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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
08/05/2020 |
Data da última atualização: |
28/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERREIRA, A. B.; MING, L. C.; HAVERROTH, M.; LIMA, M. S. de; NASCIMENTO, M. M. do. |
Afiliação: |
Almecina Balbino Ferreira, Universidade Federal do Acre (Ufac); Lin Chau Ming, Universidade Estadual Paulista; MOACIR HAVERROTH, CPAF-AC; Marilene Santos de Lima, Universidade Federal do Acre (Ufac); Matheus Matos do Nascimento, Universidade Federal do Acre (Ufac). |
Título: |
Manejo de variedades locais de Dioscorea spp. em comunidades tradicionais da Baixada Cuiabana em Mato Grosso, Brasil. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Naturalis, v. 2, n. 1, p. 204-219, 2020. |
ISSN: |
2596-1640 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As dioscoreáceas constituem uma importante fonte alimentar e estão distribuídas nas regiões tropicais e subtropicais de todo o mundo. O objetivo desta pesquisa foi realizar um estudo etnobotânico sobre as variedades de cará (Dioscorea spp.) cultivadas por agricultores de oito municípios da Baixada Cuiabana, em Mato Grosso, com o intuito de verificar as espécies mantidas por eles e suas diversidades, nomes populares das variedades e o sistema de produção da cultura como: preparo das túberas-sementes, manejo da cultura, preparo do solo, plantio, tratos culturais e comercialização. Foram entrevistados 48 agricultores que cultivam o cará e anotados os nomes populares que estes dão às variedades do tubérculo. Foram encontradas três espécies: Dioscorea alata, D. trifida e D. bulbifera. O cultivo do cará é feito no sistema de ?roça de toco?. O preparo das túberas-sementes varia de acordo com cada espécie, sendo que, das 3 espécies encontradas, 55% são plantadas partidas e 45% inteiras. A organização e destino da produção acontecem nas comunidades, onde grande parte é destinada à alimentação familiar e o excedente é para a venda direta para consumidores ou via intermediários e aqueles que produzem exclusivamente para a venda. The yam is an important food source and are distributed worldwide in tropical, subtropical and temperate regions. The objective of this research was to conduct an ethnobotanical study on yam (Dioscorea spp.) varieties grown by farmers from eight municipalities of the Baixada Cuiabana, in Mato Grosso State, in order to verify the species kept by them and their diversity, popular names of the varieties and the crop?s production system, such as: seed tubers management, crop management, soil tillage, planting, cultivation and marketing. We interviewed 48 farmers, taking note of the popular names given to the yam varieties. Three species were found in the studied area: Dioscorea alata, D. trifida and D. bulbifera. The cultivation of yams is done on a "slash and burn" agriculture system. The preparation of the seed tubers varies with each species, whereas 55% are planted after being cut and 45% as whole tubers. The organization of production and destination occur in the communities, where most of it is destined for the families own consumption and the surplus is for sale directly to consumers or via intermediaries. MenosAs dioscoreáceas constituem uma importante fonte alimentar e estão distribuídas nas regiões tropicais e subtropicais de todo o mundo. O objetivo desta pesquisa foi realizar um estudo etnobotânico sobre as variedades de cará (Dioscorea spp.) cultivadas por agricultores de oito municípios da Baixada Cuiabana, em Mato Grosso, com o intuito de verificar as espécies mantidas por eles e suas diversidades, nomes populares das variedades e o sistema de produção da cultura como: preparo das túberas-sementes, manejo da cultura, preparo do solo, plantio, tratos culturais e comercialização. Foram entrevistados 48 agricultores que cultivam o cará e anotados os nomes populares que estes dão às variedades do tubérculo. Foram encontradas três espécies: Dioscorea alata, D. trifida e D. bulbifera. O cultivo do cará é feito no sistema de ?roça de toco?. O preparo das túberas-sementes varia de acordo com cada espécie, sendo que, das 3 espécies encontradas, 55% são plantadas partidas e 45% inteiras. A organização e destino da produção acontecem nas comunidades, onde grande parte é destinada à alimentação familiar e o excedente é para a venda direta para consumidores ou via intermediários e aqueles que produzem exclusivamente para a venda. The yam is an important food source and are distributed worldwide in tropical, subtropical and temperate regions. The objective of this research was to conduct an ethnobotanical study on yam (Dioscorea spp.) varieties grown by farmers from eight municipalities ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Baixada Cuiabana (MT); Cará; Explotación agrícola familiar; Mato Grosso; Ñames; Plantación. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Dioscorea Bulbifera; Etnobôtanica; Inhame; Plantio. |
Thesaurus Nal: |
Dioscorea alata; Dioscorea trifida; Ethnobotany; Family farms; Planting; Yams. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212839/1/26994.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/12/2020 |
Data da última atualização: |
29/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; CRUZ, V. H.; MAGALHÃES, A. C.; MIASAKI, C. T.; FIGUEIREDO, P. A. M. de; LISBOA, L. A. M.; RAMOS, S. B.; JUÁREZ SÁNCHEZ, D. E.; TEIXEIRA FILHO, M. C. M.; MAY, A. |
