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Registros recuperados : 1.293 | |
1001. | | CONCEIÇÃO, M. da; MANZATTO, C. V.; ARAÚJO, W. S. de; CUNHA, T. J. F.; MARTIN NETO, L.; SAAB, S. da C.; FREIXO, A. A. Estudo comparativo de métodos de determinação do teor de matéria orgânica em organossollos: subsidios para a classificação e manejo do solo. In: REUNIAO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 13., 2000, Ilhéus. 500 anos de uso do solo no Brasil: [anais...]. Ilhéus: CEPLAC: CEPEC, 2000. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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1002. | | CONCEIÇÃO, M. da; MANZATTO, C. V.; ARAÚJO, W. S. de; CUNHA, T. J. F.; MARTIN NETO, L.; SAAB, S. da C.; FREIXO, A. A. Estudo comparativo de métodos de determinação do teor de matéria orgânica em organossollos: subsidios para a classificação e manejo do solo. In: REUNIAO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 13., 2000, Ilhéus. 500 anos de uso do solo no Brasil: [anais...]. Ilhéus: CEPLAC: CEPEC, 2000. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1005. | | COGO, S. L.; SAAB, S. da C.; BRINATTI, A. M.; ROSA, J. A.; MILORI, D. M. B. P.; MARTIN-NETO, L.; SIMÕES, M. L. Estudo por EPR de subprodutos de xisto (cal xisto, xisto retortado e fino do xisto). In: ENCONTRO NACIONAL DE FÍSICA DA MATÉRIA CONDENSADA, 29., 2006, São Lourenço. Programa e resumos... São Paulo: SBF, 2006. não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1006. | | SAAB, S. da C.; FERREIRA, A. de O.; CAÍRES, E. F.; MARTIN-NETO, L.; SIMÕES, M. L.; SILVA, W. T. L. da. Estudo do grau de humificação do ácido húmico de um Latossolo: com e sem adição de calcário. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 6., 2005, Rio de Janeiro. Resumos expandidos... Rio de Janeiro: EMBRAPA Solos, 2005. p. 66-67. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1007. | | SANTOS, C. H. dos; MILORI, D. M. B. P.; MARTINS, B. H.; CARDINALI, M. C. do B.; MARTIN NETO, L.; MONTES, C. R.; MELFI, A. J. Evaluation of the humidification degree of humic acids extracted from soil under application of wastewater by fluorescence spectroscopy and laser-induced fluorescence (LIF). In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 15., 2010, Puerto de la Cruz, ES. Advances in natural organic matter and humic substances research 2008-2010: proceedings. [S. l.: s. n.], 2010. v. 2. p. 490-493. J. A. González-Pérez, F. J. González-Vila, G. Almendros, Eds. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1008. | | FERREIRA, E. C.; MILORI, D. M. B. P.; FERREIRA, E. J.; SANTOS, L. M. dos; MARTIN NETO, L.; NOGUEIRA, A. R. de A. Evaluation of laser induced breakdown spectroscopy for multielemental determination in soils under sewage sludge application. Talanta, v. 85, n. 1, p. 435-440, jul. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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1009. | | SEGNINI, A.; SIMOES, M. L.; SILVA, W. T. L. da; MILORI, D. M. B. P.; GALETI, H. V. A.; CERDEIRA, A. L.; BOLONHEZI, D.; MARTIN-NETO, L. Evaluation of carbon sequestration in Brazilian Area of sugar-cane under different Tillage Systems. In: MARTIN-NETO, L.; MILORI, D.M.B.P.; SILVA, W.T.L. (Ed.). Humic substances and soil and water environment: International Meeting of IHSS, 12. São Carlos : Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2004. p. 14-16. CLASSIFICAÇÃO CDD: 630 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio Ambiente. |
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1010. | | NARIMOTO, K. M.; SIMÕES, M. L.; SILVA, W. T. L. da; MILORI, D. M. B. P.; MARTIN-NETO, L.; MELO, W. J. de. Evaluation of soil organic matter after sewage sludge application in a tropical soil by spectroscopic methods. In: FRIMMEL, F. H.; ABBT-BRAUN, G. (Ed.). MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 13TH ., 2006, Karlsruhe. Humic substances - Linking structure to functions. Proceedings... [S. l.]: IHSS, 2006. p. 965-968. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1011. | | TADINI, A. M.; XAVIER, A. A. P.; MILORI, D. M. B. P.; OLIVEIRA, P. P. A.; PEZZOPANE, J. R. M.; BERNARDI, A. C. de C.; MARTIN NETO, L. Evaluation of soil organic matter from integrated production systems using laser-induced fluorescence spectroscopy. Soil & Tillage Research, v. 211, e105001, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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1012. | | BARBOSA, J. C. R. C. M.; AMÉRICO, F. K. A.; JOSE, S. C. B. R.; CURI, C. C. da S.; PEREIRA NETO, L. G.; QUEIROZ, A. P. Germinação de sementes de pimenta longa submetidas a diferentes tratamentos e temperaturas. