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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  27/10/2015
Data da última atualização:  18/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DÓRIA, M. S.; SOUSA, A. O. de; BARBOSA, C. de J.; COSTA, M. G. C.; GESTEIRA, A. da S.; SOUZA, R. M.; FREITAS, A. C. O.; PIROVANI, C. P.
Afiliação:  MILENA SANTOS DÓRIA, UESC; AURIZÂNGELA OLIVEIRA DE SOUSA, UESC; CRISTIANE DE JESUS BARBOSA, CNPMF; MÁRCIO GILBERTO CARDOSO COSTA, UESC; ABELMON DA SILVA GESTEIRA, CNPMF; REGINA MARTINS SOUZA; ANA CAMILA OLIVEIRA FREITAS, UESC; CARLOS PRIMINHO PIROVANI, UESC.
Título:  Citrus tristeza virus (CTV) causing proteomic and enzymatic changes in sweet orange variety "Westin".
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Plos One, July, 2015.
ISSN:  1932-6203
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Citrus Tristeza disease, caused by CTV (Citrus tristeza virus), committs citrus plantations around the world and specifically attacks phloem tissues of the plant. The virus exists as a mixture of more or less severe variants, which may or may not cause symptoms of Tristeza. The objective of this study was to analyze the changes caused by CTV in the proteome of stems of sweet orange, as well as in the activity and gene expression of antioxidant enzymes. The CTV-infected sweet orange displayed mild symptoms, which were characterized by the presence of sparse stem pitting throughout their stems. The presence of virus was confirmed by RT-PCR. Proteomic analysis by 2DE-PAGE-MS / MS revealed the identity of 40 proteins differentially expressed between CTV- infected and -non-infected samples. Of these, 33 were up-regulated and 7 were down-regulated in CTV-infected samples. Among the proteins identified stands out a specific from the virus, the coat protein. Other proteins identified are involved with oxidative stress and for this their enzymatic activity was measured. The activity of superoxide dismutase (SOD) was higher in CTV-infected samples, as catalase (CAT) showed higher activity in uninfected samples. The activity of guaiacol peroxidase (GPX) did not vary significantly between samples. However, ascorbate peroxidase (APX) was more active in the infected samples. The relative expression of the genes encoding CAT, SOD, APX and GPX was analyzed by quantitative real time PCR (RTq... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Plant disease.
Thesagro:  Doença de planta; Fruta cítrica; Vírus.
Thesaurus Nal:  Citrus.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30884 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  11/01/2008
Data da última atualização:  28/03/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Nacional - C
Autoria:  FRIGHETTO, R. T. S.; FRIGHETTO, N.; SCHNEIDER, R. P.; FERNANDES LIMA, P. C.
Afiliação:  Rosa Toyoko Shiraishi Frighetto, Embrapa Meio Ambiente; Nelson Frighetto, CPQBA-UNICAMP; René P. Schneider, Instituto de Pesquisas Biomédicas-USP; Paulo Cesar Fernandes Lima, Embrapa Semi-Árido.
Título:  O potencial da espécie Moringa oleifera (Moringaceae).I. A planta como fonte de coagulante natural no saneamento de águas e como suplemento alimentar.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Revista Fitos, São Paulo, v.3, n.2, p.78-88, 2007.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Moringa oleifera Lam. é uma planta tropical que contém substâncias solúveis em água, dotada de excelentes qualidades de coagulação, para o tratamento de água e água residuária. Uma proteína floculante das sementes é responsável pela eficiência e propriedade coagulante natural,sendo comparável ao sulfato de alumínio, atualmente o produto químico mais usado nos processos de tratamento de água. Apresenta potencial no tratamento de efluentes, além de produzir óleos de excelente qualidade, comparáveis ao azeite de oliva. É uma planta rica em aminoácidos e vitamina A, sendo imporante fonte alternativa de proteínas para suplemento alimentar humano e animal.
Thesagro:  Dessalinização; Moringa; Suplemento Alimentar.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100271/1/2007AP-054.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA7134 - 1UPCAP - --Aq5 G2PAT 20072008.00041
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