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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
30/12/2019 |
Data da última atualização: |
30/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARBOSA, I. de P.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ROSADO, R. D. S.; SAKIYAMA, N. S.; CRUZ, C. D.; PEREIRA, A. A.; PEREIRA, A. A. |
Afiliação: |
Ivan de Paiva Barbosa, Universidade Federal de Viçosa - UFV; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, CNPCa; Renato Domiciano Silva Rosado, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Ney Sussumu Sakiyama, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Cosme Damião Cruz, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Antônio Alves Pereira, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Antônio Alves Pereira, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG/Unidade Sudeste. |
Título: |
Sensory quality of Coffea arabica L. genotypes influenced by postharvest processing. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, n. 4, p. 428-435, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The specialty coffee market has grown significantly in the past decades and has several cultivars with productive potential. The objective of this study was to evaluate the sensory profile of the beverage produced from Coffea arabica L. genotypes based on postharvest processing and to identify cultivars with the greatest genetic potential for coffee cultivation in the city of Araponga, Minas Gerais, Brazil. The experiment was a randomized complete block design with two replicates and 11 genotypes with different levels of resistance to rust. The sensory profile demonstrated an interaction between the genotype and the processing technique. Five of the genotypes presented total scores above 85 points according to the SCAA protocol. Moreover, two of these genotypes yielded heightened sensory notes after undergoing dry processing. The selection of coffee genotypes should consider the level of technology involved in the drying of the coffee beans, which preserves the potential quality of the beverage. |
Palavras-Chave: |
Beverage quality; Correlation network; Radar chart; Sensory attributes. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207924/1/Sensory-quality-of-coffea-arabica-L.-genotypes.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
05/05/2008 |
Data da última atualização: |
12/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. C. de; VALENTIM, N. W.; FIGUEIREDO, E. O.; FRANKE, I. L. |
Afiliação: |
LUIS CLAUDIO DE OLIVEIRA, CPAF-AC; NÁDIA WALESKA VALENTIM; EVANDRO ORFANO FIGUEIREDO, CPAF-AC; IDESIO LUIS FRANKE, CPAF-AC. |
Título: |
Impactos antrópicos de la fragmentación forestal: explotación selectiva de madera. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESO FORESTAL LATINOAMERICANO, 2., 2002, Guatemala. Bienes y servicios del bosque fuente de desarrollo sostenible: anales. Guatemala: ITTO: INAB: PAFG, 2002. |
Páginas: |
9 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Espanhol |
Conteúdo: |
El aumento contínuo de pressiones socioconómicas sobre las forestas tropicales húmedas, especialmente por la expansion de la frontera agrícola, han resultado en deforestación al rededor del eje rodoviario, y un mosaico de fragmentos aislado. El estudio prueba la hipotesi de que hay impactos de gran significancia en terminos de biomasa viva, arriba del nivel del suelo entre las areas en proceso de fragmentacion. |
Palavras-Chave: |
Exploração vegetal. |
Thesagro: |
Madeira. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/508879/1/17392.pdf
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Marc: |
LEADER 01113nam a2200193 a 4500 001 1508879 005 2023-12-12 008 2002 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, L. C. de 245 $aImpactos antrópicos de la fragmentación forestal$bexplotación selectiva de madera.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESO FORESTAL LATINOAMERICANO, 2., 2002, Guatemala. Bienes y servicios del bosque fuente de desarrollo sostenible: anales. Guatemala: ITTO: INAB: PAFG$c2002 300 $a9 p.$c1 CD-ROM. 520 $aEl aumento contínuo de pressiones socioconómicas sobre las forestas tropicales húmedas, especialmente por la expansion de la frontera agrícola, han resultado en deforestación al rededor del eje rodoviario, y un mosaico de fragmentos aislado. El estudio prueba la hipotesi de que hay impactos de gran significancia en terminos de biomasa viva, arriba del nivel del suelo entre las areas en proceso de fragmentacion. 650 $aAmazonia 650 $aMadeira 653 $aExploração vegetal 700 1 $aVALENTIM, N. W. 700 1 $aFIGUEIREDO, E. O. 700 1 $aFRANKE, I. L.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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