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 15., 2010, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. Resumo 107. p. 154 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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1013. | | BARBOSA, J. C. R. C. M.; AMÉRICO, F. K. A.; CURI, C. C. da S.; PEREIRA NETO, L. G.; GOMES, T. R. C.; JOSE, S. C. B. R. Germinação de sementes de pimenta-de-macaco (Piper aduncum L.) submetido em diferentes temperaturas. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 118. p. 167 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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1014. | | RODRIGUEZ-ZUNIGA, U.; MILORI, D. M. B. P.; SILVA, W. T. L. da; SIMÕES, M L.; MARTIN-NETO, L.; ROCHA, J. C. Fotorreatividade sazonal das substâncias húmicas do Rio-Negro, induzida por radicais livres orgânicos. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS - EBSH, 7., 2007, Florianópolis, SC. As substâncias húmicas podem ajudar a salvar o planeta terra? Livro de resumos... Florianópolis: EBSH, 2007. p. 10. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1015. | | GOMES, T. C. de A.; SILVA, W. T. L. da; MILORI, D. M. B. P.; FAVORETTO, L.; MARTIN NETO, L.; SANTOS, T. A.; OLIVEIRA, D. C. de. Grau de humidificação por fluorescência induzida por laser (FIL) da matéria orgânica de solo tratado com compostos orgânicos e torta de filtro. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 9., 2011. Aracaju, Sergipe. Matéria Orgânica Natural e Substâncias Húmicas: dos avanços das técnicas de caracterização do sequestro de C: anais. Aracaju, Sergipe: Departamento de Quimica da UFS: Grupo Brasileiro do IHSS, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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1016. | | RIBEIRO, P. R. de A.; CUNHA, T. J. F.; BASSOI, L. H.; PETRERI, V. G.; SIMOES, M. L.; MARTIN NETO, L. Grau de humificação de ácidos húmicos extraídos de solo fertirrigado com diferentes fontes de fertilizantes. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 2., 2007, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2007. (Embrapa Semi-Árido. Documentos 205) Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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1017. | | PIGATIN, L. B. F.; SILVA, W. T. L. da; MARTIN-NETO, L.; MUSSI, M.; ALMEIDA, T. L.; MARTELII, L. F. A.; BORSATO, A. V. Grau de humificação de solos sob aplicação de compostos orgânicos de origem agroindustrial e urbana. In: MILORI, D. M. B. P.; MARCONCINI, J. M.; MARTIN NETO, L.; BERTUCCI NETO, V.; SILVA, W. T. L. da (Ed.). Caracterização, Aproveitamento e Geração de Novos Produtos de Resíduos Agrícolas, Agroindustriais e Urbanos. São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2010. p. 97-100. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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1018. | | UTSUNOMIYA, Y. T.; MILANESI, M.; FORTES, M. R. S.; PORTO?NETO, L. R.; UTSUNOMIYA, A. T. H.; SILVA, M. V. G. B.; GARCIA, J. F.; AJMONE-MARSAN, P. Genomic clues of the evolutionary history of Bos indicus cattle. Animal Genetics, v. 50, n. 6, p. 557-568, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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1019. | | PORTO NETO, L. R.; SONSTEGARD, T. S.; LIU, G.; BICKHART, D.; GONDRO, C.; SILVA, M. V. G. B.; UTSUNOMIYA, Y. T.; GARCIA, J. F.; VAN TASSELL, C. P. Genomic divergence of indicine and taurine cattle identified through high-density SNP gebotyping. In: ADSA-ASAS ANNUAL MEETINGS, 2013, Indianápolis, Indiana. Abstracts... Indianápolis: [s.n.], 2013. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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1020. | | COA, F.; CLEMENTE, Z.; LOPES, J. R.; RODRIGUES NETO, L. L.; ALVES, O. L.; CASTRO, V. L. S. S. de; BARBIERI, E.; MARTINEZ, D. S. T. Green mecanochemical process for carbon nanotubes coating with humic acid: application and ecotoxicity evaluation. In: ENCONTRO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE PESQUISA EM MATERIAIS, 15., 2016, Campinas. [Abstracts...] Rio de Janeiro: Sociedade Brasileira de Pesquisas em Materiais, 2016. Resumo B6SZ. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Registros recuperados : 1.293 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
