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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/07/2023 |
Data da última atualização: |
20/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOMES, V. H. F.; SIMOES, W. L.; GARRIDO, M. da S.; LOPES, P. R. C.; SILVA, J. S. da. |
Afiliação: |
VICTOR H. F. GOMES, Universidade Brasília Educacional, Juazeiro, BA; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; MARLON DA S. GARRIDO, UNIVASF; PAULO ROBERTO COELHO LOPES, CPATSA; JUCICLÉIA S. DA SILVA. |
Título: |
Production of pear cv. Triunfo under irrigation systems and depths in the sub-middle São Francisco region. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, v. 36, n. 3, p. 620-629, jul./set. 2023. |
ISSN: |
1983-2125 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252023v36n315rc |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aiming at the search for a new alternative for the sustainability of the properties in the irrigated areas of the Brazilian Northeast, the objective of this study was to identify the ideal irrigation system and depth for a better yield and quality of pear fruits in the Sub-middle São Francisco region. The experiment was conducted in the commercial orchard of the Frutos do Sol farm, located in the municipality of Petrolina, PE, Brazil, from October 2016 to November 2017. The treatments consisted of four irrigation depths (60; 80; 100 and 120% of crop evapotranspiration -ETc), under two irrigation systems (drip and micro-sprinkler), in two crop cycles of ?Triunfo? pear. Yield, average fruit weight, water productivity, pulp firmness and titratable acidity, total soluble solids and lightness of the fruits were analyzed. Irrigation depths of 96.04% and 94.84% ETc promote, respectively, the highest marketable yields for the first (43.48 t ha-1) and second (26.55 t ha-1) cycle of ?Triunfo? pear in the Brazilian semi-arid region. Drip irrigation system in the warmer period promotes higher yield. The cultivation of ?Triunfo? pear irrigated by drip and micro-sprinkler promotes fruits with good commercial quality in the Brazilian semi-arid region |
Palavras-Chave: |
Evapotranspiração da cultura; Gotejamento; Lâmina de irrigação; Submédio São Francisco; Variedade Triunfo. |
Thesagro: |
Irrigação; Irrigação por Gotejamento; Microaspersão; Pêra; Pyrus Malus. |
Thesaurus Nal: |
Pears. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155076/1/Production-of-pear-cv-Triunfo-under-irrigation-systems-and-depths-PERA-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
16/11/2011 |
Data da última atualização: |
16/11/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; LEITE, M. do S. R. da S. F.; CALIMAN, L. F.; FIALHO, G. S. |
Afiliação: |
MARIA AMELIA GAVA FERRAO, SAPC; AYMBIRE FRANCISCO A DA FONSECA, SAPC; ROMÁRIO GAVA FERRÃO, INCAPER; MARIA DO SOCORRO RIBEIRO DA SILVEIRA FELIX LEITE, Bolsista CBP&d/Café; LIANDRA FALQUETO CALIMAN, Bolsista CBP&D/Café; GUSTAVO SESSA FIALHO, Bolsista CBP&D/Café. |
Título: |
Comportamento de genótipo de café arábica em condição de baixa altitude no Estado do Espírito Santo. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
32 genótipos de Coffea arabica foram avaliados por seis colheitas na região norte do Estado do Espírito Santo, a 70 m de altitude na Fazenda Experimental de Sooretama/Incaper. Sobressaíram os materiais genéticos ?Tupi IAC 1669-33?, ?Obatã IAC 1669-20?, ?Katipó 245-3? e ?Perobal L21?, com produtividade média de grãos de 50,963; 46,803; 38,813; e 38,378 Sc. benef./ha, respectivamente. |
Palavras-Chave: |
Adaptação; Alta temperatura; Café arabica; Cultivares; Variabilidade genética. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/46761/1/Comportamento-de-genotipos.pdf
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Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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