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Registros recuperados : 87 | |
42. | | FILIZOLA, H. F.; COLTRINARI, L.; GOMES, M. A. F.; BOULET, R. Landform evolution in the headwaters area of Araguaia river (Mato Grosso and Goiás states, Brazil). In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON GEOMORPHOLOGY, 6., 2005, Zaragoza/Spain. Abstracts volume. Zaragoza/Spain: PlanetEarth, 2005. Editors: Francisco Gutiérrez, Mateo Gutiérrez, Gloria Desir, Jesús Guerrero, Pedro Lucha, Cinta Marín, José María García-Ruiz. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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43. | | BOULET, R.; FRITSCH, E.; FILIZOLA, H. F.; COELHO, J.; LEPRUN, J. C.; BARRETO, F.; BALAN, E. Fragipas, duripas e bandas ferruginosas dos tabuleiros do nordeste do Brasil: distribuição, mineralogia, genese IN: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DO SOLO, 13., 1996, Aguas de Lindoia, Sp.Anais.Campinas: Embrapa/SLACS/SBCS, 1996. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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44. | | BOULET, R.; FRITSCH, E.; FILIZOLA, H. F.; COELHO, J.; LEPRUN, J. C.; BARRETO, F.; BALAN, E. Fragipas, duripas e bandas ferruginosas dos tabuleiros do Nordeste do Brasil- distribuicao, mineralogia, genese. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DO SOLO, 13.; REUNIAO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 1.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 4., REUNIAO BRASILEIRA DE MICORRIZAS, 6.; REUNIAO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVACAO DO SOLO E DA AGUA, 11., 1996. Aguas de Lindoia, SP. O solo nos ciclos da natureza: anais. Piracicaba: ESALQ/USP/CLCS/SBCS/SBM, 1996. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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51. | | GOMES, M. A. F.; FILIZOLA, H. F.; SOUZA, M. D. de; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de. Amostragem de solos para análise de agrotóxicos. In: FILIZOLA, H. F.; GOMES, M. A. F.; SOUZA, M. D. de. Manual de procedimentos de coleta de amostras em áreas agrícolas para análise da qualidade ambiental: solo, água e sedimentos. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2006. p. 53-56. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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53. | | GONCALVES, J. R. P.; RAMOS, N. P.; FILIZOLA, H. F.; ANDRADE, C. A. de; PACKER, A. P.; VIEIRA, H. B. Micronutrientes em solos cultivados com cana de açúcar em sistema plantio direto por diferentes períodos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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54. | | FILIZOLA, H. F.; FERRACINI, V. L.; SANS, L. M. A.; GOMES, M. A. F.; FERREIRA, C. J. A. Monitoramento e avaliação do risco de contaminação por pesticidas em água superficial e subterrânea na região de Guaíra. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 37, n. 5, p. 659-667, maio 2002. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais. |
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56. | | GONCALVES, J. R. P.; RAMOS, N. P.; FILIZOLA, H. F.; ANDRADE, C. A. de; PACKER, A. P.; VIEIRA, H. B. Fertilidade de solos cultivados com cana de açúcar em sistema plantio direto por diferentes períodos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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57. | | FILIZOLA, H. F.; LAMOTTE, M.; FRITSCH, E.; BOULET, R.; ARAÚJO FILHO, J. C.; SILVA, F. B. R.; LEPRUN, J. C. Os fragipãs e duripãs das depressões dos Tabuleiros Costeiros do Nordeste brasileiro: uma proposta de evolução Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG v. 25, n. 4, p. 947-963, out./dez. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Solos; Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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60. | | COUTINHO, H. L. da C.; LEITE, A. A. S.; PARAIBA, L. C.; CERDEIRA, A. L.; FILIZOLA, H. F.; SILVA, E. F. da; GOMES, M. A. F. Análise espacial do potencial de lixiviação de herbicidas em áreas de afloramento do Aqüífero Guarani na alta bacia do Rio Taquari, MS. In: GOMES, M. A. F. (ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. cap. 9, p. 193-214. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 87 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
15/02/2019 |
Data da última atualização: |
19/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RAKOCEVIC, M.; RIBEIRO, R. V.; MARCHIORI, P. E. R.; FILIZOLA, H. F.; BATISTA, E. R. |
Afiliação: |
MIROSLAVA RAKOCEVIC; RAFAEL VASCONCELOS RIBEIRO, IB-UNICAMP; PAULO EDUARDO RIBEIRO MARCHIORI, UFLA; HELOISA FERREIRA FILIZOLA, CNPMA; EUNICE REIS BATISTA, CNPMA. |
Título: |
