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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/07/2007
Data da última atualização:  05/06/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BORGES, M.; BARRIGOSSI, J. A. F.; GARCIA, L. F.; RESCK, I. S.; ARAÚJO, H. C. de; SOUZA, L. C. K. R. de; SUJII, E. R.; PIRES, C.
Afiliação:  JOSE ALEXANDRE F BARRIGOSSI, CNPAF.
Título:  Estudos preliminares da ecologia química do percevejo-do-colmo, Tibraca limbativentris Stal, 1860 (Hemiptera: pentatomidae), inseto-praga em cultura do arroz.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 19., 2002, Manaus. A entomologia no século 21 e o manejo da biodiversidade: resumos. Manaus: Sociedade Entomológica do Brasil: INPA: Fundação Universidade do Amazonas, 2002.
Páginas:  p. 181.
Idioma:  Português
Thesagro:  Arroz; Feromônio; Oryza sativa; Percevejo; Tibraca limbativentris.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60611/1/CB-Ent.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF25731 - 1UPCRA - PP2002.0122002.00012
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/12/2008
Data da última atualização:  22/11/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  ETCHEGARAY, A.; BUENO, C. de C.; MELO, I. S. de; TSAI, S. M.; FIORE, M. F.; SILVA-STENICO, M. E.; MORAES, L. A. B. de; TESCHKE, O.
Afiliação:  Augusto Etchegaray, Faculdade de Química, PUC-Campinas; Carolina de Castro Bueno, Faculdade de Química, PUC-Campinas; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; S. M. TSAI, CENA/USP; M. F. FIORE, CENA/USP; M. E. SILVA-STENICO, CENA/USP; L. A. B. de MORAES, Departamento de Química/USP; O. TESCHKE, Laboratório de Nanoestruturas e Interfaces, Instituto de Física, UNICAMP.
Título:  Effect of a highly concentrated lipopeptide extract of Bacillus subtilis on fungal and bacterial cells.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Archives of Microbiology, v. 190, n. 6, p.611-622, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lipopeptides produced by Bacillus subtilis are known for their high antifungal activity. The aim of this paper is to show that at high concentration they can damage the surface ultra-structure of bacterial cells. A lipopeptide extract containing iturin and surfactin (5 mg mL¡1) was prepared after isolation from B. subtilis (strain OG) by solid phase extraction. Analysis by atomic force microscope (AFM) showed that upon evaporation, lipopeptides form large aggregates (0.1?0.2 m2) on the substrates silicon and mica. When the same solution is incubated with fungi and bacteria and the system is allowed to evaporate, dramatic changes are observed on the cells. AFM micrographs show disintegration of the hyphae of Phomopsis phaseoli and the cell walls of Xanthomonas campestris and X. axonopodis. Collapses to fungal and bacterial cells may be a result of formation of pores triggered by micelles and lamellar structures, which are formed above the critical micelar concentration of lipopeptides. As observed for P. phaseoli, the process involves binding, solubilization, and formation of novel structures in which cell wall components are solubilized within lipopeptide vesicles. This is the Wrst report presenting evidences that vesicles of uncharged and negatively charged lipopeptides can alter the morphology of gramnegative bacteria
Thesagro:  Controle biológico; Fungo.
Categoria do assunto:  V Taxonomia de Organismos
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150376/1/2008CP-07.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA7727 - 1UPCAP - DD2008AP_07
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