05/03/2021 |
Data da última atualização: |
11/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
ZAMAN, M.; KLEINEIDAM, K.; BAKKEN, L.; BERENDT, J.; BRACKEN, C.; BUTTERBACH-BAHL, K.; CAI, Z.; CHANG, S. X.; CLOUGH, T.; DAWAR, K.; DING, W. X.; DÖRSCH, P.; MARTINS, M. dos R.; ECKHARDT, C.; FIEDLER, T.; FROSCH, T.; GOOPY, J.; GORRES, C. M.; GUPTA, A.; HENJES, S.; HOFMMAN, M. E. G.; HORN, M. A.; JAHANGIR, M. M. R.; JANSEN-WILLEMS, A.; LENHART, K.; HENG, L.; LEWICKA-SZCZEBAK, D.; LUCIC, G.; MERBOLD, L.; MOHN, J.; MOLSTAD, L.; MOSER, G.; MURPHY, P.; SANZ-COBENA, A.; SIMEK, M.; URQUIAGA, S.; WELL, R.; WRAGE-MÖNNIG, N.; ZAMAN, S.; SHANG, J.; MÜLLER, C. |
Título: |
Climate-smart agriculture practices for mitigating greenhouse gas emissions. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: ZAMAN, M.; HENG, L.; Müller, C. (Ed.). Measuring emission of agricultural greenhouse gases and developing mitigation options using nuclear and related techniques: applications of nuclear techniques for GHGs. London: Springer, 2021. Chapter 8. |
Páginas: |
p. 303-328 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agricultural lands make up approximately 37% of the global land surface, and agriculture is a significant source of greenhouse gas (GHG) emissions, including carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O). Those GHGs are responsible for the majority of the anthropogenic global warming effect. Agricultural GHG emissions are associated with agricultural soil management (e.g. tillage), use of both synthetic and organic fertilisers, livestock management, burning of fossil fuel for agricultural perations, and burning of agricultural residues and land use change. When natural ecosystems such as grasslands are converted to agricultural production, 20?40% of the soil organic carbon (SOC) is lost over time, following cultivation. We thus need to develop management practices that can maintain or even increase SOC storage in and reduce GHG emissions from agricultural ecosystems. We need to design systematic approaches and agricultural strategies that can ensure sustainable food production under predicted climate change scenarios, approaches that are being called climate-smart agriculture (CSA). Climate-smart agricultural management practices, including conservation tillage, use of cover crops and biochar application to agricultural fields, and strategic application of synthetic and organic fertilisers have been considered a way to reduce GHG emission from agriculture. Agricultural management practices can be improved to decreasing disturbance to the soil by decreasing the frequency and extent of cultivation as a way to minimise soil C loss and/or to increase soil C storage. Fertiliser nitrogen (N) use efficiency can be improved to reduce fertilizer N application and N loss. Management measures can also be taken to minimise agricultural biomass burning. This chapter reviews the current literature on CSA practices that are available to reduce GHG emissions and increase soil C sequestration and develops a guideline on best management practices to reduce GHG emissions, increase C sequestration, and enhance crop productivity in agricultural production systems. MenosAgricultural lands make up approximately 37% of the global land surface, and agriculture is a significant source of greenhouse gas (GHG) emissions, including carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O). Those GHGs are responsible for the majority of the anthropogenic global warming effect. Agricultural GHG emissions are associated with agricultural soil management (e.g. tillage), use of both synthetic and organic fertilisers, livestock management, burning of fossil fuel for agricultural perations, and burning of agricultural residues and land use change. When natural ecosystems such as grasslands are converted to agricultural production, 20?40% of the soil organic carbon (SOC) is lost over time, following cultivation. We thus need to develop management practices that can maintain or even increase SOC storage in and reduce GHG emissions from agricultural ecosystems. We need to design systematic approaches and agricultural strategies that can ensure sustainable food production under predicted climate change scenarios, approaches that are being called climate-smart agriculture (CSA). Climate-smart agricultural management practices, including conservation tillage, use of cover crops and biochar application to agricultural fields, and strategic application of synthetic and organic fertilisers have been considered a way to reduce GHG emission from agriculture. Agricultural management practices can be improved to decreasing disturbance to the soil by decreasing the ... