|
|
Registros recuperados : 8 | |
1. | | CARMONA, P. A. O.; GHISELLI, G.; OLIVEIRA, M. E. C.; FRANÇA, L. F. de; MENDONCA, S. Qualidade de extrato de carotenoides obtido a partir das fibras da prensagem de dendê híbrido BRS-Manicoré (Elaeis spp.) com dióxido de carbono supercrítico. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 130-132 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
3. | | MOURÃO JUNIOR, M.; VASCONCELOS, M. A. M. de; ABREU, L. F.; OLIVEIRA, M. E. C.; VENTURIERI, A.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; FRANÇA, L. F. de. Classificação e ordenação de tucumã (Astrocayum vulgare, Martius), espécie com potencial para agroenergia. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 3., 2009, Brasília, DF. Artigos técnicos-científicos. Brasília, DF: MCT: MBC, 2009. v. 3, p. 445-446. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
4. | | VASCONCELOS, M. A. M. de; VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, M. E. C.; YARED, G. F. G.; LANZOTTI, C. R.; FRANÇA, L. F. de. Utilização de redes neurais na determinação de blends de matérias-primas utilizadas para produção de biodiesel. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 1., 2008, Brasília, DF. Comunicações Selecionadas. Brasília, DF: Embrapa, 2008. Não paginado. Disponível também online. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
5. | | CARMONA, P. A. O.; GARCIA, L. C.; RIBEIRO, J. A. de A.; VALADARES, L. F.; MARÇAL, A. de F.; FRANÇA, L. F. de; MENDONCA, S. Effect of solids content and spray-drying operating conditions on the carotenoids microencapsulation from pressed palm fiber oil extracted with supercritical CO2. Food and Bioprocess Technology, v. 11, p. 1703-1718, 2018. p. 1703-1718 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
6. | | VENTURIERI, A.; VASCONCELOS, M. A. M. de; NASCIMENTO, N. C. C. do; OLIVEIRA, M. E. C.; MOURÃO JUNIOR, M.; FRANÇA, L. F. de. Mapeamento e caracterização das regiões paraenses com ocorrência de oleaginosas nativas e potencial para a produção de óleo vegetal. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 3., 2009, Brasília, DF. Artigos técnicos-científicos. Brasília, DF: MCT: MBC, 2009. v. 3, p. 919-920. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
7. | | PEREIRA, A. M.; COSTA, J. F. A.; SOUZA, L. do S. S. de; MACHADO, N. T.; CORRÊA, N. C. F.; FRANÇA, L. F. de. Produção de biodiesel a partir do óleo de andiroba (Carapa guianensis AUBL.) através do processo de transesterificação por via etanólica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009. Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica – anais. Lavras: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
8. | | VASCONCELOS, M. A. M. de; MOURÃO JUNIOR, M.; ABREU, L. F.; OLIVEIRA, M. E. C.; VENTURIERI, A.; SANTANA, M. de F. S. de; CUNHA, R. L.; FRANÇA, L. F. de. Definição de classes para teor de óleo em tucumã do Pará (Astrocarium vulgare, Martius), espécie nativa com potencial para agroenergia. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 3., 2009, Brasília, DF. Artigos técnicos-científicos. Brasília, DF: MCT: MBC, 2009. v. 3, p. 169-170. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
Registros recuperados : 8 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
11/07/2018 |
Data da última atualização: |
20/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CARMONA, P. A. O.; GARCIA, L. C.; RIBEIRO, J. A. de A.; VALADARES, L. F.; MARÇAL, A. de F.; FRANÇA, L. F. de; MENDONCA, S. |
Afiliação: |
PAULA ANDREA OSORIO CARMONA; LORENA COSTA GARCIA CALSING, CNPAE; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; LEONARDO FONSECA VALADARES, CNPAE; ADRIANO DE FIGUEIREDO MARÇAL; LUIZ FERREIRA DE FRANÇA; SIMONE MENDONCA, CNPAE. |
Título: |
Effect of solids content and spray-drying operating conditions on the carotenoids microencapsulation from pressed palm fiber oil extracted with supercritical CO2. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food and Bioprocess Technology, v. 11, p. 1703-1718, 2018. |
Páginas: |
p. 1703-1718 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11947-018-2132-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Carotenoids were extracted from pressed palm fiber using supercritical CO2 and microencapsulated by spray-drying with gum Arabic. Twenty-eight tests were made. Emulsions were characterized with respect to droplet size and viscosity. The effects of solid content and spray-drying conditions on moisture, hygroscopicity, microencapsulation efficiency, and powder lipid oxidation were investigated. Particles produced at optimized process (35% of solids, feed flow of 26%, temperature of 166 °C, and atomization air flow of 40 mm) were evaluated for major carotenoids identification and fatty acid profile. Higher solid content led to higher encapsulation efficiency and lower lipid oxidation, which was related to the higher emulsion viscosity and lower droplet size. Increasing atomization air flow and temperature resulted in higher lipid oxidation. Moisture increased and higroscopicity decreased when higher feed flow and lower temperature were used. Microparticles presented high content of monounsaturated fatty acids, ?-, ?-, and (9Z)-?-carotene and reflected the composition of un-encapsulated oil. |
Palavras-Chave: |
Emulsion properties; Microencapsulation efficiency; Pressed palm fiber oil; Spray dryer parameters. |
Thesaurus NAL: |
Carotenoids; Peroxide value. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02084naa a2200289 a 4500 001 2093180 005 2021-04-20 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11947-018-2132-3$2DOI 100 1 $aCARMONA, P. A. O. 245 $aEffect of solids content and spray-drying operating conditions on the carotenoids microencapsulation from pressed palm fiber oil extracted with supercritical CO2.$h[electronic resource] 260 $c2018 300 $ap. 1703-1718 520 $aCarotenoids were extracted from pressed palm fiber using supercritical CO2 and microencapsulated by spray-drying with gum Arabic. Twenty-eight tests were made. Emulsions were characterized with respect to droplet size and viscosity. The effects of solid content and spray-drying conditions on moisture, hygroscopicity, microencapsulation efficiency, and powder lipid oxidation were investigated. Particles produced at optimized process (35% of solids, feed flow of 26%, temperature of 166 °C, and atomization air flow of 40 mm) were evaluated for major carotenoids identification and fatty acid profile. Higher solid content led to higher encapsulation efficiency and lower lipid oxidation, which was related to the higher emulsion viscosity and lower droplet size. Increasing atomization air flow and temperature resulted in higher lipid oxidation. Moisture increased and higroscopicity decreased when higher feed flow and lower temperature were used. Microparticles presented high content of monounsaturated fatty acids, ?-, ?-, and (9Z)-?-carotene and reflected the composition of un-encapsulated oil. 650 $aCarotenoids 650 $aPeroxide value 653 $aEmulsion properties 653 $aMicroencapsulation efficiency 653 $aPressed palm fiber oil 653 $aSpray dryer parameters 700 1 $aGARCIA, L. C. 700 1 $aRIBEIRO, J. A. de A. 700 1 $aVALADARES, L. F. 700 1 $aMARÇAL, A. de F. 700 1 $aFRANÇA, L. F. de 700 1 $aMENDONCA, S. 773 $tFood and Bioprocess Technology$gv. 11, p. 1703-1718, 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|