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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  27/06/2014
Data da última atualização:  27/06/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, J. L. S.; BORGES, C. D.; CALDAS, D. G. G.; TSAI, S. M.; MADARI, B. E.
Afiliação:  JANNE LOUIZE SOUSA SANTOS, doutoranda UFG; CLOVIS DANIEL BORGES, doutorando CENA; DANIELLE GREGORIO GOMES CALDAS, pós-doutoranda CENA; SIU MUI TSAI, CENA; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF.
Título:  Efeito do biocarvão nas comunidades bacterianas, estrutura do solo e sistema radicular de soja (G. max).
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013.
Páginas:  p. 99.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292).
Idioma:  Português
Notas:  Pôster - pós-graduação.
Conteúdo:  Este estudo teve como objetivo verificar o efeito do biocarvão sobre a porosidade do solo, crescimento das raízes da soja (Glycine max L.) e composição das comunidades bacterianas no solo.
Thesagro:  Biomassa; Sistema radicular; Soja; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104129/1/p99.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF32787 - 1UPCRA - DD2013.1672013.167
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia.
Data corrente:  10/07/2023
Data da última atualização:  10/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CASTRO, A. P. de; BRESEGHELLO, F.; FURTINI, I. V.; UTUMI, M. M.; PEREIRA, J. A.; CAO, T.-V.; BARTHOLOMÉ, J.
Afiliação:  ADRIANO PEREIRA DE CASTRO, CNPAF; FLAVIO BRESEGHELLO, CNPAF; ISABELA VOLPI FURTINI, CNPAF; MARLEY MARICO UTUMI, CPAF-RO; JOSE ALMEIDA PEREIRA, CPAMN; TUONG-VI CAO, CIRAD; JÉRÔME BARTHOLOMÉ, CIRAD.
Título:  Population improvement via recurrent selection drives genetic gain in upland rice breeding.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Heredity, 2023.
ISSN:  0018-067X
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41437-023-00636-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  One of the main challenges of breeding programs is to identify superior genotypes from a large number of candidates. By gradually increasing the frequency of favorable alleles in the breeding population, recurrent selection improves the population mean for target traits, increasing the chance to identify promising genotypes. In rice, population improvement through recurrent selection has been used very little to date, except in Latin America. At Embrapa (Brazilian Agricultural Research Corporation), the upland rice breeding program is conducted in two phases: population improvement followed by product development. In this study, the CNA6 population, evaluated over five cycles (3 to 7) of selection, including 20 field trials, was used to assess the realized genetic gain. A high rate of genetic gain was observed for grain yield, at 215 kg.ha-1 per cycle or 67.8 kg.ha-1 per year (3.08%). The CNA6 population outperformed the controls only for the last cycle, with a yield difference of 1128 kg.ha-1. An analysis of the product development pipeline, based on 29 advanced yield trials with lines derived from cycles 3 to 6, showed that lines derived from the CNA6 population had high grain yield, but did not outperform the controls. These results demonstrate that the application of recurrent selection to a breeding population with sufficient genetic variability can result in significant genetic gains for quantitative traits, such as grain yield. The integration of this strategy into a ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Genetic gain.
Thesagro:  Arroz; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal; Oryza Sativa; Seleção Recorrente.
Thesaurus NAL:  Breeding and Genetic Improvement; Genotype; Plant breeding; Recurrent selection; Rice; Variability.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36760 - 1UPCAP - DD20232023
CPAF-RO18962 - 1UPCAP - DD
CPAMN33819 - 1UPCAP - DD
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