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Registros recuperados : 184 | |
41. | | FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R.; BARBOSA, V.; MAULVAULT, A. L.; ANACLETO, P.; CAMACHO, C.; BANDARRA, N.; MARQUES, A. Bioaccessibility of metals in seafood: risk to human health. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD DIGESTION, 6., 2019, Granada. Proceedings... Granada: INFOGEST, 2019. p. 179. Poster 378/110. 2 a 4 de abril de 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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42. | | FOGACA, F. H. dos S.; MARQUES, A.; ALVES, R. N.; BARBOSA, V. L.; ANACLETO, P.; CARVALHO, M. L. A bioacessibilidade como ferramenta para avaliação dos riscos associados ao consumo de pescado. In: SILVA-MATOS, R. R. S.; MORAES, L. F.; SILVA, F. L. de (org.). Desenvolvimento da pesquisa científica, tecnologia e inovação na agronomia. Ponta Grossa, PR: Atena, 2022. v. 2, cap. 1, p. 1-14. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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43. | | ARAUJO, T.; FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R.; BARBOSA, V.; ANACLETO, P.; MAULVAULT, A. L.; MARQUES, A. Bioacessibilidade do mercúrio em pescado. In: ENCONTRO PIAUIENSE DE QUÍMICA E INOVAÇÃO, 1., 2018, Parnaíba. UFPI, 2018. 1 p. Pôster. EPEQUIN. 24 a 25 de maio de 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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44. | | LEGAT, A. P.; LEGAT, J. F. A.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M.; FOGACA, F. H. dos S. Conservation, use and management of marine resources and ecosystems. In: FOGAÇA, F. H. dos S.; FURTADO, A. A. L.; SILVA, C. A. da; TAVARES-DIAS; M.; ROUTLEDGE, E. A. B. (ed.). Life below water: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. cap. 3, p. 31-45. (Sustainable development goals, 14). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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45. | | LEGAT, A. P.; LEGAT, J. F. A.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M.; FOGACA, F. H. dos S. Conservação, uso e gestão de recursos e ecossistemas marinhos. In: FOGACA, F. H. dos S.; FURTADO, A. A. L.; SILVA, C. A. da; TAVARES-DIAS, M.; ROUTLEDGE, E. A. B. (Ed.). Vida na água: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. Cap. 3. E-book: il. color. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 14). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte. |
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46. | | FREITAS, S. T.; PAMPLIN, P. A. Z.; LEGAT, J. F. A.; FOGACA, F. H. dos S.; MELO, R. F. de. Conhecimento tradicional das marisqueiras de Barra Grande, área de proteção ambiental do Delta do Rio Parnaíba, Piauí, Brasil. Ambiente & Sociedade, São Paulo, v. 15, n. 2, p. 91-112, maio/ago. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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47. | | COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; MAGALHAES, J. A.; PEREIRA, R. G. de A.; FOGAÇA, F. H. dos S. Competição de clones de capim-elefante (Pennisetum purpureum) em Presidente Médici, Rondônia. PUBVET, Londrina, v. 7, n. 18, Ed. 241, Art. 1590, set. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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48. | | COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; MAGALHAES, J. A.; PEREIRA, R. G. de A.; FOGAÇA, F. H. dos S. Competição de clones de capim-elefante (Pennisetum purpureum) em Presidente Médici, Rondônia. PUBVET, Londrina, v. 7, n. 18, Ed. 241, Art. 1590, set. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba. |
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49. | | FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R. N.; AULVAULT, A. L.; BARBOSA, V. L.; BANDARRA, N.; POUSÃO, P.; MARQUES, A. Mercury in vitro bioaccessibility in seaweed (Ulva sp.): effects of cooking practices. In: SIMPÓSIO NACIONAL, 3., 2016, Lisboa. Promoção de uma alimentação saudável e segura. Lisboa: Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, 2016. SPASS 2016. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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50. | | MELLO, F. V. de; CUNHA, S.; ALONSO, M. B.; FOGACA, F. H. dos S.; FERNANDES, J.; TORRES, J. P. M. Fármacos no pescado oriundo da Baía de Sepetiba, Rio de Janeiro, Brasil. In: ENCONTRO CIENTÍFICO DA RESERVA BIOLÓGICA ESTADUAL DE GUARATIBA, 1, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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51. | | COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; FOGACA, F. H. dos S.; MAGALHAES, J. A.; SANTOS, F. J. de S. Produtividade de forragem e morfogênese de Brachiaria brizantha cv. Marandu sob níveis de nitrogênio. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 13.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 13.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 14., 2015, Porto Alegre. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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53. | | COSTA, N. de L.; OWNSEND, C. R.; FOGAÇA, F. H. dos S.; MAGALHÃES, J. A.; SANTOS, F. J. de S. Produtividade de forragem e morfogênese de Megathyrsus maximus cv. Mombaça sob níveis de desfolhação. PubVet, v.11, n.4, p.409-414, Abr., 2017. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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56. | | COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; FOGACA, F. H. dos S.; MAGALHAES, J. A.; SANTOS, F. J. de S. Rendimento de forragem e morfogênese de Brachiaria brizantha cv. Marandu sob diferentes períodos de descanso. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 13.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 13.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 14., 2015, Porto Alegre. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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57. | | COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; FOGACA, F. H. dos S.; MAGALHAES, J. A.; SANTOS, F. J. de S. Rendimento de forragem e morfogênese de Brachiaria brizantha cv. Marandu sob níveis de desfolhação. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 13.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 13.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 14., 2015, Porto Alegre. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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Registros recuperados : 184 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pantanal. Para informações adicionais entre em contato com cpap.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