Structural and functional changes in coffee trees after 4 years under free air CO2 enrichment. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Annals of Botany, v. 121, n. 5, p. 1065-1078, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1093/aob/mcy011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background and Aims: Climate forecasts suggest that [CO2] in the atmosphere will continue to increase. Structural and ecophysiological responses to elevated air [CO2] (e[CO2]) in tree species are contradictory due to species-dependent responses and relatively short-term experiments. It was hypothesized that long-term exposure (4 year) to e[CO2] would change canopy structure and function of Coffea arabica trees. Methods: Coffee plants were grown in a FACE (free air CO2 enrichment) facility under two air [CO2]: actual and elevated (actual + approx. 200 ?L CO2 L-1). Plants were codified following the VPlants methodology to obtain coffee mock-ups. Plant canopies were separated into three 50 cm thick layers over a vertical profile to evaluate their structure and photosynthesis, using functional-structural plant modelling. Key Results: Leaf area was strongly reduced on the bottom and upper canopy layers, and increased soil carbon concentration suggested changes in carbon partitioning of coffee trees under e[CO2]. Increased air [CO2] stimulated stomatal conductance and leaf photosynthesis at the middle and upper canopy layers, increasing water-use efficiency. Under e[CO2], plants showed reduced diameter of the second-order axes and higher investment in the youngest third to fifth-order axes. Conclusions: The responses of Arabica coffee grown under long-term exposure to e[CO2] integrated structural and functional modifications, which balanced leaf area loss through improvements in leaf and whole-plant photosynthesis. MenosBackground and Aims: Climate forecasts suggest that [CO2] in the atmosphere will continue to increase. Structural and ecophysiological responses to elevated air [CO2] (e[CO2]) in tree species are contradictory due to species-dependent responses and relatively short-term experiments. It was hypothesized that long-term exposure (4 year) to e[CO2] would change canopy structure and function of Coffea arabica trees. Methods: Coffee plants were grown in a FACE (free air CO2 enrichment) facility under two air [CO2]: actual and elevated (actual + approx. 200 ?L CO2 L-1). Plants were codified following the VPlants methodology to obtain coffee mock-ups. Plant canopies were separated into three 50 cm thick layers over a vertical profile to evaluate their structure and photosynthesis, using functional-structural plant modelling. Key Results: Leaf area was strongly reduced on the bottom and upper canopy layers, and increased soil carbon concentration suggested changes in carbon partitioning of coffee trees under e[CO2]. Increased air [CO2] stimulated stomatal conductance and leaf photosynthesis at the middle and upper canopy layers, increasing water-use efficiency. Under e[CO2], plants showed reduced diameter of the second-order axes and higher investment in the youngest third to fifth-order axes. Conclusions: The responses of Arabica coffee grown under long-term exposure to e[CO2] integrated structural and functional modifications, which balanced leaf area loss through improvements in l... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Área Foliar; Café; Dióxido de Carbono. |
Thesaurus NAL: |
Carbon dioxide enrichment; Climate change; Coffea; Leaf area; Plant architecture; Stomatal conductance; Transpiration. |
Categoria do assunto: |
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Marc: |
LEADER 02423naa a2200301 a 4500 001 2106099 005 2019-02-19 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1093/aob/mcy011$2DOI 100 1 $aRAKOCEVIC, M. 245 $aStructural and functional changes in coffee trees after 4 years under free air CO2 enrichment.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aBackground and Aims: Climate forecasts suggest that [CO2] in the atmosphere will continue to increase. Structural and ecophysiological responses to elevated air [CO2] (e[CO2]) in tree species are contradictory due to species-dependent responses and relatively short-term experiments. It was hypothesized that long-term exposure (4 year) to e[CO2] would change canopy structure and function of Coffea arabica trees. Methods: Coffee plants were grown in a FACE (free air CO2 enrichment) facility under two air [CO2]: actual and elevated (actual + approx. 200 ?L CO2 L-1). Plants were codified following the VPlants methodology to obtain coffee mock-ups. Plant canopies were separated into three 50 cm thick layers over a vertical profile to evaluate their structure and photosynthesis, using functional-structural plant modelling. Key Results: Leaf area was strongly reduced on the bottom and upper canopy layers, and increased soil carbon concentration suggested changes in carbon partitioning of coffee trees under e[CO2]. Increased air [CO2] stimulated stomatal conductance and leaf photosynthesis at the middle and upper canopy layers, increasing water-use efficiency. Under e[CO2], plants showed reduced diameter of the second-order axes and higher investment in the youngest third to fifth-order axes. Conclusions: The responses of Arabica coffee grown under long-term exposure to e[CO2] integrated structural and functional modifications, which balanced leaf area loss through improvements in leaf and whole-plant photosynthesis. 650 $aCarbon dioxide enrichment 650 $aClimate change 650 $aCoffea 650 $aLeaf area 650 $aPlant architecture 650 $aStomatal conductance 650 $aTranspiration 650 $aÁrea Foliar 650 $aCafé 650 $aDióxido de Carbono 700 1 $aRIBEIRO, R. V. 700 1 $aMARCHIORI, P. E. R. 700 1 $aFILIZOLA, H. F. 700 1 $aBATISTA, E. R. 773 $tAnnals of Botany$gv. 121, n. 5, p. 1065-1078, 2018.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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