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Registros recuperados : 54 | |
18. | | GUIOTOKU, M.; HANSEL, F. A.; TAVERNA, L.; WENDLING, I.; MAGALHÃES, W. L. E. Análise sensorial de erva-mate (Ilex paraguariensis St. Hill) utilizando quimiometria e espectroscopia de infravermelho próximo (NIR). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 29., 2006, Águas de Lindóia, SP. Anais. Águas de Lindóia: SBQ, 2006. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 54 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
28/03/2005 |
Data da última atualização: |
28/03/2005 |
Autoria: |
BORATO, C. E.; FIRMINO, A.; ALMEIDA, T. A. S.; RIUL JÚNIOR, A.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C. |
Título: |
Uso de polímeros condutores em língua eletrônica para a análise de vinhos e cafés. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE POLÍMEROS. 7., nov. 2003., Belo Horizonte, MG. Anais... São Carlos: Associação Brasileira de Polímeros, 2003. p. 421-422. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
An electronic tongue comprising a polyaniline derivative (POEA) and sulphonated lignin in different supra-molecular architectures was used in the evaluation of coffee and wine samples. Three sensing units were dipped into the liquids, furnishing remarkable results that are in good agreement with the opinion of specialists. The sensor could detect subtle differences in wines from the same grape and vintage, but from distinct wine makers, due to a standard process adopted by one of them. In addition, the device can group coffee samples in distinct clusters, regarding to their quality, as much as in the same way they were previously classified by professionals. |
Palavras-Chave: |
Filmes ultrafinos; Polímeros condutores; Sensor; Unidades sensoriais. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01422naa a2200229 a 4500 001 1028881 005 2005-03-28 008 2003 bl --- 0-- u #d 100 1 $aBORATO, C. E. 245 $aUso de polímeros condutores em língua eletrônica para a análise de vinhos e cafés. 260 $c2003 520 $aAn electronic tongue comprising a polyaniline derivative (POEA) and sulphonated lignin in different supra-molecular architectures was used in the evaluation of coffee and wine samples. Three sensing units were dipped into the liquids, furnishing remarkable results that are in good agreement with the opinion of specialists. The sensor could detect subtle differences in wines from the same grape and vintage, but from distinct wine makers, due to a standard process adopted by one of them. In addition, the device can group coffee samples in distinct clusters, regarding to their quality, as much as in the same way they were previously classified by professionals. 653 $aFilmes ultrafinos 653 $aPolímeros condutores 653 $aSensor 653 $aUnidades sensoriais 700 1 $aFIRMINO, A. 700 1 $aALMEIDA, T. A. S. 700 1 $aRIUL JÚNIOR, A. 700 1 $aFONSECA, F. J. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE POLÍMEROS. 7., nov. 2003., Belo Horizonte, MG. Anais... São Carlos: Associação Brasileira de Polímeros, 2003. p. 421-422.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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