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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/12/2019 |
Data da última atualização: |
10/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
WREGE, M. S.; SOUSA, V. A. de; AGUIAR, A. V. de; SOARES, M. T. S.; FRITZSONS, E.; BOGNOLA, I. A.; GOMES, J. B. V.; SOUSA, L. P. de; HELM, C. V.; MATTOS, P. P. de. |
Afiliação: |
MARCOS SILVEIRA WREGE, CNPF; VALDERES APARECIDA DE SOUSA, CNPF; ANANDA VIRGINIA DE AGUIAR, CNPF; MARCIA TOFFANI SIMAO SOARES, CNPF; ELENICE FRITZSONS, CNPF; ITAMAR ANTONIO BOGNOLA, CNPF; JOAO BOSCO VASCONCELLOS GOMES, CNPF; LETICIA PENNO DE SOUSA, CPACT; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF. |
Título: |
Metodologia orientada à caracterização ambiental e genética de populações de araucária para conservação e uso sustentável dos recursos genéticos. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 39, (nesp), e201902043, 2019. p. 508. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição especial dos resumos do IUFRO World Congress, 25., 2019, Curitiba. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Conservação; Pinheiro do Paraná; Recurso Genético. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206712/1/57167-p508.pdf
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Marc: |
LEADER 00967nam a2200265 a 4500 001 2115931 005 2019-12-10 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWREGE, M. S. 245 $aMetodologia orientada à caracterização ambiental e genética de populações de araucária para conservação e uso sustentável dos recursos genéticos.$h[electronic resource] 260 $aPesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 39, (nesp), e201902043, 2019. p. 508.$c2019 500 $aEdição especial dos resumos do IUFRO World Congress, 25., 2019, Curitiba. 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aConservação 650 $aPinheiro do Paraná 650 $aRecurso Genético 700 1 $aSOUSA, V. A. de 700 1 $aAGUIAR, A. V. de 700 1 $aSOARES, M. T. S. 700 1 $aFRITZSONS, E. 700 1 $aBOGNOLA, I. A. 700 1 $aGOMES, J. B. V. 700 1 $aSOUSA, L. P. de 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aMATTOS, P. P. de
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
11/05/2023 |
Data da última atualização: |
04/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de; OLIVEIRA, A. H.; FREITAS-SILVA, O.; SOARES, A. G. |
Afiliação: |
LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA; ERIKA FRAGA DE SOUZA, CTAA; AGNELLI HOLANDA OLIVEIRA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA. |
Título: |
South American Cereal-Based Fermented Products. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: ADEBO, O. A.; CHINMA, C. E.; OBADINA. A; O.; GOMES, A. S.. PANDA, S. K.; GAN, R.-,Y. (Ed.). Indigenous fermented Food for tropics. Academic Press, 2023. cap. 4, p. 57-72. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/B978-0-323-98341-9.00030-X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cereal grains are a major source of dietary nutrients all over the world; they are ancestral foods and are part of the daily diet. Fermentation is the most simple and economical way of improving their nutritional value, sensory properties, and functional qualities. This chapter focuses on some of the indigenous fermented foods and beverages produced from different cereal substrates fermented by lactic acid bacteria, yeasts, and/or fungi in South America. The content presented in this chapter is of significant relevance, as much of the information compiled here are dispersed across different surveys. Therefore, these cereal-based fermented foods represent hundreds of years of the culture of ancestral and indigenous peoples and need greater visibility for current and future generations. |
Palavras-Chave: |
Cereal fermentation; Fermentation process; Fermented product; Health-promoting; Indigenous food; Microbiota. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01669naa a2200253 a 4500 001 2153685 005 2023-08-04 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/B978-0-323-98341-9.00030-X$2DOI 100 1 $aGOTTSCHALK, L. M. F. 245 $aSouth American Cereal-Based Fermented Products.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aCereal grains are a major source of dietary nutrients all over the world; they are ancestral foods and are part of the daily diet. Fermentation is the most simple and economical way of improving their nutritional value, sensory properties, and functional qualities. This chapter focuses on some of the indigenous fermented foods and beverages produced from different cereal substrates fermented by lactic acid bacteria, yeasts, and/or fungi in South America. The content presented in this chapter is of significant relevance, as much of the information compiled here are dispersed across different surveys. Therefore, these cereal-based fermented foods represent hundreds of years of the culture of ancestral and indigenous peoples and need greater visibility for current and future generations. 653 $aCereal fermentation 653 $aFermentation process 653 $aFermented product 653 $aHealth-promoting 653 $aIndigenous food 653 $aMicrobiota 700 1 $aSOUZA, E. F. de 700 1 $aOLIVEIRA, A. H. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aSOARES, A. G. 773 $tIn: ADEBO, O. A.; CHINMA, C. E.; OBADINA. A; O.; GOMES, A. S.. PANDA, S. K.; GAN, R.-,Y. (Ed.). Indigenous fermented Food for tropics. Academic Press, 2023. cap. 4, p. 57-72.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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