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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
15/12/2009 |
Data da última atualização: |
01/02/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
MACHADO, G. da S.; PEIXOTO, C. P.; RANGEL, M. A. S.; BORGES, V. P.; BLOISI, A. M.; BLOISI, L. F. M.; SILVA, A. L. L. |
Afiliação: |
Gisele da Silva Machado, UFRB; Clóvis Pereira Peixoto, UFRB; Marco Antônio Sedrez Rangel, CNPMF; Viviane Peixoto Borges, UFRB; Alfredo Melgaço Bloisi, UFRB; Luis Fernando Melgaço Bloisi, UFRB; André Luis Lordelo Silva, UFRB. |
Título: |
Adaptação de genótipos de soja hortaliça no Município de Cruz das Almas-BA. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 2., 2009, Curitiba. Agricultura familiar e camponesa: experiências passadas e presentes construindo um futuro sustentável: [anais...]. Curitiba: ABA: SOCLA, 2009. p. 3493-3497. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
pdf 3754. |
Conteúdo: |
Objetivo avaliar genótipos de soja-hortaliça nas condições de Cruz das Almas - BA. O
ensaio foi conduzido na área experimental da Universidade Federal do Recôncavo da
Bahia com os materiais: JLM17, JLM18, JLM19, JLM27, BR94 e BRS155. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados cm cinco tratamentos e cinco repetições. O genótipo BR 94 apresentou maior altura de planta e juntamente com o JLM17 a maior inserção da altura da vagem. Para nº de folhas o JLM17, 18 e 19 foram superiores aos demais. Os genótipos JLM17, 18 e 27 apresentaram maior nº de vagens por planta e o JLM 27 obteve maior peso na massa de mil grãos. Não houve diferenças significativas para diâmetro, nº de vagem, nº de grãos por planta e para o rendimento. |
Palavras-Chave: |
Característica agronômica; Glycine max L; Grão verde; Valor funcional. |
Thesagro: |
Valor Nutritivo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01727naa a2200265 a 4500 001 1656421 005 2010-02-01 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMACHADO, G. da S. 245 $aAdaptação de genótipos de soja hortaliça no Município de Cruz das Almas-BA. 260 $c2009 500 $apdf 3754. 520 $aObjetivo avaliar genótipos de soja-hortaliça nas condições de Cruz das Almas - BA. O ensaio foi conduzido na área experimental da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia com os materiais: JLM17, JLM18, JLM19, JLM27, BR94 e BRS155. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados cm cinco tratamentos e cinco repetições. O genótipo BR 94 apresentou maior altura de planta e juntamente com o JLM17 a maior inserção da altura da vagem. Para nº de folhas o JLM17, 18 e 19 foram superiores aos demais. Os genótipos JLM17, 18 e 27 apresentaram maior nº de vagens por planta e o JLM 27 obteve maior peso na massa de mil grãos. Não houve diferenças significativas para diâmetro, nº de vagem, nº de grãos por planta e para o rendimento. 650 $aValor Nutritivo 653 $aCaracterística agronômica 653 $aGlycine max L 653 $aGrão verde 653 $aValor funcional 700 1 $aPEIXOTO, C. P. 700 1 $aRANGEL, M. A. S. 700 1 $aBORGES, V. P. 700 1 $aBLOISI, A. M. 700 1 $aBLOISI, L. F. M. 700 1 $aSILVA, A. L. L. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 2., 2009, Curitiba. Agricultura familiar e camponesa: experiências passadas e presentes construindo um futuro sustentável: [anais...]. Curitiba: ABA: SOCLA, 2009. p. 3493-3497. 1 CD-ROM.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
20/05/2014 |
Data da última atualização: |
11/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
ZARATE, E.; ALDAYA, M. M.; CHICO, D.; PAHLOW, M.; FLACHSBARTH, I.; FRANCO, G.; ZHANG, G.; GARRIDO, A.; KUROIWA, J. M.; PALHARES, J. C. P.; ARÉVALO URIBE, D.; MEKONNEN, M.; SORIANO, B.; THUY, L.; CASTRO, L. F. |
Afiliação: |
ERIKA ZÁRATE; MAITE M. ALDAYA; DANIEL CHICO; MARKUS PAHLOW; INSA FLACHSBARTH; GABRIELA FRANCO; GUOPING ZHANG; ALBERTO GARRIDO; JULIO M. KUROIWA; JULIO CESAR PASCALE PALHARES, CPPSE; DIEGO ARÉVALO URIBE; MESFIN MEKONNEN; BARBARA SORIANO; LAURENS THUY; LUIS F. CASTRO. |
Título: |
Water and agriculture. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: WILLAARTS, B. A; GARRIDO, A.; LLAMAS, M. R. (Ed.). Water for Food and Wellbeing in Latin America and the Caribbean. Social and Environmental Implications for a Globalized Economy. Oxon: Routledge, 2014. cap. 7 |
Páginas: |
p. 177-212. |
ISBN: |
9781315883137 |
DOI: |
https://doi.org/10.4324/9781315883137 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This chapter shows the strong links between water, agriculture and the economy in Latin America and Caribbean (LAC). Both green and blue water are vital for LAC's economies and for its food security. Awareness of LAC's virtual water trade volumes and water footprints alone will not solve the local or global water problems. However, the awareness gained increases the likelihood that optimized water allocation decisions, which consider the hydrological and economical aspects of water resources, are made. ? Agriculture is a significant economic sector for many LAC countries with some being major world players in the agricultural commodities world markets, such is the case for Brazil and Argentina who contribute to 13% of the global green water export. At the micro level, agriculture still plays a significant role for the food security of the population. ? The consumptive water use of agricultural production was on average 1,057Gm 3 / yr for the period 1996?2005; of which, 95% corresponds to the green water footprint, whereas 5% refers to the blue component. This indicates that LAC relies heavily on green water for agricultural production, i.e. rain-fed agriculture. ? Maize is a fundamental crop in Argentina, Brazil, Chile, Mexico and Peru, representing 15% of the total agricultural blue and green water footprint (773,408hm 3 /yr) and contributing to 35% of the agricultural nitrogen pollution, estimated as grey water footprint, in Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Mexico and Peru. Only in Mexico, maize contributes 60% of the agricultural grey water footprint. ? Grazing represents 24% of the total green water footprint of agriculture in these countries. The blue water consumption by the animal water supply is very significant in Argentina, Brazil, Chile, Mexico and Peru, which amounts to 13% (38,825hm 3 /yr) of the total consumption. MenosThis chapter shows the strong links between water, agriculture and the economy in Latin America and Caribbean (LAC). Both green and blue water are vital for LAC's economies and for its food security. Awareness of LAC's virtual water trade volumes and water footprints alone will not solve the local or global water problems. However, the awareness gained increases the likelihood that optimized water allocation decisions, which consider the hydrological and economical aspects of water resources, are made. ? Agriculture is a significant economic sector for many LAC countries with some being major world players in the agricultural commodities world markets, such is the case for Brazil and Argentina who contribute to 13% of the global green water export. At the micro level, agriculture still plays a significant role for the food security of the population. ? The consumptive water use of agricultural production was on average 1,057Gm 3 / yr for the period 1996?2005; of which, 95% corresponds to the green water footprint, whereas 5% refers to the blue component. This indicates that LAC relies heavily on green water for agricultural production, i.e. rain-fed agriculture. ? Maize is a fundamental crop in Argentina, Brazil, Chile, Mexico and Peru, representing 15% of the total agricultural blue and green water footprint (773,408hm 3 /yr) and contributing to 35% of the agricultural nitrogen pollution, estimated as grey water footprint, in Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Mexico and P... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
agriculture; water. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02917naa a2200349 a 4500 001 1986638 005 2023-05-11 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a9781315883137 024 7 $ahttps://doi.org/10.4324/9781315883137$2DOI 100 1 $aZARATE, E. 245 $aWater and agriculture.$h[electronic resource] 260 $c2014 300 $ap. 177-212. 520 $aThis chapter shows the strong links between water, agriculture and the economy in Latin America and Caribbean (LAC). Both green and blue water are vital for LAC's economies and for its food security. Awareness of LAC's virtual water trade volumes and water footprints alone will not solve the local or global water problems. However, the awareness gained increases the likelihood that optimized water allocation decisions, which consider the hydrological and economical aspects of water resources, are made. ? Agriculture is a significant economic sector for many LAC countries with some being major world players in the agricultural commodities world markets, such is the case for Brazil and Argentina who contribute to 13% of the global green water export. At the micro level, agriculture still plays a significant role for the food security of the population. ? The consumptive water use of agricultural production was on average 1,057Gm 3 / yr for the period 1996?2005; of which, 95% corresponds to the green water footprint, whereas 5% refers to the blue component. This indicates that LAC relies heavily on green water for agricultural production, i.e. rain-fed agriculture. ? Maize is a fundamental crop in Argentina, Brazil, Chile, Mexico and Peru, representing 15% of the total agricultural blue and green water footprint (773,408hm 3 /yr) and contributing to 35% of the agricultural nitrogen pollution, estimated as grey water footprint, in Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Mexico and Peru. Only in Mexico, maize contributes 60% of the agricultural grey water footprint. ? Grazing represents 24% of the total green water footprint of agriculture in these countries. The blue water consumption by the animal water supply is very significant in Argentina, Brazil, Chile, Mexico and Peru, which amounts to 13% (38,825hm 3 /yr) of the total consumption. 650 $aagriculture 650 $awater 700 1 $aALDAYA, M. M. 700 1 $aCHICO, D. 700 1 $aPAHLOW, M. 700 1 $aFLACHSBARTH, I. 700 1 $aFRANCO, G. 700 1 $aZHANG, G. 700 1 $aGARRIDO, A. 700 1 $aKUROIWA, J. M. 700 1 $aPALHARES, J. C. P. 700 1 $aARÉVALO URIBE, D. 700 1 $aMEKONNEN, M. 700 1 $aSORIANO, B. 700 1 $aTHUY, L. 700 1 $aCASTRO, L. F. 773 $tIn: WILLAARTS, B. A; GARRIDO, A.; LLAMAS, M. R. (Ed.). Water for Food and Wellbeing in Latin America and the Caribbean. Social and Environmental Implications for a Globalized Economy. Oxon: Routledge, 2014. cap. 7
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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