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Registros recuperados : 160 | |
61. | | COSTA, R. V. da; COTA, L. V.; SILVA, D. D. da; LANZA, F. E.; FIGUEIREDO, J. E. F. Eficiência de fungicidas para o controle da mancha branca do milho. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 11, n. 3, p. 291-301, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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64. | | VALICENTE, F. H.; FONSECA, M. M.; FIGUEIREDO, J. E. F.; PAIVA, E.; CARVALHO, C. H. S. de. Efeito de diferentes concentrações de cepa de Bacillus thuringiensis, SA 11, na mortalidade da lagarta-do-cartucho, Spodoptera frugiperda. In: EMBRAPA. Centro de Nacional de Pesquisa de Milho e Sorgo. Relatório técnico anual do Centro Nacional de Pesquisa de Milho e Sorgo: período 1992-1993. Sete Lagoas, 1994. v. 6, p. 117. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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65. | | FIGUEIREDO, J. E. F.; GONÇALVES, R. M.; PEDRO, F. R.; MEIRELLES, W. F.; PACCOLA-MEIRELLES, L. D. Desenvolvimento de marcador molecular para diagnóstico de Pantoea ananatis, o agente causal da mancha branca do milho. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 966, ago. 2011. Suplemento. Edição dos resumos do 44º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2011, Bento Gonçalves. Resumo 1372. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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66. | | VASCONCELOS, M. J. V. de; ANTUNES, M. S.; OLIVEIRA, M. F. de; LOPES, M. A.; FIGUEIREDO, J. E. F. Callus induction and plant regeneration from immature embryos culture of tropical maize. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 17, n. 3, p. 359-368, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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67. | | MILLER, A. M.; FIGUEIREDO, J. E. F.; LINDE, G. A.; COLAUTO, N. B.; PACOLA-MEIRELLES, L. D. Characterization of the inaA gene and expression of ice nucleation phenotype in Pantoea ananatis isolates from Maize White Spot disease. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 15, n. 1, p. 1-8, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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68. | | VALICENTE, F. H.; PAIVA, E.; VASCONCELOS, M. J. V. de; FIGUEIREDO, J. E. F. de; SANCHEZ, J.; BRAVO, A. Characterization by PCR analysis of cryl genes from Bacillus Thuringiensis strains efficient against fall armyworm, Spodoptera frugiperda. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF PLANT MOLECULAR BIOLOGY, 5., 1997, Singapore. Book of abstracts... Singapore: International Society for Plant Molecular Biology, 1997. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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71. | | SAUER, A. V.; FIGUEIREDO, J. E. F.; BABA, V. Y.; PEDRO, E. S; MEIRELLES, W. F.; PACCOLA-MEIRELLES, L. D. Sobrevivência de Pantoea ananatis, agente causal da mancha branca do milho, em restos culturais de milho. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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72. | | FIGUEIREDO, J. E. F.; CASCARDO, J. C. M.; CAROLINO, S. M. B.; ALVIM, F. C.; FONTES, E. P. B. Water-stress regulation and molecular analysis of the soybean BIP gene family. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, Londrina, v. 9, n. 2, p. 103-110, 1997. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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73. | | PURCINO, A. A. C.; ROCHA, T. L.; FIGUEIREDO, J. E. F.; LOGUERCIO, L. L.; CARNEIRO, N. P.; MARRIEL, I. E.; PARENTONI, S. N. Análise da fosfoenolpiruvato carboxilase em genótipos de milho contrastantes em responsividade ao nitrogênio. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 23., 2000, Uberlândia. A inovação tecnológica e a competividade no contexto dos mercados globalizados: resumos. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Uberlândia: Universidade Federal de Uberlândia, 2000. p. 160. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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74. | | PURCINO, A. A. C.; ROCHA, T. L.; FIGUEIREDO, J. E. F.; LOGUERCIO, L. L.; PORTILLO, N. C.; MARRIEL, I. E.; PARENTONI, S. N. Análise da fosfoenolpiruvato carboxilase em genótipos de milho contrastantes em responsividade ao nitrogênio. