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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
03/07/2008 |
Data da última atualização: |
03/07/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
BRAUNER, P. A.; RODRIGUES, A. P. D. C.; LAURA, V. A.; FREITAS, M. E. de. |
Afiliação: |
Paula Araújo Brauner, UNIDERP; Adriana Paula D'Agostini Contreiras Rodrigues, Professora UNIDERP; Valdemir Antônio Laura, CNPGC; Mirianny Elena de Freitas, UNIDERP. |
Título: |
Absorção de água por sementes de soja no método de imersão em água destilada. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO INTERNO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UNIDERP, 2., 2007, Campo Grande, MS. Anais... Campo Grande, MS: Ed. da UNIDERP, 2007. |
Páginas: |
3 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CNPGC. |
Conteúdo: |
Várias técnicas para diminuir perdas na semeadura devido à fatores como déficit hídrico, competição com plantas daninhas, baixa qualidade fisiológica das sementes estão sendo desenvolvidas. A curva de absorção de água por sementes de soja, está relacionada tanto aos estudos de impermeabilidade do tegumento, como na determinação da duração de tratamentos pré-germinativos com reguladores vegetais, condicionamento osmótico e pré-hidratação. Para a utilização dessas técnicas é imprescindível o estudo da absorção de água pelas sementes, sendo este o objetivo neste trabalho. Utilizando procedências diferentes de uma mesma cultivar de soja submeteu-se as sementes à imersão em água destilada, para estabelecimento da curva de embebição. As sementes procedentes da empresa B absorveram maior quantidade de água e a maior velocidade de absorção de água se deu nas quatro primeiras horas após o início da imersão. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Campo Grande; Mato Grosso do Sul; Qualidade fisiológica; Sementes; Soybean. |
Thesagro: |
Absorção; Glycine Max; Imersão; Soja. |
Thesaurus Nal: |
absorption; Brazil; seed treatment; seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01937naa a2200349 a 4500 001 1326490 005 2008-07-03 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBRAUNER, P. A. 245 $aAbsorção de água por sementes de soja no método de imersão em água destilada. 260 $c2007 300 $a3 p.$c1 CD-ROM. 500 $aCNPGC. 520 $aVárias técnicas para diminuir perdas na semeadura devido à fatores como déficit hídrico, competição com plantas daninhas, baixa qualidade fisiológica das sementes estão sendo desenvolvidas. A curva de absorção de água por sementes de soja, está relacionada tanto aos estudos de impermeabilidade do tegumento, como na determinação da duração de tratamentos pré-germinativos com reguladores vegetais, condicionamento osmótico e pré-hidratação. Para a utilização dessas técnicas é imprescindível o estudo da absorção de água pelas sementes, sendo este o objetivo neste trabalho. Utilizando procedências diferentes de uma mesma cultivar de soja submeteu-se as sementes à imersão em água destilada, para estabelecimento da curva de embebição. As sementes procedentes da empresa B absorveram maior quantidade de água e a maior velocidade de absorção de água se deu nas quatro primeiras horas após o início da imersão. 650 $aabsorption 650 $aBrazil 650 $aseed treatment 650 $aseeds 650 $aAbsorção 650 $aGlycine Max 650 $aImersão 650 $aSoja 653 $aBrasil 653 $aCampo Grande 653 $aMato Grosso do Sul 653 $aQualidade fisiológica 653 $aSementes 653 $aSoybean 700 1 $aRODRIGUES, A. P. D. C. 700 1 $aLAURA, V. A. 700 1 $aFREITAS, M. E. de 773 $tIn: SEMINÁRIO INTERNO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UNIDERP, 2., 2007, Campo Grande, MS. Anais... Campo Grande, MS: Ed. da UNIDERP, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/10/2018 |
Data da última atualização: |
08/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RIBOLDI, L. B.; ARAÚJO, S. H. da C.; MURCIA, J. A. G.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, P. R. de C e. |
Afiliação: |
LUCAS BAIOCHI RIBOLDI, ESALQ; SABRINA HELENA DA CRUZ ARAÚJO, ESALQ; JULIAN ALEJANDRO GIRALDO MURCIA, ESALQ; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; PAULO ROBERTO DE CAMARGO E CASTRO, ESALQ. |
Título: |
Abscisic acid (ABA) and 24-epibrassinolide regulate blossom-end rot (BER) development in tomato fruit under Ca2+ deficiency. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 12, n. 9, p. 1440-1446, 2018. |
ISSN: |
1835-2707 |
DOI: |
10.21475/ajcs.18.12.09.PNE1106 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Calcium (Ca2+) is an essential macronutrient in plants, and low concentrations of this nutrient may result in development of a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in tomato. Hormones can regulate the accumulation of Ca2+ and, consequently, fruit susceptibilities to BER. The objective of this study was to evaluate the effect of gibberellin (GA), abscisic acid (ABA), and 24-epibrassinolide (EBL) on Ca2+ accumulation and BER incidence in tomato. The ?Tyna c.v? tomato plants were sprayed biweekly, during anthesis, with water (control), GA (28.9 ?mol L-1), ABA (90.8 ?mol L-1and 136.2 ?mol L-1), EBL (0.01 ?mol L-1 and 0.1 ?mol L-1). Treatments were applied until the physiological maturity