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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
20/12/2018 |
Data da última atualização: |
20/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DELUCIS, R. de A.; MAGALHAES, W. L. E.; PETZHOLD, C. L.; AMICO, S. C. |
Afiliação: |
Rafael de Avila Delucis, Pós-graduando da UFRGS; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; Cesar Liberato Petzhold, UFRGS; Sandro Campos Amico, Pós-graduando da UFRGS. |
Título: |
Thermal and combustion features of rigid polyurethane biofoams filled with four forest-based wastes. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Polymer Composites, v. 39, n. 53, p. 1770-1777, June 2018. |
DOI: |
10.1002/pc.24784 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, four fillers from forest-based wastes were studied using thermogravimetry and contact angle measurements, and their compatibility with polyurethane were investigated by infrared spectroscopy performed in induced reaction mixtures, wherein the fillers were tested in the presence of excess isocyanate and catalyst. The fillers were then incorporated into rigid bio-based polyurethane foams (RPUFs), which were characterized using thermal and combustion analyses. Wood presented higher compatibility with the polyurethane system, leading to a copolymer formation comprised by urethane groups during its polymerization. Filled RPUF reached increased thermal and dimensional stabilities, and similar thermal conductivities and flammabilities compared with the neat RPUF. |
Palavras-Chave: |
Foam; Oil; Poliuretano; Thermogravimetric analysis. |
Thesaurus Nal: |
Flame retardants; Polyurethanes; Thermal conductivity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01537naa a2200253 a 4500 001 2102239 005 2018-12-20 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/pc.24784$2DOI 100 1 $aDELUCIS, R. de A. 245 $aThermal and combustion features of rigid polyurethane biofoams filled with four forest-based wastes.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aIn this study, four fillers from forest-based wastes were studied using thermogravimetry and contact angle measurements, and their compatibility with polyurethane were investigated by infrared spectroscopy performed in induced reaction mixtures, wherein the fillers were tested in the presence of excess isocyanate and catalyst. The fillers were then incorporated into rigid bio-based polyurethane foams (RPUFs), which were characterized using thermal and combustion analyses. Wood presented higher compatibility with the polyurethane system, leading to a copolymer formation comprised by urethane groups during its polymerization. Filled RPUF reached increased thermal and dimensional stabilities, and similar thermal conductivities and flammabilities compared with the neat RPUF. 650 $aFlame retardants 650 $aPolyurethanes 650 $aThermal conductivity 653 $aFoam 653 $aOil 653 $aPoliuretano 653 $aThermogravimetric analysis 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 700 1 $aPETZHOLD, C. L. 700 1 $aAMICO, S. C. 773 $tPolymer Composites$gv. 39, n. 53, p. 1770-1777, June 2018.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 89 | |
10. |  | COSTA, G. N. S.; TONON, R. V.; GALDEANO, M. C.; ALMEIDA, E. L.; FREITAS, S. P. Caracterização físico-química da semente de uva desengordurada com etanol visando seu aproveitamento integral. Higiene Alimentar, v. 31, n. 266/267, mar./abr. 2017. p. 1371-1375 Trabalho apresentado no VIII Congresso Latino-Americano e XIV Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, VI Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2017, Fortaleza. Água, biodiversidade e segurança...Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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11. |  | COSTA, G. N. S.; TONON, R. V.; SILVA, C. M.; GALDEANO, M. C.; ALMEIDA, E. L. Extração aquosa de semente de uva desengordurada para obtenção de extratos ricos em açúcares e compostos bioativos. In: Revista Higiene Alimentar, v. 31, n. 266-267, mar./abr. 2017. VIII Congresso Latino-Americano e XIV Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, VI Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2017, Fortaleza. Água, biodiversidade e segurança alimentar: desafios para uma alimentação sustentável. Fortaleza, 2017. p. 4324-4328Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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13. |  | GUEDES, A. M. M.; ANTONIASSI, R.; GALDEANO, M. C.; GRIMALDI, R.; WILHELM, A. E. Propriedades físicas del aceite de pequi interesterificado. In: WORLD CONGRESS ON OILS & FATS AND ISF LECTURESRIP SERIES 31.; CONGRESSO LATINOAMERICANO DE GRASAS Y ACEITES, 16., 2015, Rosario. Evolución, inovacion y desafíos hacia un futuro sustentable: Proceedings... . Rosario: AGA World Congress, 2015. 1 p. Poster 221. Organização: The International Society for Fat Research, Asociación Argentina de Grasas y Aceites, Latin American - American Oil Chemists' Society.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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14. |  | GALDEANO, M. C.; CARVALHO, C. W. P. de; MOULIN, M. de O. (dir.). Processo por extrusão úmida. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2022. 1 video (9 min.), mp4, son., color. Organização: Melicia Cintia Galdeano e Carlos Wanderlei Piler de Carvalho; coordenação: Melicia Cintia Galdeano e Carlos Wanderlei Piler de Carvalho; locução: Melicia Cintia Galdeano e Carlos Wanderlei Piler de Carvalho. Editor: Marcos de...Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. |  | MATTOS, M. da C.; GALDEANO, M. C.; CARVALHO, C. W. P. de; NOGUEIRA, L. C. Desenvolvimento de barra de cereal isenta de glúten, à base de sorgo, com reduzido teor de açúcar e enriquecida com inulina. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE NUTRIÇÃO ESPECIALIZADA & EXPO SEM GLÚTEN, 5., 2016, Rio de Janeiro. Anais...Rio de Janeiro: CBAN-Centro Brasileiro de Apoio Nutricional, 2016. p. 23Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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20. |  | GUEDES, A. M. M.; ANTONIASSI, R.; GALDEANO, M. C.; GRIMALDI, R.; WILHELM, A. E. Interesterificación del aceite de pequi. In: WORLD CONGRESS ON OILS & FATS AND ISF LECTURESRIP SERIES 31.; CONGRESSO LATINOAMERICANO DE GRASAS Y ACEITES, 16., 2015, Rosario. Evolución, inovacion y desafíos hacia un futuro sustentable: Proceedings... Rosario: AGA World Congress, 2015. 1 p. Poster 222. Organização: The International Society for Fat Research, Asociación Argentina de Grasas y Aceites, Latin American - American Oil Chemists' Society. Título em inglês: Interesterification of pequi oil.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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