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 23., 2000, Uberlândia, MG. A inovação tecnológica e a competividade no contexto dos mercados globalizados: resumos expandidos. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Uberlândia: Universidade Federal de Uberlandia, 2000. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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75. | | FIGUEIREDO, J. E. F.; TEIXEIRA, M. A.; LIMA, G. V. C.; QUINTAO, P. L.; CORREA, J. A.; BRESSAN W.; PINTO, N. F. J.; CASELA, C. R. Atividade antagonista da bactéria endofítica CNPMS22 contra fungos de sementes do milho (Zea mays). In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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76. | | FIGUEIREDO, J. E. F.; TEIXEIRA, M. A.; LIMA, G. V. C.; BRESSAN, W.; PINTO, N. F. J. de; CASELA, C. R. Atividade antagonista in vitro de Bacillus subtilis contra fungos fitopatogênicos do milho e sorgo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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77. | | OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; CALAZANS, G. M.; FIGUEIREDO, J. E. F.; MENDES, S. M.; GOMES, E. A.; MARUCCI, R. C.; VIANA, P. A.; SELDIN, L.; MARRIEL, I. E. Atividade microbiana em solos de várzea e Cerrado cultivados com milho transgênico expressando os genes Cry1Ab e Cry1F de Bacillus thuringiensis. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2017. 27 p. (Embrapa Milho e Sorgo. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 159). Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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79. | | FIGUEIREDO, J. E. F.; COSTA, G. M. C.; PACCOLA-MEIRELLES, L. D.; RAMOS, T. C. D. de A.; LANZA, F. E.; CORREA, C. L. Diagnóstico molecular de Pantoea ananatis. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 29., 2012, Águas de Lindóia. Diversidade e inovações na era dos transgênicos: resumos expandidos. Campinas: Instituto Agronômico; Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2012. p. 75-81. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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80. | | FIGUEIREDO, J. E. F.; DEPAOLI, H. C.; COELHO, V. T. da S.; CASELA, C. R.; FERREIRA, A. da S.; GUIMARAES, C. T.; GOMES, E. A.; BRESSAN, W. Genetic diversity among Colletotrichum sublineolum pathotypes isolated from sorghum (Sorghum bicolor). Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 5, n. 2, p. 304-318, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 160 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
19/08/2022 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
QUEIROZ, V. A. V.; DIZLEK, H.; BARROS, F. A. R. de; TARDIN, F. D.; FIGUEIREDO, J. E. F.; AWIKA, J. M. |
Afiliação: |
VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; HALEF DIZLEK, Texas A&M University; FREDERICO AUGUSTO RIBEIRO DE BARROS, Universidade Federal de Viçosa; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; JOSEPH M. AWIKA, Texas A&M University. |
Título: |
Baking process effects and combined cowpea flour and sorghum bran on functional properties of gluten-free cookies. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Foods for Human Nutrition, v. 77, p. 552-559, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11130-022-01002-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Gluten-related disorders, including celiac disease and non-celiac gluten sensitivity, are growing worldwide. The only treatment for both disorders is a lifelong gluten-free diet. However, gluten-free foods are generally poorer in nutrients, less healthy, and have a high cost. Sorghum and cowpea are gluten-free grains with high levels of phenolic compounds (PC) and a low cost. Their phenolic profle is structurally diferent; thus, the blend of both can provide synergistic/complementary health benefts to the fnal product. This study analyzed the efect of baking process and the blend of cowpea four (CP) and sorghum bran (SB) on the levels of PC, resistant starch (RS), neutral detergent fber (NDF), and antioxidant capacity (AC) of gluten-free cookies. Eleven rice or cowpea cookie formulations were made with or without white sorghum bran (WSB) or black sorghum bran (BSB). Baking increased the extractability of PC, AC, and the NDF of almost all formulations. The PC and AC were, respectively, about twice and 3?5 times higher in cookies containing BSB compared to the others. There was a minor efect of WSB on the PC and