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Registros recuperados : 7 | |
1. | | SOUZA, A. M. de; BREITKREITZ, M. C.; FILGUEIRAS, P. R.; ROHWEDDER, J. J. R.; POPPI, R. J. Experimento didático de quimiometria para calibração multivariada na determinação de paracetamol em comprimidos comerciais utilizando espectroscopia no infravermelho próximo: um tutorial, parte II. Química Nova, v. 36, n. 7, p. 1057-1065, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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2. | | FILGUEIRAS, P. R.; SOUZA, A. M. de; POPPI, R. J.; COELHO, M. R.; PARÉS, J. G.; CUNHA, T. A. F.; DART, R. de O. Avaliação de modelos de calibração PLS e SVM na determinação do carbono orgânico do solo por espectroscopia NIR. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 35., 2012, Águas de Lindóia. Responsabilidade, ética e progresso social: trabalhos. [São Paulo]: Sociedade Brasileira de Química, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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3. | | SANTANA, F. B. de; SOUZA, A. M. de; ALMEIDA, M. R.; BREITKREITZ, M. C.; FILGUEIRAS, P. R.; SENA, M. M.; POPPI, R. J. Experimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais: um tutorial, parte v. Química Nova, v. 43, n. 3, p. 371-381, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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4. | | LEMOS, M. F.; PEREZ, C.; CUNHA, P. H. P. da; FILGUEIRAS, P. R.; PEREIRA, L. L.; FONSECA, A. D. A. da; IFA, D. R.; SCHERER, R. Chemical and sensory profile of new genotypes of Brazilian Coffea canephora. Food Chemistry, v. 310, 125850, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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5. | | PEREIRA, I.; CARVALHO, T. C. de; ROMÃO, W.; FILGUEIRAS, P. R.; LAVIOLA, B. G.; RODRIGUES, C. M.; ABDELNUR, P. V.; VAZ, B. G. Differentiation of toxic and non-toxic leaves of Jatropha curcas L. genotypes by leaf spray mass spectrometry. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 28, n. 8, p. 1461-1466, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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6. | | SOUZA, A. M. de; FILGUEIRAS, P. R.; COELHO, M. R.; FONTANA, A.; WINKLER, T. C. B.; VALDERRAMA, P.; POPPI, R. J. Validation of the near infrared spectroscopy method for determining soil organic carbon by employing a proficiency assay for fertility laboratories. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 24, n. 3, p. 293-303, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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7. | | CONSTATINO, A. F.; CUBIDES-ROMÁN, D. C.; SANTOS, R. B.; QUEIROZ JUNIOR, LUIZ H. K.; COLNAGO, L. A.; NETO, A. C.; BARBOSA, L. L.; ROMÃO, W.; CASTRO, E. V. R.; FILGUEIRAS, P. R.; LACHERDA JUNIOR, V. Determination of physicochemical properties of biodiesel and blends using low-field NMR and multivariate calibration. FUEL, n. 237, 2019. 745-752 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 7 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
22/06/2020 |
Data da última atualização: |
21/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTANA, F. B. de; SOUZA, A. M. de; ALMEIDA, M. R.; BREITKREITZ, M. C.; FILGUEIRAS, P. R.; SENA, M. M.; POPPI, R. J. |
Afiliação: |
FELIPE BACHION DE SANTANA, UNICAMP; ANDRE MARCELO DE SOUZA, CNPS; MARIANA RAMOS ALMEIDA, UFMG; MÁRCIA CRISTINA BREITKREITZ, UNICAMP; PAULO ROBERTO FILGUEIRAS, UFES; MARCELO MARTINS SENA, UFMG; RONEI JESUS POPPI, UNICAMP. |
Título: |
Experimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais: um tutorial, parte v. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 43, n. 3, p. 371-381, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.21577/0100-4042.20170480 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A teaching experiment on supervised pattern recognition in chemometrics was proposed in this tutorial to introduce partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). A new approach of the experiment published in the first tutorial of this series was revisited and employed to the classification of edible vegetable oils. The spectra of olive, canola, soybean and corn oils were obtained using an attenuated total reflectance Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectrometer in the range of 600 to 4000 cm-1. The combination of ATR-FTIR and PLS-DA classification method was able to correctly classify 100% of the validation samples. The Matlab commands, routines and functions were presented, and a didactic explanation of the concepts and interpretation of the data was provided. |
Palavras-Chave: |
Espectroscopia; Experimento didático; Quimiometria. |
Thesagro: |
Raio Infravermelho. |
Thesaurus NAL: |
Infrared spectroscopy. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214134/1/Experimento-didatico-de-quimiometria-para-classificacao-de-oleos-vegetais-comestiveis-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 01730naa a2200265 a 4500 001 2123410 005 2020-07-21 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.21577/0100-4042.20170480$2DOI 100 1 $aSANTANA, F. B. de 245 $aExperimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais$bum tutorial, parte v.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aA teaching experiment on supervised pattern recognition in chemometrics was proposed in this tutorial to introduce partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). A new approach of the experiment published in the first tutorial of this series was revisited and employed to the classification of edible vegetable oils. The spectra of olive, canola, soybean and corn oils were obtained using an attenuated total reflectance Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectrometer in the range of 600 to 4000 cm-1. The combination of ATR-FTIR and PLS-DA classification method was able to correctly classify 100% of the validation samples. The Matlab commands, routines and functions were presented, and a didactic explanation of the concepts and interpretation of the data was provided. 650 $aInfrared spectroscopy 650 $aRaio Infravermelho 653 $aEspectroscopia 653 $aExperimento didático 653 $aQuimiometria 700 1 $aSOUZA, A. M. de 700 1 $aALMEIDA, M. R. 700 1 $aBREITKREITZ, M. C. 700 1 $aFILGUEIRAS, P. R. 700 1 $aSENA, M. M. 700 1 $aPOPPI, R. J. 773 $tQuímica Nova$gv. 43, n. 3, p. 371-381, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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