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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  06/03/2024
Data da última atualização:  06/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KAROW, M. F.; SANTOS, F. N. DOS; BIDUSKI, B.; KROLOW, A. C. R.; SILVA, F. T. DA; EL HALAL; MACAGNAN, K. L.; ZAVARESE, E. DA R.; DIAS, A. R. G.; DIAZ, P. S.
Afiliação:  MARISA FERREIRA KAROW, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; FELIPE NARDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; BÁRBARA BIDUSKI, TEAGASC FOOD RESEARCH CENTRE; ANA CRISTINA RICHTER KROLOW, CPACT; FRANCINE TAVARES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; SHANISE LISIE MELLO EL HALAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; KARINE LASTE MACAGNAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ELESSANDRA DA ROSA ZAVAREZE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ALVARO RENATO GUERRA DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PATRÍCIA SILVA DIAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Natural fermentation of potato (Solanum tuberosum L.) starch: Effect of cultivar, amylose content, and drying method on expansion, chemical and morphological properties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 261, 2024.
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.129608
Idioma:  Inglês
Notas:  Available online 23 January 2024.
Conteúdo:  Natural fermentation with sun-drying is a modification that promotes the expansion capacity of starch, and its effects on potato starch have not been reported so far. The aim of this study was to evaluate the effects of the amylose content of potato (Solanum tuberosum L.) starches and natural fermentation followed by oven or sun drying on its properties. Cassava starch was also used a control. Native and fermented starches were evaluated based on their chemical composition, amylose, carboxyl and carbonyl content as well as their thermal, pasty, and morphological properties. The fermentation water was evaluated by pH and titratable acidity to control the process. Puffed balls were prepared to evaluate expandability, mass loss, porosity and texture. The fermentation intensity was greater for potato and cassava starch with low-amylose content than for potato starch with higher amylose content. In addition, the acidity of the fermentation water increased faster with cassava starch than with potato starches. The fermented potato starches with the highest amylose content had low acidity and low expansion capacity compared to the fermented potato and cassava starches with low-amylose content. Fermentation and sun-drying of low-amylose potato and cassava starches increased the expansion and reduced the hardness of the puffed balls.
Thesagro:  Amido; Batata; Fermentação; Solanum Tuberosum.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22803 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  14/12/2023
Data da última atualização:  15/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CASTRO, G. dos S.; SOUSA, T.; YAMAGISHI, M. E. B.; SILVA, G. F. da; GARRETT, R.; SOMAN, L.; KOOLEN, H.
Afiliação:  GLEUCINEI DOS SANTOS CASTRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; THIAGO SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MICHEL EDUARDO BELEZA YAMAGISHI, CNPTIA; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA; RAFAEL GARRETT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; LÍVIA SOMAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; HECTOR KOOLEN, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS.
Título:  Identification of new peptaibols in the strain of Trichoderma amazonicum MMSRG 38A isolated from açaí fruit.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: BRAZILIAN CONFERENCE ON NATURAL PRODUCT (BCNP), 9.; MEETING ON MICROMOLECULAR EVOLUTION, SYSTEMATICS AND ECOLOGY (RESEM), 35., 2023, Salvador. Proceedings [...]. Campinas: Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to prospect peptaibols of Trichoderma amazonicum MMSRG 38A. Among the peptaibols found were hypomuricins A3 and A4 and four new putative sequences of 14-residue peptaibols. The genome has 63 BGCS being a 14-module NRPS hybrid responsible for the biosynthesis of peptaibols.
Palavras-Chave:  Fungal endophytes; Molecular Networking; Nonribosomal peptides; Peptídeos; Trichoderma amazonicum.
Thesagro:  Açaí.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159786/1/RA-Identification-new-peptaibols-BCNP-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA21912 - 1UPCRA - DD
CPAA39118 - 1UPCRA - DD
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