AC. Although there were losses, the retention of RS of cookies after the baking process was between 49.8 and 92.7%. Sorghum bran has excellent potential for use as a functional ingredient in healthy food production. The combined CP and SB have great potential to improve the nutritional and functional properties of gluten-free products, especially the PC, RS, and NDF contents. MenosGluten-related disorders, including celiac disease and non-celiac gluten sensitivity, are growing worldwide. The only treatment for both disorders is a lifelong gluten-free diet. However, gluten-free foods are generally poorer in nutrients, less healthy, and have a high cost. Sorghum and cowpea are gluten-free grains with high levels of phenolic compounds (PC) and a low cost. Their phenolic profle is structurally diferent; thus, the blend of both can provide synergistic/complementary health benefts to the fnal product. This study analyzed the efect of baking process and the blend of cowpea four (CP) and sorghum bran (SB) on the levels of PC, resistant starch (RS), neutral detergent fber (NDF), and antioxidant capacity (AC) of gluten-free cookies. Eleven rice or cowpea cookie formulations were made with or without white sorghum bran (WSB) or black sorghum bran (BSB). Baking increased the extractability of PC, AC, and the NDF of almost all formulations. The PC and AC were, respectively, about twice and 3?5 times higher in cookies containing BSB compared to the others. There was a minor efect of WSB on the PC and AC. Although there were losses, the retention of RS of cookies after the baking process was between 49.8 and 92.7%. Sorghum bran has excellent potential for use as a functional ingredient in healthy food production. The combined CP and SB have great potential to improve the nutritional and functional properties of gluten-free products, especially the PC, RS, and NDF co... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo; Cozimento. |
Thesagro: |
Antioxidante; Biscoito; Farelo; Farinha; Glúten; Sorgo. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidants; Baking; Bioactive compounds. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02446naa a2200325 a 4500 001 2145588 005 2022-11-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11130-022-01002-0$2DOI 100 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 245 $aBaking process effects and combined cowpea flour and sorghum bran on functional properties of gluten-free cookies.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aGluten-related disorders, including celiac disease and non-celiac gluten sensitivity, are growing worldwide. The only treatment for both disorders is a lifelong gluten-free diet. However, gluten-free foods are generally poorer in nutrients, less healthy, and have a high cost. Sorghum and cowpea are gluten-free grains with high levels of phenolic compounds (PC) and a low cost. Their phenolic profle is structurally diferent; thus, the blend of both can provide synergistic/complementary health benefts to the fnal product. This study analyzed the efect of baking process and the blend of cowpea four (CP) and sorghum bran (SB) on the levels of PC, resistant starch (RS), neutral detergent fber (NDF), and antioxidant capacity (AC) of gluten-free cookies. Eleven rice or cowpea cookie formulations were made with or without white sorghum bran (WSB) or black sorghum bran (BSB). Baking increased the extractability of PC, AC, and the NDF of almost all formulations. The PC and AC were, respectively, about twice and 3?5 times higher in cookies containing BSB compared to the others. There was a minor efect of WSB on the PC and AC. Although there were losses, the retention of RS of cookies after the baking process was between 49.8 and 92.7%. Sorghum bran has excellent potential for use as a functional ingredient in healthy food production. The combined CP and SB have great potential to improve the nutritional and functional properties of gluten-free products, especially the PC, RS, and NDF contents. 650 $aAntioxidants 650 $aBaking 650 $aBioactive compounds 650 $aAntioxidante 650 $aBiscoito 650 $aFarelo 650 $aFarinha 650 $aGlúten 650 $aSorgo 653 $aComposto bioativo 653 $aCozimento 700 1 $aDIZLEK, H. 700 1 $aBARROS, F. A. R. de 700 1 $aTARDIN, F. D. 700 1 $aFIGUEIREDO, J. E. F. 700 1 $aAWIKA, J. M. 773 $tPlant Foods for Human Nutrition$gv. 77, p. 552-559, 2022.
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