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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  31/03/2017
Data da última atualização:  13/06/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PRATES, M.; CHIARELLI, T.; DORES, E. R. das; CARLOS, M.; BENITO, N. P.
Afiliação:  MARLI PRATES, Cenargen; THAÍS CHIARELLI, FACULDADE PROJEÇÃO SOBRADINHO.; EDMEIRE REGINA DAS DORES, Cenargen; MARCOS CARLOS, SIQ; NORTON POLO BENITO, Cenargen.
Título:  Base de dados de processos de intercâmbio e quarentena da Embrapa (1975-2015).
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 4., 2016, Curitiba. Recursos genéticos no Brasil: a base para o desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2016.
Idioma:  Português
Thesagro:  Defesa vegetal; Germoplasma; Praga.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158401/1/Anais-CBRG-2016-pg-237.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN36767 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/10/2022
Data da última atualização:  22/12/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  ROSA, J. S. da; TEODORO, A. J.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  JEANE SANTOS DA ROSA, CTAA; ANDERSON JUNGER TEODORO, UFRJ; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Caffeine: Villain or Heroine, Protagonist, or Coadjutant?
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: TAYLOR, J. C. (ed.). Advances in Chemistry Research. Nova York: Nova Science Publishers, 2022. v. 71, cap. 7, p.167-178.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Caffeine (1,3,7 trimethylxanthine) is the most psychoactive substance consumed worldwide. Caffeine is so hegemonic in modern society that it can be used as an anthropogenic marker of drinking water quality (contamination by the sewage system), due to its excretion by urine and massive consumption in urban centers. Caffeine affects the central nervous system, the cardiac muscle, the respiratory system, and the secretion of gastric acid. It has no nutritional value, but its antioxidant activity is proven to be relevant to some free radicals. Common sense or conflicting data such as the association of caffeine intake with neurodegenerative diseases like Parkinson?s and Alzheimer?s, teratogenic effects, and even autoimmune diseases will be discussed in terms of natural drinks, where synergistic effects with other substances must be considered. In this chapter, we also discuss the levels of caffeine in different types of beverages: coffee, mate, tea, chocolate, and energy drinks with their effects on the cardiovascular system, besides caffeine levels in coffee on different roasting degrees. The concept of slow- release caffeine, the efforts to remove it from coffee with specific extraction methods, coffee surrogate foods, stomach-friendly coffees, and its cosmetic uses will be explored as well.
Palavras-Chave:  Enegético.
Thesagro:  Café; Cafeína; Chá; Chocolate; Mate; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Caffeine; Coffee (beverage); Energy drinks; Food technology; Tea.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15367 - 1UPCPL - DD
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