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161. | | RIBEIRO, T. da S.; SANTOS, L. F. dos; VILVERT, J. C.; ALVES, J. da S.; PIRES, B. P. de C; FREITAS, S. T. de. Caracterização e método não destrutivo para a identificação de desordens fisiológicas internas em mangas. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 68-69. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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162. | | SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, J. M. da C. e; DEON, M. D. I.; NASCIMENTO, T. L. do; SILVA, R. de S. Caracterização de acessos de aceroleira (Malpighia emarginata Sessé & Moc. ex DC.) do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. RG News, v. 9, n. 1, p. 174, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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168. | | SOARES FILHO, A. de A.; LINO, J. de O. S.; CUNHA, J. G. da; SANTANA, E. A.; OLIVEIRA, V. R. de; FREITAS, S. T. de. Uso de hexanal para aumentar a vida pós-colheita do umbu. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2777-2780. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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169. | | MENDONÇA, S. de L. R. de; VIEIRA, D. M.; MOREIRA, R. T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; RYBKA, A. C. P. Uva-passa: uma revisão de literatura. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE GASTRONOMIA E CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 2., 2016, Fortaleza. Gastronomia: da tradição à inovação - anais. Fortaleza: UFC, 2016. p. 1171-1172. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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172. | | OLIVEIRA, V. R.; SANTOS, M. F.; MORAIS, A. A. DE; LIMA, M. F.; BOITEUX, L. S.; COSTA, N. D.; YURI, J. E.; FREITAS, S. T. de; COSTA-LIMA, T. C. da; ARAGAO, F. A. S. de; BUSO, G. S. C. BRS Anton: híbrido de melão amarelo tipo exportação. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2017. Np. 1 Folder. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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173. | | OLIVEIRA, V. R.; SANTOS, M. F.; MORAIS, A. A. DE; LIMA, M. F.; BOITEUX, L. S.; COSTA, N. D.; YURI, J. E.; FREITAS, S. T. de; LIMA, T. C. da C.; ARAGAO, F. A. S. de; BUSO, G. S. C. BRS Anton: híbrido de melão amarelo tipo exportação. Brasília/DF: Embrapa Hortaliças, 2017 1 folder Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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174. | | TERNEIRO, I. G. P.; SÁ, M. H. de C; SOUZA, I. M. de; SILVA, K. A. da; CAVALCANTE, I. H. L.; FREITAS, S. T. de; LIMA, A. M. N.; RODRIGUES, M. S.; SOUSA, K. dos S. M. de. Calcium fertilization strategy to improve production and quality of Tommy Atkins mango in semi-arid conditions. Communications in Soil Science and Plant Analysis, Sept. 2023. On-line. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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175. | | VIEIRA, D. M.; REIS, D. S.; MOREIRA, R. T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; LEAO, P. C. de S.; RYBKA, A. C. P.; FIGUEIREDO NETO, A. Influência da desidratação osmótica na qualidade da uva passa. In: ENCONTRO NACIONAL DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 19.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 5., 2015, Natal. Desafios analíticos e segurança alimentar. Natal: LACEN-RN: SESAP: UFRN, 2015. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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176. | | CAVALCANTE, I. H. L.; SILVA, G. J. N. e; CAVACINI, J. A.; AMARIZ, R. A. e; FREITAS, S. T. de; SOUSA, K, A. O. de; SILVA, M. A. da; CUNHA, J. G. da. Metconazole on inhibition of gibberellin biosynthesis and flowering management in mango. Erwerbs-Obstbau, v. 62, n. 1, p. 89-95, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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177. | | SILVA, G de S.; CASTRO, C. D. P. da C.; BORGES, G da S. C.; FREITAS, S. T. de; AIDAR, S. de T.; BIASOTO, A. C. T.; RYBKA, A. C. P.; CARDARELLI, H. R. Physicochemical and functional properties of new sports drink with ricotta cheese whey and a brazilian passion fruit variety. Journal of Food Science and Technology, v. 60, n. 2, p. 538-548, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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178. | | SILVA, G de S.; CASTRO, C. D. P. da C.; BORGES, G da S. C.; FREITAS, S. T. de; AIDAR, S. de T.; BIASOTO, A. C. T.; RYBKA, A. C. P.; CARDARELLI, H. R. Physicochemical and functional properties of new sports drink with ricotta cheese whey and a brazilian passion fruit variety. Journal of Food Science and Technology, v. 60, n. 2, p. 538-548, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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179. | | SILVA, G. de S.; BORGES, G. da S. C.; CASTRO, C. D. P. da C.; AIDAR, S. de T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; RYBKA, A. C. P.; CARDARELLI, H. R. Physicochemical quality, bioactive compounds and in vitro antioxidant activity of a new variety of passion fruit cv. BRS Sertão Forte (Passiflora cincinnata Mast.) from Brazilian Semiarid region. Scientia Horticulturae, v. 272, Oct, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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180. | | SANTOS, T. B.; ARA[UJO, F. P. de; NETO, A. F.; FREITAS, S. T. de; ARAÚJO, J. de S; VILAR, S. B. de O.; ARAÚJO, A. J. B.; LIMA, M. S. Phytochemical compounds and antioxidant activity of the pulp of two brazilian passion fruit species: Passiflora cincinnata Mast. And Passiflora edulis Sims. International Journal of Fruit Science, v. 21, n. 1, p. 255-269, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 192 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/07/2020 |
Data da última atualização: |
16/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, G. de S.; BORGES, G. da S. C.; CASTRO, C. D. P. da C.; AIDAR, S. de T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; RYBKA, A. C. P.; CARDARELLI, H. R. |
Afiliação: |
Graciete de Souza Silva; Graciele da Silva Campelo Borges; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA; SAULO DE TARSO AIDAR, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; Haíssa Roberta Cardarelli. |
Título: |
Physicochemical quality, bioactive compounds and in vitro antioxidant activity of a new variety of passion fruit cv. BRS Sertão Forte (Passiflora cincinnata Mast.) from Brazilian Semiarid region. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 272, Oct, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109595 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Passiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising potential for cultivation in semiarid regions. MenosPassiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising poten... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
BRS Sertão Forte; Compostos fenólicos; Maracujá do mato; Passiflora cincinnata; Semiárido. |
Thesagro: |
Maracujá; Melhoramento Genético Vegetal; Passiflora Edulis. |
Thesaurus NAL: |
Passion fruits. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02646naa a2200325 a 4500 001 2123894 005 2020-07-16 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109595$2DOI 100 1 $aSILVA, G. de S. 245 $aPhysicochemical quality, bioactive compounds and in vitro antioxidant activity of a new variety of passion fruit cv. BRS Sertão Forte (Passiflora cincinnata Mast.) from Brazilian Semiarid region.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aPassiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising potential for cultivation in semiarid regions. 650 $aPassion fruits 650 $aMaracujá 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPassiflora Edulis 653 $aBRS Sertão Forte 653 $aCompostos fenólicos 653 $aMaracujá do mato 653 $aPassiflora cincinnata 653 $aSemiárido 700 1 $aBORGES, G. da S. C. 700 1 $aCASTRO, C. D. P. da C. 700 1 $aAIDAR, S. de T. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aRYBKA, A. C. P. 700 1 $aCARDARELLI, H. R. 773 $tScientia Horticulturae$gv. 272, Oct, 2020.
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