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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  12/07/1996
Data da última atualização:  20/02/2008
Autoria:  JACOMINE, P. K. T.; CASTRO FILHO, C. de; MOREIRA, M. L. C.; VASCONCELOS, T. N. N. de; LEITE SOBRINHO, J. B. P.; MENDES, A. M.; SILVA, V. da.
Título:  Guia de identificação dos pricipais solos do Estado de Mato Grosso.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.3, p. 1506-1506.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Mato Grosso; Solos.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC11878 - 1EMBPL - --631.4C749r1996.00035
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  27/08/2020
Data da última atualização:  16/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BORBA, K. R.; SPRICIGO, P. C.; AYKAS, D. P.; FOSCHINI, M. M.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Non-invasive quantification of vitamin C, citric acid, and sugar in "Valência" oranges using infrared spectroscopies.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science and Technology,v. 58, n. 2 2021.
Páginas:  731-738
ISSN:  0022-1155
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13197-020-04589-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Near (NIR) and mid (MIR) infrared spectroscopies have been studied as potential methods for non-destructive analyses of the fresh fruits quality. In this study, vitamin C, citric acid, total and reducing sugar content in ‘Valência’ oranges were evaluated using NIR and MIR spectroscopy with multivariate analysis. The spectral data were used to build up prediction models based on PLS (Partial Least Squares) regression. For vitamin C and citric acid, both NIR (r = 0.72 and 0.77, respectively) and MIR (0.81 and 0.91, respectively) resulted in feasible models. For sugars determination the two techniques presented a strong correlation between the reference values and analytical signals, with low RMSEP and r > 0.70 (NIR: sucrose RMSEP = 12.2 and r = 0.75; glucose RMSEP = 6.77 and r = 0.82; fructose RMSEP = 5.07 and r = 0.81; total sugar RMSEP = 12.1 and r = 0.80; reducing sugar RMSEP = 20.32 and r = 0.82; MIR: sucrose RMSEP = 9.47 and r = 0.80; glucose RMSEP = 6.70 and r = 0.82; fructose RMSEP = 5.20 and r = 0.81; total sugar RMSEP = 11.72 and r = 0.81; reducing sugar RMSEP = 20.42 and r = 0.81). The models developed with MIR presented lower prediction error rates than those made with NIR. Therefore, infrared techniques show applicability to determine of orange quality parameters in a non-destructive way.
Palavras-Chave:  Intact fruit quality; MIR; NIR; Non-destructive analyses; PLS.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17571 - 1UPCAP - DDPROCI.21/042020/0061
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