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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
03/03/2009 |
Data da última atualização: |
19/03/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SUCKOW, U. M. S.; PAROLIN, L. C.; BIANCONI, G. V.; MIKICH, S. B.; SIMEONE, M. L. F. |
Afiliação: |
Urubatan Moura Skerratt Suckow, PUC-PR; Lays Cherobim Parolin, PUC-PR; Gledson Vigiano Bianconi, UNESP- Rio Claro; Sandra Bos Mikich, Embrapa Florestas; Maria Lúcia Ferreira Simeone, Embrapa Florestas. |
Título: |
Testes com óleos essenciais e morcegos frugívoros em cativeiro. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 7., 2008, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2008. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo. |
Palavras-Chave: |
Ecologia química; Frugivoria; Recuperação de ecossistemas degradados. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/99677/1/2008-RAC-TestesOleos.pdf
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Marc: |
LEADER 00667nam a2200205 a 4500 001 1315618 005 2014-03-19 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSUCKOW, U. M. S. 245 $aTestes com óleos essenciais e morcegos frugívoros em cativeiro. 260 $aIn: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 7., 2008, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas$c2008 300 $c1 CD-ROM. 500 $aResumo. 653 $aEcologia química 653 $aFrugivoria 653 $aRecuperação de ecossistemas degradados 700 1 $aPAROLIN, L. C. 700 1 $aBIANCONI, G. V. 700 1 $aMIKICH, S. B. 700 1 $aSIMEONE, M. L. F.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
17/08/2017 |
Data da última atualização: |
22/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VASCONCELOS, N. F.; FEITOSA, J. P. DE A.; GAMA, F. M. P. DA; MORAIS, J. P. S.; ANDRADE, F. K.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; ROSA, M. de F. |
Afiliação: |
NIÉDJA FITTIPALDI VASCONCELOS, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); JUDITH PESSOA DE ANDRADE FEITOSA, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); FRANCISCO MIGUEL PORTELA DA GAMA, Centro de Engenharia Biológica CEB, Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia (IBB), Departamento de Engenharia Biológica, Universidade do Minho, Campus de Gualtar; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; FABIA KARINE ANDRADE, Embrapa Agroindústria Tropical; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT. |
Título: |
Bacterial cellulose nanocrystals produced under different hydrolysis conditions: properties and morphological features. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Carbohydrate Polymers, v. 155, p. 425-431, 2017. |
DOI: |
10.1016/j.carbpol.2016.08.090 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between 33.7 and 44.3 nm. The nanocrystals had a crystallinityindex higher than native BC, and all BCNC suspensions exhibited zeta potential moduli greater than30 mV, indicating good colloidal stability. The mixture of acids resulted in improved thermal stabilitywithout decreased crystallinity. |
Palavras-Chave: |
Bacterial cellulose; Cellulose nanocrystals; Celulose bacteriana; Nanocristais de celulose. |
Thesagro: |
Ácido Clorídrico; Ácido Sulfúrico; Hidrolise. |
Thesaurus NAL: |
hydrochloric acid; hydrolysis; sulfuric acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02072naa a2200325 a 4500 001 2083533 005 2018-02-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.carbpol.2016.08.090$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, N. F. 245 $aBacterial cellulose nanocrystals produced under different hydrolysis conditions$bproperties and morphological features.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aBacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between 33.7 and 44.3 nm. The nanocrystals had a crystallinityindex higher than native BC, and all BCNC suspensions exhibited zeta potential moduli greater than30 mV, indicating good colloidal stability. The mixture of acids resulted in improved thermal stabilitywithout decreased crystallinity. 650 $ahydrochloric acid 650 $ahydrolysis 650 $asulfuric acid 650 $aÁcido Clorídrico 650 $aÁcido Sulfúrico 650 $aHidrolise 653 $aBacterial cellulose 653 $aCellulose nanocrystals 653 $aCelulose bacteriana 653 $aNanocristais de celulose 700 1 $aFEITOSA, J. P. DE A. 700 1 $aGAMA, F. M. P. DA 700 1 $aMORAIS, J. P. S. 700 1 $aANDRADE, F. K. 700 1 $aSOUZA FILHO, M. de S. M. de 700 1 $aROSA, M. de F. 773 $tCarbohydrate Polymers$gv. 155, p. 425-431, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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