Agroecologia no Acre. Rio Branco: Ifac, 2015. |
Páginas: |
p. 15-44. |
ISBN: |
978-85-65402-08-8 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Visando entender a lógica camponesa do ponto de vista produtivo, este artigo trata das bases que os caracterizam como grupos sociais norteados por uma lógica de vida e produção muito específica, embora não isolada do mercado que a sobrepõem, junto à sociedade em sua totalidade. |
Palavras-Chave: |
Acre; Agroecologia; Amazônia Ocidental; Economia rural. |
Thesagro: |
Historia; Sociologia Rural. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142010/1/25816.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
08/01/2024 |
Data da última atualização: |
08/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GARRETT, R.; SCHMIDT, E. M.; PEREIRA, L. F. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; EBERLIN, M. N.; REZENDE, C. M. |
Afiliação: |
RAFAEL GARRETT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; EDUARDO M. SCHMIDT, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; CÍNTIA S. G. KITZBERGER, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; MARIA BRÍGIDA S. SCHOLZ, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; MARCOS N. EBERLIN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CLAUDIA M. REZENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO. |
Título: |
Discrimination of arabica coffee cultivars by electrospray ionization fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometry and chemometrics. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 50, n. 2, p. 496-502, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Green beans of Coffee arabica (arabica coffee) cultivars with Sarchimor and Catuai genetic background were grown under the same edaphoclimatic conditions, in two different regions, and analysed by direct-infusion electrospray ionization Fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometry (ESI FT-ICR MS) followed by a metabolomic approach. A total of 20 coffee metabolites including phenolic compounds, fatty acids, sucrose, and diterpene glycosides were identified by negative ESI FT-ICR MS with a mass error <2 ppm. Furthermore, the multivariate data analysis techniques principal components analysis (PCA) and partial least squares-discriminant analysis (PLS-DA) successfully discriminated the arabica coffee cultivars with Sarchimor from those with Catuai genetic background, and also revealed the correlations between the coffee metabolites with the arabica cultivars and their growing region. This methodology could be used to identify coffee cultivars according to their genetic background as well as coffees from different growing regions, being a valuable tool for traceability and certification processes. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Cultivars; Electrospray ionization mass spectrometry; Genetic background. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01960naa a2200253 a 4500 001 2160510 005 2024-01-08 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGARRETT, R. 245 $aDiscrimination of arabica coffee cultivars by electrospray ionization fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometry and chemometrics.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aGreen beans of Coffee arabica (arabica coffee) cultivars with Sarchimor and Catuai genetic background were grown under the same edaphoclimatic conditions, in two different regions, and analysed by direct-infusion electrospray ionization Fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometry (ESI FT-ICR MS) followed by a metabolomic approach. A total of 20 coffee metabolites including phenolic compounds, fatty acids, sucrose, and diterpene glycosides were identified by negative ESI FT-ICR MS with a mass error <2 ppm. Furthermore, the multivariate data analysis techniques principal components analysis (PCA) and partial least squares-discriminant analysis (PLS-DA) successfully discriminated the arabica coffee cultivars with Sarchimor from those with Catuai genetic background, and also revealed the correlations between the coffee metabolites with the arabica cultivars and their growing region. This methodology could be used to identify coffee cultivars according to their genetic background as well as coffees from different growing regions, being a valuable tool for traceability and certification processes. 650 $aChemometrics 650 $aCultivars 650 $aElectrospray ionization mass spectrometry 650 $aGenetic background 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aSCHMIDT, E. M. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aKITZBERGER, C. S. G. 700 1 $aSCHOLZ, M. B. S. 700 1 $aEBERLIN, M. N. 700 1 $aREZENDE, C. M. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 50, n. 2, p. 496-502, 2013.
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Embrapa Café (CNPCa) |
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