Afiliação: |
BRUNO RAFAEL DE ALMEIDA MOREIRA, FEIS-UNESP; RONALDO DA SILVA VIANA, FCAT-UNESP; VICTOR HUGO CRUZ, FCAT-UNESP; ANDERSON CHAGAS MAGALHÃES, FACT-UNESP; CELSO TADAO MIASAKI, FCAT-UNESP; PAULO ALEXANDRE MONTEIRO DE FIGUEIREDO, FCAT-UNESP; LUCAS APARECIDO MANZANI LISBOA, FCAT-UNESP; SÉRGIO BISPO RAMOS, FCAT-UNESP; DOUGLAS ENRIQUE JUÁREZ SÁNCHES, FEIS-UNESP; MARCELO CARVALHO MINHOTO TEIXEIRA FILHO, FEIS-UNESP; ANDRE MAY, CNPMA. |
Título: |
Second-generation lignocellulosic supportive material improves atomic ratios of C:O and H:O and thermomechanical behavior of hybrid non-woody pellets. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 25, n. 18, article 4219, 2020. |
Páginas: |
p. 1-16. |
ISSN: |
1420-3049 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/molecules25184219 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Pellets refer to solid biofuels for heating and power. The pellet's integrity is of great relevant to ensure safe and effective transportation and storage, and comfort to stakeholders. Several materials that are supportive, whether organic and inorganic, to pellets exist. However, no work in the literature is linking making hybrid non-wood pellets with addition of residual biomass from distillation of cellulosic bioethanol, and this requires further investigations. Figuring out how effective this challenging agro-industrial residue could be for reinforcing non-wood pellets is accordingly the scientific point of this study focusing on management of waste and valorization of biomass. The pilot-scale manufacturing of hybrid pellets consisted of systematically pressing sugarcane bagasse with the lignocellulosic reinforcement at the mass ratios of 3:1, 1:1, and 1:3 on an automatic pelletizer machine at 200 MPa and 125 °C. Elemental contents of C and H, durability, and energy density all increased significantly from 50.05 to 53.50%, 5.95 to 7.80%, 95.90 to 99.55%, and 28.20 to 31.20 MJ kg-1, respectively, with blending the starting material with the reinforcement at 1:3. Preliminary evidence of residual biomass from distillation of second-generation bioethanol capable of highly improving molecular flammable/combustible properties, mechanical stability, and fuel power of composite non-wood pellets exist. |
Palavras-Chave: |
Blending; Cellulosic bioethanol; Energy storage; Fuel grade biosolids; Natural binding agent; Reinforcement; Sustainable waste-to-energy technique. |
Thesagro: |
Bagaço; Bioenergia; Cana de Açúcar; Pellet; Reciclagem; Resíduo Agrícola. |
Thesaurus NAL: |
Agricultural wastes; Bioethanol; Cellulosic fibers; Pellets. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219761/1/May-Second-Generation-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02869naa a2200481 a 4500 001 2128832 005 2020-12-29 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1420-3049 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/molecules25184219$2DOI 100 1 $aMOREIRA, B. R. de A. 245 $aSecond-generation lignocellulosic supportive material improves atomic ratios of C$bO and H:O and thermomechanical behavior of hybrid non-woody pellets.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $ap. 1-16. 520 $aAbstract: Pellets refer to solid biofuels for heating and power. The pellet's integrity is of great relevant to ensure safe and effective transportation and storage, and comfort to stakeholders. Several materials that are supportive, whether organic and inorganic, to pellets exist. However, no work in the literature is linking making hybrid non-wood pellets with addition of residual biomass from distillation of cellulosic bioethanol, and this requires further investigations. Figuring out how effective this challenging agro-industrial residue could be for reinforcing non-wood pellets is accordingly the scientific point of this study focusing on management of waste and valorization of biomass. The pilot-scale manufacturing of hybrid pellets consisted of systematically pressing sugarcane bagasse with the lignocellulosic reinforcement at the mass ratios of 3:1, 1:1, and 1:3 on an automatic pelletizer machine at 200 MPa and 125 °C. Elemental contents of C and H, durability, and energy density all increased significantly from 50.05 to 53.50%, 5.95 to 7.80%, 95.90 to 99.55%, and 28.20 to 31.20 MJ kg-1, respectively, with blending the starting material with the reinforcement at 1:3. Preliminary evidence of residual biomass from distillation of second-generation bioethanol capable of highly improving molecular flammable/combustible properties, mechanical stability, and fuel power of composite non-wood pellets exist. 650 $aAgricultural wastes 650 $aBioethanol 650 $aCellulosic fibers 650 $aPellets 650 $aBagaço 650 $aBioenergia 650 $aCana de Açúcar 650 $aPellet 650 $aReciclagem 650 $aResíduo Agrícola 653 $aBlending 653 $aCellulosic bioethanol 653 $aEnergy storage 653 $aFuel grade biosolids 653 $aNatural binding agent 653 $aReinforcement 653 $aSustainable waste-to-energy technique 700 1 $aVIANA, R. da S. 700 1 $aCRUZ, V. H. 700 1 $aMAGALHÃES, A. C. 700 1 $aMIASAKI, C. T. 700 1 $aFIGUEIREDO, P. A. M. de 700 1 $aLISBOA, L. A. M. 700 1 $aRAMOS, S. B. 700 1 $aJUÁREZ SÁNCHEZ, D. E. 700 1 $aTEIXEIRA FILHO, M. C. M. 700 1 $aMAY, A. 773 $tMolecules$gv. 25, n. 18, article 4219, 2020.
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