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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
21/08/1998 |
Data da última atualização: |
21/08/1998 |
Autoria: |
TSUNETA, M. PAVAN, M. A.; MIYAZAWA, M. |
Afiliação: |
IAPAR. |
Título: |
Remocao de nutrientes pela poda de inverno da macieira em diferentes espacamentos |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, v.8, n.1, p.49-54, Cruz das Almas, 1986 |
ISSN: |
0100-2945 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Foram avaliadas as influencias de diferentes espacamentos na remocao de nutrientes pela poda de inverno durante os primeiros seis anos de forcao da macieira cv. Gala enxertada sobre MM-106. As mecieiras foram plantadas a 5,0m de distancia entrelinhas com os seguintes espacamentos nas linhas: 1,0 1,5; 2,0; 2,6; 3,0 e 3,6m. Observou-se tendencias de aumentos nas concentracoes de nutrientes nos ramos podados com a diminuicao da densidade de plantas na linha. A quantidade de nutrientes removidos pela poda diminui com o aumento do espacamento entre arvores e aumentou com a idade das plantas. A ordem dos nutrientes removidos nos ramos podados foi a seguinte: Ca.N>Mg>P>Cu>Mn>Zn. A importancia dos resultados foi discutidas em termos de manejo das plantas e manutencao da fertilidade do solo. |
Palavras-Chave: |
Analise quimica de plantas; Nutricao mineral; Plant analysis. |
Thesagro: |
Malus Domestica. |
Thesaurus Nal: |
plant nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
04/09/2006 |
Data da última atualização: |
06/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, S. C.; FERRI, P. H.; SANTOS, M. R.; FARIA, L. C.; OLIVEIRA, I. P. de; THUNG, M. D. T. |
Afiliação: |
SUZANA C. SANTOS, UFG; PEDRO H. FERRI, UFG; MARCELA R. SANTOS, UFG; LOURIVAL C. FARIA, UFG; ITAMAR PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPAF; MICHAEL D. T. THUNG. |
Título: |
Multivariate characterization of bean varieties according to yield production, mineral and phenolic contents. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 21, n. 10, p. 1917-1922, 2010. |
ISSN: |
0103-5053 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S0103-50532010001000017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The contents of mineral nutrients (Fe, Ca, Cu, Mn, Mg, and Zn) and phenolic compounds (total phenols and tannins) of sixteen bean cultivars grown under controlled conditions have been quantified. Data obtained from chemical determinations and bean yields were evaluated by multivariate methods, principal components, hierarchical cluster and canonical correlation analysis. Three groups of cultivars were recognized and mineral nutrients Fe, Zn, Cu, and Mn as well as bean yields were the most relevant factors for their discrimination. Potential bean varieties for biofortification programs or direct use in fortified food were identified mainly in cluster I, in which a number of cultivars conciliate good yields and high mineral contents, such as Aporé (Fe and Mg), Bambuí (Zn), and Valente (Fe and Cu). The use of canonical correlation analysis allowed for the detection of significant relationships between bean yield, tannins, and Mg, Zn, and Mn metals. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Feijão; Nutriente Mineral; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Minerals; Multivariate analysis. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/214328/1/jbcs-2010.pdf
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Marc: |
LEADER 01856naa a2200289 a 4500 001 1214328 005 2022-06-06 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-5053 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S0103-50532010001000017$2DOI 100 1 $aSANTOS, S. C. 245 $aMultivariate characterization of bean varieties according to yield production, mineral and phenolic contents.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aThe contents of mineral nutrients (Fe, Ca, Cu, Mn, Mg, and Zn) and phenolic compounds (total phenols and tannins) of sixteen bean cultivars grown under controlled conditions have been quantified. Data obtained from chemical determinations and bean yields were evaluated by multivariate methods, principal components, hierarchical cluster and canonical correlation analysis. Three groups of cultivars were recognized and mineral nutrients Fe, Zn, Cu, and Mn as well as bean yields were the most relevant factors for their discrimination. Potential bean varieties for biofortification programs or direct use in fortified food were identified mainly in cluster I, in which a number of cultivars conciliate good yields and high mineral contents, such as Aporé (Fe and Mg), Bambuí (Zn), and Valente (Fe and Cu). The use of canonical correlation analysis allowed for the detection of significant relationships between bean yield, tannins, and Mg, Zn, and Mn metals. 650 $aBeans 650 $aMinerals 650 $aMultivariate analysis 650 $aComposto Fenólico 650 $aFeijão 650 $aNutriente Mineral 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aFERRI, P. H. 700 1 $aSANTOS, M. R. 700 1 $aFARIA, L. C. 700 1 $aOLIVEIRA, I. P. de 700 1 $aTHUNG, M. D. T. 773 $tJournal of the Brazilian Chemical Society$gv. 21, n. 10, p. 1917-1922, 2010.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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