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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
25/03/2025 |
Data da última atualização: |
25/03/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MABASSO, G. A.; RESENDE, O.; SOUZA, D. G.; SIMEONE, M. L. F.; RODRIGUES, A. A.; ALMEIDA, A. B. de; BESSA, J. F. V.; CELIA, J. A.; SIQUEIRA, V. C. |
Afiliação: |
GERALDO ACACIO MABASSO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; OSVALDO RESENDE, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; DIENE GONÇALVES SOUZA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; ARTHUR ALMEIDA RODRIGUES, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; ADRIELLE BORGES DE ALMEIDA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; JAQUELINE FERREIRA VIEIRA BESSA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; JULIANA APARECIDA CELIA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; VALDINEY CAMBUY SIQUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS. |
Título: |
Physicochemical properties, structural analysis and CO2 concentrations of corn grains stored under different conditions |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Stored Products Research, v. 112, 102634, 2025. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jspr.2025.102634 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effects of storage conditions (hermetic and non-hermetic), initial moisture content (14, 16, and 18 % wb), and storage time (0, 30, 60, 90, and 120 days) on corn grains quality. During the storage period, the concentration of CO2, temperature, relative humidity, proximal composition, dry matter loss, starch, and insect damage were evaluated. The BRS284 corn grains were harvested and stored with an initial moisture content of 18, 16, and 14 % wb. The [CO2], temperature, and relative humidity were monitored by sensors in grain mass and ambient air for up to 120 days, at 1-h intervals. The results indicated increases in [CO2], temperature, and relative humidity in the grain mass, with increased storage time and higher moisture content. The rates of dry matter loss increased for both conditions, more intense for non-hermetic storage, no insect was observed in grains stored hermetically. The ether extract and protein contents decreased with rising moisture content and storage time, while starch granules tended to compact with increasing moisture content. |
Palavras-Chave: |
Composição proximal. |
Thesagro: |
Dióxido de Carbono; Microscopia Eletrônica; Milho; Produto Armazenado; Propriedade Físico-Química. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02054naa a2200301 a 4500 001 2174180 005 2025-03-25 008 2025 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jspr.2025.102634$2DOI 100 1 $aMABASSO, G. A. 245 $aPhysicochemical properties, structural analysis and CO2 concentrations of corn grains stored under different conditions$h[electronic resource] 260 $c2025 520 $aThis study aimed to evaluate the effects of storage conditions (hermetic and non-hermetic), initial moisture content (14, 16, and 18 % wb), and storage time (0, 30, 60, 90, and 120 days) on corn grains quality. During the storage period, the concentration of CO2, temperature, relative humidity, proximal composition, dry matter loss, starch, and insect damage were evaluated. The BRS284 corn grains were harvested and stored with an initial moisture content of 18, 16, and 14 % wb. The [CO2], temperature, and relative humidity were monitored by sensors in grain mass and ambient air for up to 120 days, at 1-h intervals. The results indicated increases in [CO2], temperature, and relative humidity in the grain mass, with increased storage time and higher moisture content. The rates of dry matter loss increased for both conditions, more intense for non-hermetic storage, no insect was observed in grains stored hermetically. The ether extract and protein contents decreased with rising moisture content and storage time, while starch granules tended to compact with increasing moisture content. 650 $aDióxido de Carbono 650 $aMicroscopia Eletrônica 650 $aMilho 650 $aProduto Armazenado 650 $aPropriedade Físico-Química 653 $aComposição proximal 700 1 $aRESENDE, O. 700 1 $aSOUZA, D. G. 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 700 1 $aRODRIGUES, A. A. 700 1 $aALMEIDA, A. B. de 700 1 $aBESSA, J. F. V. 700 1 $aCELIA, J. A. 700 1 $aSIQUEIRA, V. C. 773 $tJournal of Stored Products Research$gv. 112, 102634, 2025.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registros recuperados : 72 | |
9. |  | OLIVEIRA, J. C. G.; ALCOFORADO FILHO, F. G.; TEIXEIRA, G. A.; FREIRE, F. M. T. Identificacao de especies forrageiras em pastagens nativas dos municipios de Jaicos, Valenca do Piaui e Oeiras-PI. In: REUNIAO DE PESQUISA DO CCA, 1., 1990, Teresina. Resumos.... Teresina: UFPI, 1990, p. 76.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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10. |  | OLIVEIRA, V. R.; FREIRE, F. M.; VENTURIN, R.; CARRIJO, O. A.; MACARENHAS, M. H. T. Caracterização física de substratos para a produção de hortaliças. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 287, jul. 2003. Suplemento 1.Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. |  | OLIVEIRA, V. R.; FREIRE, F. M.; VENTURIM, R.; CARRIJO, O. A.; MACARENHAS, M. H. T. Caracterização química de substratos para a produção de hortaliças Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 288, jul. 2003. Suplemento 1.Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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13. |  | VENEGAS, V. H. A.; FREIRE, F. M.; GUIMARÃES, P. T. G. Concentrações Relativas Ótimas de Nitrogênio, Fósforo e Enxofre, na Adubação do Cafeeiro, Num Latossolo Vermelho-Escuro de Machado-MG. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.22, n.2, p. 145-152, fev. 1987.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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15. |  | FREIRE, F. M.; FRANCA, G. E. de; ALVAREZ V. V. H.; VASCONCELLOS, C. A. Distribuição de amostras simples na amostragem de solo em área com adubação fosfatada no sulco de plantio. In: REUNIAO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 24.; REUNIAO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 8.; SIMPOSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 6.; REUNIAO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 3., 2000, Santa Maria, RS. Biodinâmica do solo: guia do congressista. [Viçosa, MG]: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo; [São Paulo]: Sociedade Brasileira de Microbiologia; Santa Maria, RS: Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos, 2000. Fertbio 2000. p. 163.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. |  | ALVARENGA, R. C.; FREIRE, F. M.; RODRIGUES, J. A. S.; KONZEN, E. A. Rebrota de sorgo forrageiro fertilizado com dejetos de bovinos e adubo químico. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 25.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 1., 2004, Cuiabá, MT. Da agricultura familiar ao agronegócio: tecnologia, competitividade e sustentabilidade: [resumos expandidos]. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Cuiabá: Empaer, 2004. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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