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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  22/04/2014
Data da última atualização:  05/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NAKATANI, A. S.; FERNANDES, M. F.; SOUZA, R. A. de; SILVA, A. P. da; REIS-JUNIOR, F. B. dos; MENDES, I. C.; HUNGRIA, M.
Afiliação:  ANDRÉ SHIGUEYOSHI NAKATANI, Fundação Araucária - Pós-doctor; MARCELO FERREIRA FERNANDES, CPATC; ROSINEI APARECIDA DE SOUZA, IAPAR; ADRIANA PEREIRA DA SILVA, Fundação Araucária - Pós-doctor; FABIO BUENO DOS REIS JUNIOR, CPAC; IEDA DE CARVALHO MENDES, CPAC; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO.
Título:  Effects of the glyphosate-resistance gene and of herbicides applied to the soybean crop on soil microbial biomass and enzymes.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Field Crops Research, v. 162, p. 20-29, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Glyphosate, a broad-spectrum herbicide used for the non-selective control of weeds, inhibits 5-enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase, a key enzyme in the synthesis of aromatic amino acidsin the shikimic acid pathway in plants, fungi and bacteria, thus impairing the synthesis of proteinsrequired for various life processes. Soybean genetically engineered to be glyphosate resistant (GR orRoundup Ready, RR) represents the most cultivated transgenic crop globally, including Brazil. There areconcerns about the effects of RR transgenic soybean and of glyphosate on soil microbial communitiesand their functioning. Our study was designed to detect changes in soil microbial biomass-carbon (MB-C) and -nitrogen (MB-N) and in enzyme activities [beta-glucosidase (GLU) and acid phosphatase (PHO)]in a large set of field trials performed at six sites in Brazil for two cropping seasons. We evaluated theeffects of the RR transgene, glyphosate and weed management (RR soybean + glyphosate vs. conventionalsoybean + conventional herbicides), with three pairs of nearly isogenic soybean cultivars evaluated persite. Soils were sampled from the 0?10 cm layer, between cropped lines, during the cropping seasons2004/2005 and 2005/2006, at the R2 stage of soybean growth. Univariate and contrast analyses wereperformed in addition to multivariate analyses including all four microbial variables, and denominatedas soil microbial variables (SMV). In general, microbial parameters and SMV were not affected by... Mostrar Tudo
Thesagro:  Soja.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101304/1/nakatani.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35123 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  30/12/2014
Data da última atualização:  30/12/2014
Autoria:  FOREST, R.; FOREST, M.; COSTA, J. S. da; RUVIARO, C. F.
Afiliação:  RAFAEL FOREST; MARLENE FOREST; JAQUELINE SEVERINO DA COSTA; CLANDIO FAVARINI RUVIARO.
Título:  Segurança alimentar e sua relação com a expansão do programa de biocombustíveis.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Revista de Política Agrícola, Brasília, DF. v. 23, n. 3, p. 99-111, jul/ago. 2014.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O Brasil é considerado um dos maiores produtores de alimentos, consequência da sua grande extensão territorial e do desenvolvimento de pesquisas de inovação tecnológica no setor agrícola. Contudo, o avanço da monocultura da cana-de-açúcar tem-se intensificado em virtude da relevância que a produção dos biocombustíveis vem ganhando no mercado brasileiro. Com isso, surge uma preocupação em torno do uso da terra, mais especificamente sobre a substituição da produção de alimentos por bioenergia. Por isso, o objetivo deste artigo é verificar se existe substituição da produção de alimentos pela produção de bioenergia, além de verificar se existe mudança na estrutura fundiária nos municípios de Mato Grosso do Sul. A metodologia utilizada foi o shift-share. O estudo apontou que, apesar de haver expansão da cultura de cana-de-açúcar em Mato Grosso do Sul, ela é relativamente pequena se comparada com outros cultivos e não pode ser considerada um dos principais motivos do efeito substituição dos produtos alimentares.
Palavras-Chave:  Matriz energética; Substituição da produção; Uso do solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114659/1/Seguranca-alimentar.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE57132 - 1UPEAP - PP338.105P454
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