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Carbon dioxide; Carbon sequestration; climate change; greenhouse gas emissions. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 03974naa a2200661 a 4500 001 2130525 005 2022-11-11 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aZAMAN, M. 245 $aClimate-smart agriculture practices for mitigating greenhouse gas emissions.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $ap. 303-328 520 $aAgricultural lands make up approximately 37% of the global land surface, and agriculture is a significant source of greenhouse gas (GHG) emissions, including carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O). Those GHGs are responsible for the majority of the anthropogenic global warming effect. Agricultural GHG emissions are associated with agricultural soil management (e.g. tillage), use of both synthetic and organic fertilisers, livestock management, burning of fossil fuel for agricultural perations, and burning of agricultural residues and land use change. When natural ecosystems such as grasslands are converted to agricultural production, 20?40% of the soil organic carbon (SOC) is lost over time, following cultivation. We thus need to develop management practices that can maintain or even increase SOC storage in and reduce GHG emissions from agricultural ecosystems. We need to design systematic approaches and agricultural strategies that can ensure sustainable food production under predicted climate change scenarios, approaches that are being called climate-smart agriculture (CSA). Climate-smart agricultural management practices, including conservation tillage, use of cover crops and biochar application to agricultural fields, and strategic application of synthetic and organic fertilisers have been considered a way to reduce GHG emission from agriculture. Agricultural management practices can be improved to decreasing disturbance to the soil by decreasing the frequency and extent of cultivation as a way to minimise soil C loss and/or to increase soil C storage. Fertiliser nitrogen (N) use efficiency can be improved to reduce fertilizer N application and N loss. Management measures can also be taken to minimise agricultural biomass burning. This chapter reviews the current literature on CSA practices that are available to reduce GHG emissions and increase soil C sequestration and develops a guideline on best management practices to reduce GHG emissions, increase C sequestration, and enhance crop productivity in agricultural production systems. 650 $aCarbon dioxide 650 $aCarbon sequestration 650 $aclimate change 650 $agreenhouse gas emissions 700 1 $aKLEINEIDAM, K. 700 1 $aBAKKEN, L. 700 1 $aBERENDT, J. 700 1 $aBRACKEN, C. 700 1 $aBUTTERBACH-BAHL, K. 700 1 $aCAI, Z. 700 1 $aCHANG, S. X. 700 1 $aCLOUGH, T. 700 1 $aDAWAR, K. 700 1 $aDING, W. X. 700 1 $aDÖRSCH, P. 700 1 $aMARTINS, M. dos R. 700 1 $aECKHARDT, C. 700 1 $aFIEDLER, T. 700 1 $aFROSCH, T. 700 1 $aGOOPY, J. 700 1 $aGORRES, C. M. 700 1 $aGUPTA, A. 700 1 $aHENJES, S. 700 1 $aHOFMMAN, M. E. G. 700 1 $aHORN, M. A. 700 1 $aJAHANGIR, M. M. R. 700 1 $aJANSEN-WILLEMS, A. 700 1 $aLENHART, K. 700 1 $aHENG, L. 700 1 $aLEWICKA-SZCZEBAK, D. 700 1 $aLUCIC, G. 700 1 $aMERBOLD, L. 700 1 $aMOHN, J. 700 1 $aMOLSTAD, L. 700 1 $aMOSER, G. 700 1 $aMURPHY, P. 700 1 $aSANZ-COBENA, A. 700 1 $aSIMEK, M. 700 1 $aURQUIAGA, S. 700 1 $aWELL, R. 700 1 $aWRAGE-MÖNNIG, N. 700 1 $aZAMAN, S. 700 1 $aSHANG, J. 700 1 $aMÜLLER, C. 773 $tIn: ZAMAN, M.; HENG, L.; Müller, C. (Ed.). Measuring emission of agricultural greenhouse gases and developing mitigation options using nuclear and related techniques: applications of nuclear techniques for GHGs. London: Springer, 2021. Chapter 8.
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