19/10/2015 |
Data da última atualização: |
31/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FOGACA, F. H. dos S.; SANT'ANA, L. S.; LARA, J. A. F. de; MAIA, A. C. G.; CARNEIRO, D. J. |
Afiliação: |
FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CPAMN; LÉA SILVIA SANT'ANA, CAUNESP; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; ANA CECILIA GIACOMETTI MAIA; DALTON JOSÉ CARNEIRO, CAUNESP. |
Título: |
Restructured products from tilapia industry byproducts: the effects of tapioca starch andwashing cycles. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Food and Bioproducts Processing, v. 94, p. 482-488, 2015. |
ISSN: |
0960-3085 |
DOI: |
10.1016/j.fbp.2014.07.003 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The tilapia fileting industry generates large amounts of nutritionally significant waste material, and the recovery ofthis material is important. The manufacture of restructured products from mechanically recovered fish meat (MRFM)obtained from tilapia fileting allows the use of proteins of high biological value that would otherwise be dischargedinto the environment. The objective of this study was to evaluate the effect of washing cycles (either one cycle or fivecycles) and of the addition of tapioca starch (20% vs. a no-starch control) on the characteristics of surimi obtainedfrom MRFM produced by the tilapia industry and destined for use in restructured products. To evaluate the qualityattributes of the product, the structure of a surimi protein matrix and its relationship to selected physicochemicalparameters and morphological characteristics was assessed. Both the number of washing cycles and the starchaddition were found to influence the moisture, protein and lipid content of the MRFM surimi. Higher whiteness wasfound after five washing cycles. Because the tapioca starch acted as a stabilizer, the fat globules were more stable andwell distributed, and an emulsion with better properties resulted. A homogeneous network of fat globules linked tothe protein matrix by a layer of tapioca starch was formed. Another advantage of this approach is that tapioca starchis gluten free. This property is important for specific groups in the population, e.g., celiac-intolerant consumers. MenosThe tilapia fileting industry generates large amounts of nutritionally significant waste material, and the recovery ofthis material is important. The manufacture of restructured products from mechanically recovered fish meat (MRFM)obtained from tilapia fileting allows the use of proteins of high biological value that would otherwise be dischargedinto the environment. The objective of this study was to evaluate the effect of washing cycles (either one cycle or fivecycles) and of the addition of tapioca starch (20% vs. a no-starch control) on the characteristics of surimi obtainedfrom MRFM produced by the tilapia industry and destined for use in restructured products. To evaluate the qualityattributes of the product, the structure of a surimi protein matrix and its relationship to selected physicochemicalparameters and morphological characteristics was assessed. Both the number of washing cycles and the starchaddition were found to influence the moisture, protein and lipid content of the MRFM surimi. Higher whiteness wasfound after five washing cycles. Because the tapioca starch acted as a stabilizer, the fat globules were more stable andwell distributed, and an emulsion with better properties resulted. A homogeneous network of fat globules linked tothe protein matrix by a layer of tapioca starch was formed. Another advantage of this approach is that tapioca starchis gluten free. This property is important for specific groups in the population, e.g., celiac-intolerant consumer... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Lipid oxidation. |
Thesagro: |
Peixe; Tapioca; Tilapia. |
Thesaurus NAL: |
chemical composition; Fish meat; Lipid peroxidation; Surimi. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02318naa a2200289 a 4500 001 2026648 005 2016-03-31 008 2015 bl --- 0-- u #d 022 $a0960-3085 024 7 $a10.1016/j.fbp.2014.07.003$2DOI 100 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 245 $aRestructured products from tilapia industry byproducts$bthe effects of tapioca starch andwashing cycles. 260 $c2015 520 $aThe tilapia fileting industry generates large amounts of nutritionally significant waste material, and the recovery ofthis material is important. The manufacture of restructured products from mechanically recovered fish meat (MRFM)obtained from tilapia fileting allows the use of proteins of high biological value that would otherwise be dischargedinto the environment. The objective of this study was to evaluate the effect of washing cycles (either one cycle or fivecycles) and of the addition of tapioca starch (20% vs. a no-starch control) on the characteristics of surimi obtainedfrom MRFM produced by the tilapia industry and destined for use in restructured products. To evaluate the qualityattributes of the product, the structure of a surimi protein matrix and its relationship to selected physicochemicalparameters and morphological characteristics was assessed. Both the number of washing cycles and the starchaddition were found to influence the moisture, protein and lipid content of the MRFM surimi. Higher whiteness wasfound after five washing cycles. Because the tapioca starch acted as a stabilizer, the fat globules were more stable andwell distributed, and an emulsion with better properties resulted. A homogeneous network of fat globules linked tothe protein matrix by a layer of tapioca starch was formed. Another advantage of this approach is that tapioca starchis gluten free. This property is important for specific groups in the population, e.g., celiac-intolerant consumers. 650 $achemical composition 650 $aFish meat 650 $aLipid peroxidation 650 $aSurimi 650 $aPeixe 650 $aTapioca 650 $aTilapia 653 $aLipid oxidation 700 1 $aSANT'ANA, L. S. 700 1 $aLARA, J. A. F. de 700 1 $aMAIA, A. C. G. 700 1 $aCARNEIRO, D. J. 773 $tFood and Bioproducts Processing$gv. 94, p. 482-488, 2015.
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