of fruits of the first raceme in a completely randomized design and then, the following evaluations were performed: percentage of BER, growth evaluations, Ca2+ contents, physicalchemical parameters in fruits, stomatal conductance and transpiration. ABA and EBL treatments reduced BER incidence in a range of 6.6 to 9.0 %. The bioregulators used had no effect on plant growth, fruit diameter, length, or color. However, application of GA and EBL reduced titratable acidity and, the first also reduced soluble solids content in the fruit. All treatments, except GA treatment, increased Ca2+ contents in the fruits, when compared with the control. The highest fruit Ca2+ content was observed in plants treated with 0.01 ?mol L-1 of EBL. According to our results, ABA and EBL increased Ca2+ concentrations and decreased BER incidence and thus there is a great potential for their use in agriculture in tomato fruit. MenosCalcium (Ca2+) is an essential macronutrient in plants, and low concentrations of this nutrient may result in development of a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in tomato. Hormones can regulate the accumulation of Ca2+ and, consequently, fruit susceptibilities to BER. The objective of this study was to evaluate the effect of gibberellin (GA), abscisic acid (ABA), and 24-epibrassinolide (EBL) on Ca2+ accumulation and BER incidence in tomato. The ?Tyna c.v? tomato plants were sprayed biweekly, during anthesis, with water (control), GA (28.9 ?mol L-1), ABA (90.8 ?mol L-1and 136.2 ?mol L-1), EBL (0.01 ?mol L-1 and 0.1 ?mol L-1). Treatments were applied until the physiological maturity of fruits of the first raceme in a completely randomized design and then, the following evaluations were performed: percentage of BER, growth evaluations, Ca2+ contents, physicalchemical parameters in fruits, stomatal conductance and transpiration. ABA and EBL treatments reduced BER incidence in a range of 6.6 to 9.0 %. The bioregulators used had no effect on plant growth, fruit diameter, length, or color. However, application of GA and EBL reduced titratable acidity and, the first also reduced soluble solids content in the fruit. All treatments, except GA treatment, increased Ca2+ contents in the fruits, when compared with the control. The highest fruit Ca2+ content was observed in plants treated with 0.01 ?mol L-1 of EBL. According to our results, ABA and EBL increased Ca2+ co... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acidez titulável; Balanço de cálcio; Biorregulador; Blossom-end rot; Condutância estomática; Podridão-da-flor; Transpiração. |
Thesagro: |
Fisiologia Vegetal; Tomate. |
Thesaurus NAL: |
Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02601naa a2200313 a 4500 001 2097020 005 2018-10-08 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2707 024 7 $a10.21475/ajcs.18.12.09.PNE1106$2DOI 100 1 $aRIBOLDI, L. B. 245 $aAbscisic acid (ABA) and 24-epibrassinolide regulate blossom-end rot (BER) development in tomato fruit under Ca2+ deficiency.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aCalcium (Ca2+) is an essential macronutrient in plants, and low concentrations of this nutrient may result in development of a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in tomato. Hormones can regulate the accumulation of Ca2+ and, consequently, fruit susceptibilities to BER. The objective of this study was to evaluate the effect of gibberellin (GA), abscisic acid (ABA), and 24-epibrassinolide (EBL) on Ca2+ accumulation and BER incidence in tomato. The ?Tyna c.v? tomato plants were sprayed biweekly, during anthesis, with water (control), GA (28.9 ?mol L-1), ABA (90.8 ?mol L-1and 136.2 ?mol L-1), EBL (0.01 ?mol L-1 and 0.1 ?mol L-1). Treatments were applied until the physiological maturity of fruits of the first raceme in a completely randomized design and then, the following evaluations were performed: percentage of BER, growth evaluations, Ca2+ contents, physicalchemical parameters in fruits, stomatal conductance and transpiration. ABA and EBL treatments reduced BER incidence in a range of 6.6 to 9.0 %. The bioregulators used had no effect on plant growth, fruit diameter, length, or color. However, application of GA and EBL reduced titratable acidity and, the first also reduced soluble solids content in the fruit. All treatments, except GA treatment, increased Ca2+ contents in the fruits, when compared with the control. The highest fruit Ca2+ content was observed in plants treated with 0.01 ?mol L-1 of EBL. According to our results, ABA and EBL increased Ca2+ concentrations and decreased BER incidence and thus there is a great potential for their use in agriculture in tomato fruit. 650 $aTomatoes 650 $aFisiologia Vegetal 650 $aTomate 653 $aAcidez titulável 653 $aBalanço de cálcio 653 $aBiorregulador 653 $aBlossom-end rot 653 $aCondutância estomática 653 $aPodridão-da-flor 653 $aTranspiração 700 1 $aARAÚJO, S. H. da C. 700 1 $aMURCIA, J. A. G. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aCASTRO, P. R. de C e 773 $tAustralian Journal of Crop Science$gv. 12, n. 9, p. 1440-1446, 2018.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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